17 °C Argos, GR
19 Μαρτίου 2024

Άγιος Τρύφων

Μάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας. Η μνήμη του εορτάζεται την 1η Φεβρουαρίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και στις 10 Νοεμβρίου από την Καθολική Εκκλησία. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Τρύφων και Τρυφωνία.

Ο Τρύφων γεννήθηκε στη Λάμψακο της Φρυγίας (σημερινό Λαψέκι Τουρκίας) και έζησε στα χρόνια των ρωμαίων αυτοκρατόρων Γορδιανού Γ’ (238-244), Φιλίππου του Άραβος (244-249) και Δεκίου (249-251). Προερχόταν από φτωχή οικογένεια και στην παιδική του ηλικία έβοσκε χήνες για να ζήσει. Συγχρόνως, όμως, μελετούσε με ζήλο την Αγία Γραφή και εκτελούσε με ευλάβεια τα θρησκευτικά του καθήκοντα.

Τον Ιανουάριο του 250, ο αυτοκράτορας Δέκιος εξαπέλυσε άγριους διωγμούς κατά των χριστιανών. Ο Τρύφων συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον των ρωμαϊκών αρχών στη Νίκαια της Βιθυνίας. Εκεί, του ζητήθηκε να απαρνηθεί τη χριστιανική πίστη του και όταν αυτός αρνήθηκε, υποβλήθηκε σε μια σειρά από φρικτά βασανιστήρια. Στην αρχή κατατρύπησαν το σώμα του με σπαθιά, έπειτα τον έδεσαν από τα πόδια σε άλογα και τον έσυραν σε δύσβατες και πετρώδεις τοποθεσίες, στη συνέχεια τον έσυραν γυμνό πάνω σε σιδερένια καρφιά και τέλος του καψάλισαν τα πλευρά με λαμπάδες. Του έδωσαν μια τελευταία ευκαιρία και όταν και πάλι αρνήθηκε να αποκηρύξει την πίστη του, τον αποκεφάλισαν.

Λαογραφία

Ο Άγιος Τρύφων προστατεύει τους αγρούς από τα τρωκτικά, τις κάμπιες και τα λοιπά ζωύφια. Οι αμπελουργοί αποφεύγουν το κλάδεμα την ημέρα αυτή, γιατί, όπως διηγούνται σε πολλά μέρη της Ελλάδας, κάποιος που έπιασε κλαδευτήρι ανήμερα της εορτής του Αγίου Τρύφωνα έκοψε τη μύτη του. Στη Μακεδονία τον λένε και Άι Τρίφυλλα, γιατί βοηθάει τη βλάστηση του τριφυλλιού.

Απολυτίκιο

Τρυφήν την ακήρατον, ιχνηλατών εκ παιδός, βασάνους υπήνεγκας, υπὲρ Χριστού του Θεού, και ήθλησας άριστα όθεν την των θαυμάτων, κομισάμενος χάριν, λύτρωσαι πάσης βλάβης, και παντοίας ανάγκης, Τρύφων Μεγαλομάρτυς, τους σε μακαρίζοντας.

Πηγή:  SanSimera.gr

Περισσότερα Άρθρα

Ο πανηγυρικός εσπερινός για τον Άγιο Νεκτάριο στις Εργατικές Κατοικίες Ναυπλίου

Παρουσία πλήθους κόσμου τελέσθηκε απόψε το βράδυ από τον (εορτάζοντα) μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο, ο αρχιερατικός πανηγυρικός εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, στη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού, στον ιερό ναό του Αγίου Νεκταρίου στις Εργατικές Κατοικίες Ναυπλίου. Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε λιτάνευση της ιερής εικόνας στους δρόμους των Εργατικών […]

Κάλεσμα για βοήθεια από το Γεύμα Αγάπης του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας Ναυπλίου

Το Γεύμα Αγάπης (Συσσίτιο) του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας Ναυπλίου, εν όψει της εορτής του Πάσχα και λόγω των ελλείψεων που δημιούργησε η πανδημία, κάνει έκκληση σε όλους όσοι θέλουν και μπορούν, να το ενισχύσουν με τρόφιμα ή χρήματα. Η Πανδημία του κορονοΐού, έφερε άλλα δεδομένα, πρωτόγνωρα και δύσκολα, για την ζωή του καθ’ ενός […]