5 °C Argos, GR
7 Φεβρουαρίου 2023

Δημήτρης Καμπουράκης: Επιτόκια στεγαστικών. Υπάρχει λύση;

τι κάτι πρέπει να γίνει με τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων είναι ηλίου φαεινότερο. Ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία μας, αλλά ούτε και οι τράπεζες θα αντέξουν μια καινούρια φουρνιά κόκκινων δανείων. Ορθώς λοιπόν η κυβέρνηση πιέζει τους τραπεζίτες να συμφωνήσουν σε μια συνταγή που μπορεί να μην λύσει το πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον θα το απαλύνει. Και το γεγονός ότι αυτοί στυλώνουν τα πόδια δεν είναι σοφή τακτική. Εξωθούν το γκουβέρνο, εν όψει μάλιστα εκλογών, να προσχωρήσει στην λογική Τσίπρα που διατείνεται ότι θα τους πάρει τα λεφτά με το ζόρι μέσω έκτακτης φορολογίας και θα τα μοιράσει σ’ αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν το δάνειο τους.

Εντάξει, αυτοί οι τσαμπουκάδες είναι εύκολοι όταν κάποιος είναι στην αντιπολίτευση. Αν παρ’ ελπίδα βρεθεί στην κυβέρνηση και του εξηγήσουν ότι δίχως υγιείς τράπεζες δεν θα έρθει ποτέ η περίφημη επενδυτική βαθμίδα που την κοιτάζουμε όπως η πεινασμένη γάτα το μπαρμπούνι, τότε αλλιώς θα μετρήσει αυτά που υποστήριζε ως αντιπολιτευόμενος. Επίσης, όταν του πουν οι τράπεζες ότι οι διαρκείς νομοθετικές καλύψεις εκείνων που δανείστηκαν αλλά (εκούσια ή ακούσια) δεν πληρώνουν, εξωθεί τα ιδρύματα αυτά να μην δίνουν δάνεια, πάλι αλλιώς θα σταθμίσει την κατάσταση.

Δεν υπάρχει λύση σ’ αυτό τον γόρδιο δεσμό που δεν θα προέλθει από συμφωνία κράτους-τραπεζών. Οι επιβολές, δεν λειτουργούν στην οικονομία. Μπορεί προσωρινά να πουληθούν ως λύσεις, μακροπρόθεσμα όμως χειροτερεύουν το πρόβλημα σπρώχνοντας συσσωρευμένο το προς το μέλλον. Και επιτέλους, καλό θα είναι ο δημόσιος διάλογος να μην επικεντρώνεται μόνο σ’ ένα στενό πρόβλημα ξεχνώντας τις υπόλοιπες παραμέτρους. Όταν συζητούμε για τα δάνεια να επιχειρηματολογούμε υπέρ της μη-πληρωμής τους κι όταν συζητούμε για το πρόβλημα της στέγης να επιχειρηματολογούμε υπέρ της αθρόας έγκρισης στεγαστικών δανείων που θα φτιάξουν καινούρια σπίτια, άρα θα μειώσουν τα ενοίκια.

Το ένα είναι αλληλένδετο με το άλλο. Η επίλυση του ενός θα ξεμπλοκάρει το άλλο ή η οικονομικά αυταρχική διευθέτηση του ενός θα οξύνει το έτερο. Γι αυτό σας λέω, το θέμα των υψηλών επιτοκίων μόνο με συμφωνία μπορεί να επιλυθεί. Κάθε μονομερής νομοθετική πρωτοβουλία θα χειροτερέψει τα πράγματα στο μέλλον. Και φυσικά δεν θέλω καν να σκεφτώ την πιθανότητα να ξανακούσουμε ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν μια νέα κεφαλαιοποίηση. Θα πρόκειται για την απόλυτη καταστροφή.

ΠΗΓΗ

Περισσότερα Άρθρα

Φωτιά σε ιστιοφόρο ανοιχτά της Αίγινας

Καλά στην υγεία τους είναι οι 8 επιβαίνοντες ιστιοφόρου σκάφους, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πλοίαρχος, στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά από άγνωστη αιτία, ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Αίγινας. Οι 8 επιβαίνοντες παρελήφθησαν από πλωτό σκάφος του Λιμενικού, ενώ το ιστιοφόρο στο οποίο η φωτιά συνεχίζεται, ρυμουλκείται από άλλο ιδιωτικό σκάφος, προς […]

Τραγικό τέλος για το αγνοούμενο υποβρύχιο στην Ινδονησία

Το θρίλερ με το αγνοούμενο υποβρύχιο στα ανοιχτά του Μπαλί φαίνεται πως έχει τραγικό τέλος. Οι Ινδονησιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν σκόρπια αντικείμενα που βρίσκονταν στο εσωτερικό του. Θεωρούν, έτσι, το υποβρύχιο βυθισμένο και τους 53 ναύτες νεκρούς. Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο δήλωσε ότι ενημερώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας πως ένα […]