5 °C Argos, GR
7 Φεβρουαρίου 2023

Οι εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης για τον Κρανιδιώτη οπλαρχηγό, Αρσένιο Κρέστα

Με κάθε επισημότητα ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Κρανιδιώτη Αρχιμανδρίτη και οπλαρχηγό, Αρσένιο Κρέστα «Παπαρσένη», στην Κοινότητα Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας.

Ο Δήμος Ερμιονίδας, η Κοινότητα Κρανιδίου, το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πρόνοιας, Αλληλεγγύης Πολιτισμού & Παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας και το Λαογραφικό Μουσείο Κρανιδίου, συνδιοργάνωσαν τιμητικές εκδηλώσεις ως φόρο τιμής στη μνήμη του Ήρωα Αρσενίου Κρέστα «Παπαρσένη».

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, αντιπροσωπεία δημοτών αναχώρησε με λεωφορείο, με προορισμό τον Άγιο Σώστη στα Δερβενάκια, για απόδοση τιμών στον τάφο του Κρανιδιώτη οπλαρχηγού.  Στο σημείο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Ερμιονίδας, κ. Ι. Γεωργόπουλο και τους απογόνους της οικογένειας Κρέστα, κα Σ. Τσιφάκη και Α. Κρέστα.

Η κορύφωση των τιμητικών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, όπου τελέστηκε η Επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Κρανιδίου, χοροστατούντος του πανοσιολογιότατου Αρχιερατικού Επιτρόπου Κρανιδίου π. Χριστοφόρου Καραβία,  με την παρουσία αντιπροσωπείας μαθητών του 1ου & 2Ου  Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου, καθώς και πλήθους πολιτών.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην Πλατεία «Παπαρσένη» που δεσπόζει η προτομή του ήρωα.

Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος, οι Βουλευτές Αργολίδας κκ Γιάννης  Ανδριανός, Γιάννης Γκιόλας και Ανδρέας Πουλάς, ο απόγονος της οικογένειας Κρέστα, κ. Ανδριανός Κρέστας και η εκπρόσωπος του Λαογραφικού Μουσείου Κρανιδίου, κα Βούλα Γιαννακοπούλου.

Ομιλία για τη ζωή και τη δράση του οπλαρχηγού Αρσενίου Κρέστα εκφώνησε η φιλόλογος, κα Ευαγγελία Ηλιού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Ι. Γεωργόπουλος, οι Βουλευτές Αργολίδας κκ, Γ. Ανδριανός, Γ. Γκιόλας και  Α. Πουλάς, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κα Ε. Γκαμίλη, οι Αντιδήμαρχοι κκ, Τ. Αντωνοπούλου, Σ. Αντουλινάκης και Γ. Πιτσάς, ο Πρόεδρος του Ν.Π.Κ.Π.Α.Π.Π, κ. Π. Μέξης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, κ. Ι. Τσαμαδός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κκ Α. Στρίγκου και Ι. Ρούσσης,  Απόγονοι της οικογένειας Κρέστα, Εκπρόσωποι του Λαογραφικού Μουσείου Κρανιδίου και πλήθος κόσμου.

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 40 Προεδρικό διάταγμα ΦΕΚ 104 τ. Α’ /27.05.2022 Καθιερώθηκε η πρώτη Κυριακή του Δεκεμβρίου κάθε έτους, επέτειος του ηρωικού θανάτου (28 Νοεμβρίου 2022) του εκ Κρανιδίου Αρχιμανδρίτη Αρσενίου Κρέστα, οπλαρχηγού της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τον Κοινότητα Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας.

Φέτος συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από τον ηρωικό θάνατο του Αρχιμανδρίτη και οπλαρχηγού Αρσενίου Κρέστα στον Άγιο Σώστη στα Δερβενάκια, στις 28 Νοεμβρίου 1822.

Ο Αρσένιος Κρέστας υπήρξε ένας άνθρωπος που έδωσε αγόγγυστα και την τελευταία του πνοή για την πατρίδα μας.

Ένας τέτοιος Έλληνας ήταν ο Αρσένιος Κρέστας. Ένας Έλληνας που με το μεγαλείο και την ανδρεία ψυχής του, κατάφερε να ανέβει στο βάθρο των ηρώων. Να διεκδικήσει και να κερδίσει την αιωνιότητα στη μνήμη και στην καρδιά μας.

Χρέος μας είναι να κρατάμε άσβεστη τη μνήμη του.

Τιμήσαμε, λοιπόν, το θρυλικό αγωνιστή μας, τον φημισμένο οπλαρχηγό Αρσένιο Κρέστα. Τον ήρωα που η δράση του έγινε σύμβολο του αγώνα για ελευθερία και η θυσία του παράδειγμα σθένους, ανδρείας και αυταπάρνησης που έμεινε στην ιστορία. Οι αρετές του Αρσένιου Κρέστα, σφράγισαν την ταυτότητα του Τόπου μας στο χρόνο.

Τιμή και Δόξα στον Κρανιδιώτη Ήρωα μας, Αρσένιο Κρέστα και σε όλους τους αγωνιστές του τόπου μας. Της δοξασμένης γης της Ερμιονίδας!

Γραφείο Δημάρχου

       

     

Περισσότερα Άρθρα

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την εκβάθυνση του λιμανιού του Ναυπλίου

Ξεκίνησαν Σήμερα Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, τα έργα για την “Εκβάθυνση Λιμένα Ναυπλίου” από την ανάδοχο εταιρεία E.T.E.Θ. A.E. (ETAIPΕIA TEXNIKΩN EPΓΩN ΘEΣΣAΛONIKHΣ με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία από το 2001 ανήκει στον Όμιλο J&P ΑΒΑΞ). Η εταιρεία αναλαμβάνει την ευθύνη αποπεράτωσης του συνόλου των εργασιών που απαιτούνται για την εκβάθυνση του λιμανιού του Ναυπλίου. […]

Κακοκαιρία «Ιανός»: Νεκρή ηλικιωμένη στα Φάρσαλα – Συνεχίζονται οι έρευνες για τους δύο αγνοούμενους στην Καρδίτσα

Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στα Φάρσαλα από την κακοκαιρία «Ιανός». Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή σε οικία στον οικισμό Βασιλί στα Φάρσαλα Θεσσαλίας. Όπως αναφέρουν τοπικοί παράγοντες, οι κάτοικοι του χωριού για να γλιτώσουν από τον «Ιανό» και τον όγκο του νερού που έπεσε στην περιοχή, κατέφυγαν στην […]