13 °C Argos, GR
4 Φεβρουαρίου 2023

Αφιέρωμα στο ποιητικό και συγγραφικό έργο της Ελένης Τσίγκα-Νάσαινα

Ο Δήμος Ναυπλιέων-ΔΟΠΠΑΤ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, την Ένωση Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας (ΕΣΛΑ) και τον Προοδευτικό Σύλλογο Ναυπλίου “Ο Παλαμήδης” διοργανώνουν μια βραδιά αφιερωμένη στο ποιητικό και συγγραφικό έργο της Ελένης Τσίγκα – Νάσαινα, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, στις 7μμ, στην αίθουσα του Βουλευτικού, στο Ναύπλιο.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι ποιητικές συλλογές «Ποιητικές Ανάσες» και «Τέσσερις εποχές» καθώς και το βιβλίο της «Αυτοεκτίμηση – Αυτοαντίληψη».

Θα μιλήσουν:

  • Πέτρος Ορφανός, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου
  • Γιώργος Κόνδης, πρόεδρος της ΕΣΛΑ
  • Θεοδόσης Σπαντιδέας, πρόεδρος “Παλαμήδη”
  • Φωτεινή Τσίγκα, φιλόλογος-θεατρολόγος

Θα ακολουθήσει η παράσταση του Παναγιώτη Γουργουλιού “24+Κορμοράνος” (βασισμένη σε ποιήματα των συλλογών).

Μουσικό κλείσιμο στην εκδήλωση θα γίνει από τον πιανίστα-συνθέτη Ανδρέα Ρεντούλη.

Θα συντονίσει η κόρη της συγγραφέως, Ευριδίκη Νάσαινα, εκπαιδευτικός.

Βιογραφικά στοιχεία θα παρουσιάσει η Βίκυ Φλώρου, βιοχημικός.

Η Ελένη Τσίγκα γεννήθηκε στο Λάλουκα Αργολίδας, σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Τρίπολης, στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΕΚΠΑ και στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. Αναγορεύτηκε διδάκτορας Παιδαγωγικής Ακαδημίας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και υπηρέτησε την Α/θμια Εκπαίδευση ως δασκάλα, διευθύντρια και σχολική σύμβουλος.

Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει παιδαγωγικά βιβλία και ποιητικές συλλογές.

Έφυγε από τη ζωή στις 18 Ιανουαρίου 2021.

Ακολουθεί σχετικό με την εκδήλωση κείμενο από τον Θεοδόση Σ. Σπαντιδέα:

Το βράδυ του Σαββάτου 14 Ιανουαρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί, στην αίθουσα του Βουλευτικού Ναυπλίου, αφιέρωμα στο ποιητικό και συγγραφικό έργο της Ελένης Τσίγκα-Νάσαινα.

Η Ελένη Τσίγκα – Νάσαινα, παιδαγωγός, Σχολική Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης στους Νομούς Αργολίδας και Αρκαδίας, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και στην Γερμανία και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έχει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο.

Η πρόωρη “απόδρασή” της πληρώθηκε από το έργο που έχει αφήσει ως παρακαταθήκη στην ελληνική γραμματεία.

Όσοι την γνωρίσαμε (προσωπικά ή μέσα από το έργο της) θα είμαστε στο Βουλευτικό για να την θυμηθούμε και να ταξιδέψουμε μαζί της στα μονοπάτια της σκέψης και της δημιουργίας της.

Οι συνάδελφοί της… οι δικοί της άνθρωποι… οι φίλοι της… θα αναλύσουν το έργο της Ελένης Τσίγκα – Νάσαινα, θα παρουσιάσουν δραματοποιημένα έργα της, θα επενδύσουν μουσικά σε μελοποιημένη ποίησή της…

Το βράδυ του Σαββάτου η Ελένη θα είναι παρούσα, μαζί με τους ανθρώπους που αγάπησε και την αγάπησαν… με το έργο της που έχει, ήδη, κατατεθεί στην Επιστήμη και την Λογοτεχνία…

Περισσότερα Άρθρα

Η Σωτηρία Παπαδοπούλου σχολιάζει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Η χαλαρή επίσκεψη Ήρθε και ο Μητσοτάκης στην Τρίπολη. Δεν λες ότι… σείστηκε η πόλη από την παρουσία του. Είναι και ο covid που δεν «βοηθά» τέτοιες επισκέψεις. Όλα κύλησαν πολύ χαλαρά για επίσκεψη Πρωθυπουργού. Την προηγούμενη φορά που είχε έρθει Πρωθυπουργός στην Τρίπολη, ήταν ο Τσίπρας. Τι συγκεντρώσεις, τι διαμαρτυρίες, τι ΜΑΤ. Ένας χαμός. […]

Κοροναϊός: Τι γνωρίζουμε για τον ιό που σκορπάει τον τρόμο – Ποια τα συμπτώματα

Ο κοροναϊός με την ονομασία 2019 n – CoV είναι ο πιο πρόσφατος ιός της οικογένειας των κοροναϊών που απομονώθηκε από τους επιστήμονες. Και ο δεύτερος, μετά τον SARS-CoV, τον κοροναϊό που προκάλεσε την επιδημία SARS το 2003, που έχει «αφετηρία» την Κίνα. Η χώρα προέλευσης του κοροναϊού και η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνονται […]