14 °C Argos, GR
28 Ιανουαρίου 2023

Σάκης Μουμτζής: Εκλογές μέσα στο 2023! Το μόνο σίγουρο

Έχουν εξαντληθεί όλες οι ημερομηνίες των εκλογών. Από τον Οκτώβριο και μετά οι προβλέψεις παίρνουν και δίνουν. Άλλωστε, πάντα η ημερομηνία των εκλογών συγκινεί τους αναγνώστες και είναι ένα σίγουρο θέμα για μια καλή αναγνωσιμότητα ενός άρθρου. Εγώ το μόνο που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως οι εκλογές θα διεξαχθούν μέχρι τον Ιούλιο 2023. Πάω και στοίχημα.

Υποθέτω πως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έχει καταλήξει στην ακριβή ημερομηνία των πρώτων εκλογών. Μπορεί να έχει κάποιες ημερομηνίες στο μυαλό του, αλλά περιμένει να δει την πορεία συγκεκριμένων προγραμμάτων που τρέχουν. Συνεπώς, όσοι σας μιλούν για ημερομηνίες, που τις έμαθαν μέσα από το Μαξίμου, μην τους δίνετε σημασία, εκφράζουν απλώς τη γνώμη τους.

Τι περιμένει η κυβέρνηση για να προκηρύξει εκλογές; Να δει μέσα από τις δημοσκοπήσεις, πόσο επηρέασαν τους ψηφοφόρους οι αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις και πώς εκτιμήθηκαν οι προσπάθειές της για τη συγκράτηση των τιμών, με δεδομένο πως οι εκλογές κρίνονται σχεδόν πάντα από την πορεία της οικονομίας.

Συγχρόνως, ο χρόνος προκήρυξης θα πρέπει να περιορίζει στο ελάχιστο την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων στην Αττική μέσα στην προεκλογική περίοδο, ώστε να αποφευχθούν όλες οι δυσάρεστες παρενέργειες στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Δεν είναι ασήμαντος αυτός ο λόγος και η περσινή εμπειρία δεν ήταν και η καλύτερη για την κυβέρνηση. Συνεπώς, προεκλογική περίοδο με την πιθανότητα χιονιά ας την αποκλείσουμε.

Κατά τα άλλα, οι δημοσκοπήσεις του Ιανουαρίου λογικά δε θα πρέπει να έχουν διαφοροποιήσεις, αν και η πορεία του ΠΑΣΟΚ θα έχει κάποιο ενδιαφέρον. Εκτιμώ πως η πτώση του, λόγω της υπόθεσης Καϊλή, θα είναι συγκυριακή και θα σταθεροποιηθεί τελικά στην περιοχή του 11-12% στις εκλογές με την απλή αναλογική.

Το μεγάλο πρόβλημα το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος υστερεί δραματικά στην αναπόφευκτη σύγκριση που θα γίνει μεταξύ των δικών του κυβερνητικών πεπραγμένων και αυτών της σημερινής κυβέρνησης. Είναι το αδύνατό του σημείο, το γνωρίζουν τα στελέχη του και γι’ αυτό επιχειρούν να πλήξουν τη Νέα Δημοκρατία στο ζήτημα της ηθικής συμπεριφοράς κάποιων βουλευτών της.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση, πέραν από τις προαναφερθείσες αυξήσεις, ίσως να περιμένει και κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις, όπως η πιθανότητα να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στην προεκλογική περίοδο ή να υπάρξει θετική, χειροπιαστή εξέλιξη στο ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα. Γεγονότα με σημαντική επικοινωνιακή σημασία που ίσως επηρεάσουν ένα μικρό, αλλά κρίσιμο ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Και βέβαια ένας σημαντικός παράγοντας για το χρόνο των εκλογών είναι το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Τουρκία. Στο σημείο αυτό έχουμε ένα μειονέκτημα, αυτό των δεύτερων εκλογών με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Εν πάση περιπτώσει, διάγουμε μια περίοδο -περίπου έξι μηνών- που είναι η χαρά του κάθε πολιτικού σχολιαστή. Μάλιστα, αν σχηματιστεί κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές, το ενδιαφέρον θα είναι εντονότερο και μεγαλύτερο σε διάρκεια. Οι συνεργατικές κυβερνήσεις προσφέρουν υλικό στους δημοσιολογούντες.

ΠΗΓΗ

Περισσότερα Άρθρα

Μαρτυρία – σοκ «καίει» τον πασίγνωστο σκηνοθέτη – «Έδινε ναρκωτικά και αλκοόλ σε ανήλικους»

Ένας νεαρός κατέθεσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ενώπιον του εισαγγελέα σχετικά με το σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης πασίγνωστου σκηνοθέτη προς ανήλικους. Νεαρός άνδρας φέρεται να κατέθεσε ως μάρτυρας χθες το βράδυ στον εισαγγελέα, επιβεβαιώνοντας πολλές από τις καταγγελίες του 25χρονου, ο οποίος χθες κατέθεσε μήνυση σε βάρος του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη για την αποπλάνηση […]

Συναυλία για την Άσπα

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου Στο Θέατρο Άλσους Βεΐκου στο Γαλάτσι… Μια τρίωρη γιορτή με πολλούς γνωστούς και αγαπημένους καλλιτέχνες. Να είμαστε όλοι εκεί για την ‘Ασπα.   Share on FacebookTweetFollow usΑποθήκευση