15 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Αγία Τατιανή

Μάρτυρας της Εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται στις 12 Ιανουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Τατιανή ή Τατιάνα.

Κόρη επιφανών γονέων, η Τατιανή έζησε τα χρόνια του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αλέξανδρου Σεβήρου (208-235) και κατείχε το εκκλησιαστικό αξίωμα της διακόνισσας.

Όταν ο αυτοκράτορας πληροφορήθηκε την πλούσια φιλανθρωπική δράση της διέταξε να τη συλλάβουν και την ανάγκασε να τον συνοδεύσει σε ειδωλολατρικό ναό, όπου η αγία με την προσευχή της γκρέμισε τα είδωλα, σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση.

Επειδή η Τατιανή δεν πείστηκε ν’ απαρνηθεί τη χριστιανική της πίστη, υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια και τελικά αποκεφαλίστηκε.

Απολυτίκιο

Ισχύι της πίστεως, κραταιωθείσα σεμνή, νομίμως ενήθλησας, υπερ Χριστού του Θεού, Τατιανὴ ένδοξε πάσας γαρ τας ιδέας, των δεινών ενεγκούσα, ήσχυνας τον Βελίαρ, τη ατρέπτω σου στάσει εξ ου τῆς κακοτροπίας πάντας απάλλαξαν.

Πηγή: SanSimera.gr

Περισσότερα Άρθρα

Ο βίος της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής της αθληφόρου και το ξωκκλήσι της στο Κιβέρι

Οι Μάρτυρες γυναίκες υπήρξαν το ίδιο ηρωικές με τους άνδρες, και σε πολλές περιπτώσεις τους ξεπερνούσαν σε θάρρος, ηρωισμό και παρρησία, μπροστά στους δημίους βασανιστές τους! Μια από αυτές είναι και η μεγαλομάρτυς Κυριακή, ένα εύοσμο άνθος πίστεως, ευσέβειας, αγνότητας, ηρωισμού και καρτερίας της αρχαίας Εκκλησίας. Η Αγία Κυριακή είναι ένα από τα ιερά θύματα των τελευταίων […]

Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος / Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες

Σπουδαία εκκλησιαστική προσωπικότητα και ένας από τους Τρεις Ιεράρχες. Η μνήμη του γιορτάζεται σε Ανατολή και Δύση στις 25 Ιανουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες και όσοι φέρουν το όνομα Γρηγόριος και Γρηγορία. Ο Γρηγόριος γεννήθηκε το 329 στην Αριανζό, κοντά στη Ναζιανζό της Καππαδοκίας, γι’ αυτό λέγεται και Ναζιανζηνός. Έλαβε χριστιανική αγωγή από τον πατέρα του […]