12 °C Argos, GR
19 Μαρτίου 2024

Όσιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης

Μοναχός και εκκλησιαστικός συγγραφέας, με σημαντική επίδραση στα θεολογικά και εκκλησιαστικά ζητήματα της εποχής του. Η μνήμη του τιμάται από την Εκκλησία στις 4 Φεβρουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Ισίδωρος και Ισιδώρα.

Ο Ισίδωρος γεννήθηκε στα μέσα του 4ου αιώνα και ασπάστηκε τον μοναχικό βίο σε μονή, η οποία βρισκόταν στην περιοχή του Πηλουσίου της Αιγύπτου. Κάτοχος αξιόλογης κλασικής και θεολογικής παιδείας, ενδιαφέρθηκε για όλα τα εκκλησιαστικά και θεολογικά ζητήματα της εποχής του, όπως φαίνεται από τον μεγάλο αριθμό των Επιστολών του, από τις οποίες διασώζονται περί τις 2.000. Κοιμήθηκε εν ειρήνη περί το 435 ή το 449.

Απολυτίκιο

Σοφία κοσμούμενος, παντοδαπεί ευκλεώς, τοις Λόγοις εκόσμησας, την Εκκλησίαν Χρίστου, Ισίδωρε Όσιε, συ γαρ δι’ εγκρατείας, σεαυτόν εκκαθάρας, πράξει και θεωρία, διαλάμπεις εν κόσμω, δι’ ων μυσταγωγούμεθα, Πάτερ τα κρείττονα.

Πηγή:  SanSimera.gr

Περισσότερα Άρθρα

Όσιος Σάββας ο Ηγιασμένος

Κορυφαία μορφή του μοναχισμού, που ασκήτευσε στην Παλαιστίνη από τα μέσα του 5ου έως τις αρχές του 6ου αιώνα. Η μνήμη του εορτάζεται σε Ανατολή και Δύση στις 5 Δεκεμβρίου. Ο Σάββας, σύμφωνα με τον μαθητή και βιογράφο του Κύριλλο Σκυθοπολίτη (525-559), γεννήθηκε στη Μουταλάσκη της Καππαδοκίας (σημερινό Ταλάς Τουρκίας) το 439. To όνομά του προέρχεται […]

Δημήτρης Καμπουράκης: Από το «τόσο όσο» στην καθαρή θέση

Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε επιτέλους «σύσταση» της επίσημης εκκλησίας προς τους πιστούς να εμβολιαστούν. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα στείλει εγκύκλιο υπέρ του εμβολιασμού που θα διαβαστεί σ’ όλους τους ναούς της χώρας. Κάτι είναι κι αυτό. Μην σας πω δηλαδή ότι μπροστά στο χάλι που υπήρξε σε ορισμένες μητροπόλεις και ενορίες εδώ κι […]