5 °C Argos, GR
8 Φεβρουαρίου 2023

Κάτι δεν πήγε καθόλου καλά κε Νίκα στον Πάμισο… Οικοσύστημα-Εργολαβία Περιφέρειας σημειώσατε 0-1

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποφάσισε να ασχοληθεί με τον ποταμό Πάμισο και να τον «ξεγυμνώσει», έτσι προχώρησε  σε καθαρισμό, διαμόρφωση πρανών, εκβάθυνση και εκρίζωση δέντρων από κοίτη και πρανή. Με απλά λόγια μάλλον η περιφερειακή αρχή αποφάσισε να αλλάξει το οικοσύστημα του Παμίσου δεν εξηγείται αλλιώς

Πιθανόν η Περιφερειακή  Αρχή να είχε καλές προθέσεις αλλά το γεγονός ότι «το παράκανε» είναι φανερό αφού οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας έδειξαν μια εικόνα ισοπέδωσης του Παμίσου.

Η αντιπλημμυρική θωράκιση δεν περιλαμβάνει απαραιτήτως την καταστροφή ολοκλήρου του οικοσυστήματος ενός ποταμού. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι τους οποίους οφείλει να γνωρίζει η Περιφερειακή Αρχή.

Στα ποτάμια της Μεσσηνίας ζουν εκτός των ψαριών, χελιών κλπ, πολλά υδρόβια πτηνά, θηλαστικά και ερπετά. Ερωδιοί, νερόκοτες και ένα είδος βίδρας που τοπικά το ονομάζουν κυνοπόταμο. Αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα για τους διοικούντες και αποφασίζοντες τις εργολαβίες.

Η εσπευσμένη ανακοίνωση από τον κ. Νίκα ότι επόμενο χρονικό διάστημα θα υπογραφεί η απόφαση για την φύτευση στο συγκεκριμένο τμήμα, στις όχθες του Παμίσου, περίπου 2.000 δένδρων κατάλληλων για παραποτάμιες περιοχές, απλά είναι μια έμμεση παραδοχή ότι «κάτι δεν πήγε καλά» στον Πάμισο. Μάλιστα ο κος Περιφερειάρχης δήλωσε πως  «το ενδιαφέρον της Περιφέρειας θα είναι συνεχές για τον παραποτάμιο χώρο». Θα τον παρακαλέσουμε το ενδιαφέρον του αυτό να στηριχθεί επιτέλους σε επιστημονικές μελέτες και απόψεις.

Θεωρούμε ότι ο Περιφερειάρχης κ. Νίκας είναι  έμπειρος στην αυτοδιοίκηση ώστε να μην εκτίθεται εξαιτίας αναχρονιστικών έργων, όπως αυτό που προκάλεσε την οικολογική καταστροφή στον Πάμισο.

Δήμητρα Λυμπεροπούλου

Περιφερειακή Σύμβουλος

Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης

Πράσινη Πελοπόννησος

Περισσότερα Άρθρα

Συνδικάτο Τροφίμων Αργολίδας: Δεν θα συμβιβαστούμε με τον μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι, είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας σε ότι είχε απομείνει σε εργασιακά δικαιώματα. Στόχος των βιομηχάνων και του κράτους είναι να φορτώσουν στις πλάτες μας τη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση.  Με αφορμή την πανδημία, βρήκαν την ευκαιρία στα εκατοντάδες αντεργατικά μέτρα των προηγούμενων χρόνων, […]

Κορονοϊός στην Αργολίδα: Τα σημερινά νέα κρούσματα

Λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τα μέτρα που θα ισχύουν το Πάσχα, αλλά και για τον οδικό χάρτη σταδιακής άρσης του lockdown μέχρι τις 14 Μαΐου που «ανοίγει» η τουριστική σεζόν, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα στοιχεία του τελευταίου 24ώρου: 3015 κρούσματα, 831 διασωληνωμένοι και 86 θάνατοι. Από τα κρούσματα αυτά, τα 1418 […]