5 °C Argos, GR
7 Φεβρουαρίου 2023

Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας: 9 διαδικτυακές διαλέξεις από την Λαμπρινή Καρακούρτη για την ελληνική Ζωγραφική

Το Παράρτημα Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας συνεχίζουν τον κύκλο διαλέξεων ομιλιών στο πλαίσιο γνωριμίας με σπουδαίους ζωγράφους της νεοελληνικής τέχνης.

Οι συμμετέχοντες θα αποκομίσουν μια σφαιρική εικόνα της εξέλιξης της ελληνικής ζωγραφικής, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως το πέρας του Μεσοπολέμου, κατανοώντας τις αλλαγές της τεχνοτροπίας των έργων με το πέρασμα του χρόνου, και κυρίως τις μορφοπλαστικά ιδεολογικές αναζητήσεις των Ελλήνων καλλιτεχνών από τα τέλη της δεύτερης δεκαετίας του 20ού αιώνα.

Ομιλήτρια: Λαμπρινή Καρακούρτη

Η Λαμπρινή Καρακούρτη σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία Τέχνης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Συντήρηση Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, στο ΤΕΙ Αθήνας.

Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), στην επιστημονική περιοχή «Προστασία Μνημείων», Μεταπτυχιακό Τίτλο στον τομέα της «Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων» (ΔΠΜ), του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στη Θεωρία και Ιστορία της Τέχνης, στις γνωστικές περιοχές «Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης και της Αρχιτεκτονικής» και «Φιλοσοφία της Τέχνης και Ανθρωπιστικές Επιστήμες» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ).

Έχει λάβει μέρος σε Πανεπιστημιακές Ανασκαφές και έχει οργανώσει το Εργαστήριο Συντήρησης Γλυπτών της Εθνικής Πινακοθήκης.

Έχει διδάξει Ιστορία Τέχνης, Αρχές Συντήρησης Έργων Τέχνης και Σχεδιασμό Εκθέσεων στην Ανώτατη Σχολή Ξεναγών στη Ρόδο, στο ΤΕΙ Πάτρας και σε διάφορα ΔΙΕΚ.

Από το 2004 έχει αναλάβει τη Διεύθυνση του Παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο και έχει επιμεληθεί εκθέσεις ιστορικού και εικαστικού περιεχομένου, έχοντας συγγράψει συγχρόνως τους καταλόγους των εκθέσεων.

Πρόγραμμα διαδικτυακών διαλέξεων

Οι διαλέξεις θα γίνονται διαδικτυακά ανά μήνα (εκτός από τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο) και η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Δεν απαιτείται προεγγραφή και δεν θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Για να παρακολουθήσετε τις διαλέξεις, συνιστούμε να έχετε εγκαταστήσει την εφαρμογή Cisco Webex στη συσκευή σας.


Φεβρουάριος: Οριενταλισμός – Θεόδωρος Ράλλης

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, 7 μ.μ.

Παρακολουθήστε τη διάλεξη

Μάρτιος: Πρωτοπόρες Ελληνίδες ζωγράφοι: Θάλεια-Φλωρά Καραβία και Σοφία Λασκαρίδου
Απρίλιος: Οι πρώτοι Έλληνες μοντερνιστές στις αρχές του 20ού αιώνα
Μάιος: Κωνσταντίνος Παρθένης: Ο νεωτεριστής ζωγράφος
Ιούνιος: Πρωτοπόροι ζωγράφοι της περίοδο του Μεσοπολέμου: Θεόφραστος Τριανταφυλλίδη – Μιχάλης Οικονόμου – Σπύρος Παπαλουκάς
Σεπτέμβριος: Θεόφιλος: Ο οπλαρχηγός της ελληνικής ζωγραφικής
Οκτώβριος: Η βυζαντινότροπη ζωγραφική του Φώτη Κόντογλου
Νοέμβριος: Ο ελληνότροπος μοντερνισμός του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα
Δεκέμβριος: Γιάννης Τσαρούχης: Μοντερνισμός και Παράδοση

Περισσότερα Άρθρα

Σκότωσε τον αδελφό του και παραδόθηκε στην Αστυνομία

Νέα οικογενειακή τραγωδία, έλαβε χώρα το μεσημέρι της Κυριακής στα Πατήσια. Όπως έγινε γνωστό, ένας 59χρονος άνδρας μαχαίρωσε τον 69χρονο αδερφό του, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα, και στη συνέχεια παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου και συνελήφθη, μετά την ομολογία του. Δράστης και θύμα είναι Έλληνες, ενώ το έγκλημα σημειώθηκε μέσα στο σπίτι του θύματος, […]