11 °C Argos, GR
4 Φεβρουαρίου 2023

Ο εορτασμός των Θεοφανείων στην Κοινότητα Ερμιόνης του Δήμου Ερμιονίδας

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια, την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023, στην Κοινότητα Ερμιόνης του Δήμου Ερμιονίδας.

Στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Ερμιόνη τελέστηκε η Λειτουργία του Μεγάλου Αγιασμού και στη συνέχεια, η θρησκευτική πομπή προς το Βόρειο Λιμάνι της Ερμιόνης με  τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Ερμιονίδας.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και της Ιερής εικόνας και ο καθαγιασμός των υδάτων στο Λιμάνι της Ερμιόνης, όπου οι νεαροί Ερμιονίτες του «γιάλα – γιάλα» με σύμμαχο τον καλό καιρό, βούτηξαν στη θάλασσα για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό και την Ιερή εικόνα, δείχνοντας με τον δικό τους τρόπο την θερμή τους Πίστη και την μεγάλη τους αγάπη για το Τοπικό έθιμο της Ερμιόνης.

Ένα έθιμο που κρατάει για πολλά χρόνια και τηρεί ευλαβικά η τοπική κοινωνία, αφού κάθε χρόνο, με εξαίρεση τα δύο χρόνια παύσης λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, αναβιώνει το Τοπικό έθιμο «γιάλα – γιάλα».

Φέτος 17 νεαροί των τριών τελευταίων ετών, οι οποίοι θα κληθούν σύντομα να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία, από την παραμονή των Φώτων στόλισαν τις βάρκες, ύστερα φόρεσαν τις παραδοσιακές ναυτικές στολές και βγήκαν στους δρόμους, διέσχισαν όλες τις γειτονιές της Ερμιόνης και τραγούδησαν το «γιάλα- γιάλα» μέχρι το πρωί.

Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυραν ο Ελευθέριος Μπουρίκας και την Ιερή Εικόνα ο Παναγιώτης  Παπαμιχαήλ, στους οποίους επιδόθηκε ένας χρυσός Σταυρός από τον Δήμαρχο Ερμιονίδας, κ. Ι. Γεωργόπουλο και ένας χρυσός Σταυρός από τον εφημέριο του Ι.Ν Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ερμιόνης, π. Ιωάννη Αμπελά.

Στην τελετή παρέστησαν ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Ι. Γεωργόπουλος, ο Βουλευτής Αργολίδας, κ. Ι. Γκιόλας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Α. Γανώσης, ο Αντιδήμαρχος ΔΕ Ερμιόνης, κ. Δ. Κουτούβαλης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας Ερμιόνης, κ. Ι. Γανώσης, ο Αναπληρωτής του Προέδρου του Συμβουλίου της Κοινότητας Ερμιόνης, κ. Κ. Μέλλος, οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι κκ, Φ. Χατζή, Μ. Ασλάνης και ο Μ. Φραϊδάκης, ο Προϊστάμενος του Β’ Λιμενικού Τμήματος Ερμιόνης, κ. Δ. Παππάς, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Α.Π. του Δήμου Ερμιονίδας, κ. Γ. Τσεγκής, ο Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ., κ. Μ. Φλωρής, ο Πρόεδρος του Ν.Π.Κ.Π.Α.Π.Π του Δήμου Ερμιονίδας, κ. Π. Μέξης, καθώς και πλήθος κόσμου.

Ο Αγιασμός των Υδάτων στην Κοινότητα της Ερμιόνης, αλλά και σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου Ερμιονίδας, θύμισε σε όλους μας ότι η Ελλάδα και η Ορθοδοξία είναι έννοιες ταυτόσημες και άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Γραφείο Δημάρχου

 

 

Περισσότερα Άρθρα

Κεραμέως: Κανονικά θα ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο – Τι είπε για τον εμβολιασμό εκπαιδευτικών

Κανονικά θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, όπως υπογράμμισε η υπουργός Νίκη Κεραμέως, καλώντας φοιτητές και εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν μαζικά. «Από τον Σεπτέμβριο πάμε σε κανονική λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών. Με ανοιχτά πανεπιστήμια, σχολεία, σχολές επαγγελματικής κατάρτισης κ.ό.κ.», σημείωσε η κ. Κεραμέως. «Έχουμε […]

Το 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής στο Ναύπλιο έκλεισε με τις καλύτερες εντυπώσεις

Το 1ο Συμπόσιο γλυπτικής διοργάνωσε ο Δήμος Ναυπλιέων και ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ., από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή πολλών κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίοι δημιούργησαν μέσα από μαρμάρινους όγκους τα γλυπτά τους. Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου ο κόσμος μπόρεσε να επισκεφθεί τους χώρους και να […]