17 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Οσία Ξένη

Ρωμαία ευγενής, που μεταστράφηκε στο χριστιανισμό. Η μνήμη της τιμάται από την Εκκλησία στις 24 Ιανουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζει όσες φέρουν το όνομα Ξένη.

Η Ευσεβία, όπως ήταν το πρώτο της όνομα, εγκατέλειψε την πατρική εστία, όταν οι γονείς της θέλησαν να την παντρέψουν, και με τις δύο υπηρέτριες εγκαταστάθηκε στα Μύλασσα της Καρίας, όπου με το όνομα Ξένη ίδρυσε ναό αφιερωμένο στον πρωτομάρτυρα Στέφανο. Πέρασε το υπόλοιπο του βίου της στην περιοχή αυτή της Μικράς Ασίας, ζώντας ασκητικά.

Απολυτίκιο

Ξένην ήνυσας, ζωὴν εν κόσμω, ξένην έσχηκας, προσηγορίαν, υπεμφαίνουσαν τη κλήσει τον τρόπον σου, συ γαρ νυμφίον λιπούσα τον πρόσκαιρον, τω αθανάτω οσίως νενύμφευσαι. Ξένη ένδοξε, Χριστὸν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

Πηγή: SanSimera.gr

Περισσότερα Άρθρα

Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης

Νεοφανής άγιος της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. Ο κατά κόσμον Ευάγγελος Μπαϊρακτάρης γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1906 στον Άγιο Ιωάννη Καρυστίας. Παιδί φτωχής οικογένειας, βοηθούσε από μικρός τους γονείς του στις αγροτικές εργασίες και εξ αυτού του λόγου πήγε μόνο στην Α’ Δημοτικού. Από μικρός όμως διάβαζε βίους Αγίων και ιδιαίτερα του Ιωάννη του Καλυβίτη. Πριν […]

Στις 11π.μ. το μνημόσυνο του τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου

Το μνημόσυνο της συμπλήρωσης των 40 ημερών από τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, τελείται σήμερα στις 11 π.μ. στη Μητρόπολη Αθηνών. Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα από νωρίς το πρωί, η Μητροπόλεως είναι κλειστή ενώ υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους γύρω δρόμους με τους καλεσμένους να μετακινούνται με βαν. Στο μνημόσυνο υπολογίζεται πως οι καλεσμένοι […]