5 °C Argos, GR
7 Φεβρουαρίου 2023

Παρουσία του Μ. Βορίδη τα αποκαλυπτήρια μνημείου στο Άργος αφιερωμένου στους Έλληνες Εβραίους, στους Πόντιους και τους Μικρασιάτες

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος, ο Δήμος Άργους Μυκηνών διοργάνωσε σήμερα Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 στο Άργος, τα αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένου στους Έλληνες θύματα του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, της γενοκτονίας των Ποντίων και της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 11:30 παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη και του Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών Ι. Χρυσουλάκη και άλλων προσωπικοτήτων της Ελληνικής διπλωματίας, στην Αίθουσα Μέγας Αλέξανδρος και ολοκληρώθηκε με επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Αργολίδας κ. Νεκτάριο και κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Δημοκρατίας (πλατεία λαϊκής αγοράς) όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Αργολίδας Γ. Ανδριανός, και Α. Πουλάς, ο βουλευτής Αρκαδίας Κ. Βλάσης, ο πρόεδρος του ΠΕ ΣΥ Πελοποννήσου Γιάννης Μαλτέζος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Δ. Σχοινοχωρίτης, ο Δήμαρχος Ναζαρέτ, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ελλήνων Εβραίων, Πολιτιστικών Συλλόγων και απλός κόσμος. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.

O Δήμαρχος Άργους Μυκηνών κ. Δημήτρης Καμπόσος & Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου απένειμε μετάλλια και αναμνηστικές πλακέτες σε εκπροσώπους Ποντίων, Εβραίων και Μικρασιατών, ενώ κατά την διάρκεια των αποκαλυπτηρίων του μνημείου ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης. Η πόλη που ύμνησε ο Όμηρος, αποκαλώντας τους Έλληνες Αργείους, και ο τόπος καταγωγής των Βασιλέων Μακεδόνων το Άργος, στέλνει μήνυμα ειρήνης και αδελφοσύνης «Ποτέ πια γενοκτονίες ποτέ πια ολοκαυτώματα!».

Η βαριά κληρονομιά αυτού του τόπου που ταξιδεύει στους αιώνες, γίνεται οδηγός για το μέλλον! Τον Σεπτέμβριο του 2015, 67 χρόνια μετά την υιοθέτηση της Σύμβασης και την επίσημη «εισαγωγή» του όρου «γενοκτονία», η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 9η Δεκεμβρίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου είναι φόρος τιμής στα Θύματα των Ελλήνων Ποντίων, Εβραίων, Μικρασιατών και με την πράξη αυτή ο Δήμος Άργους Μυκηναίων δίνει βαρύτητα για να παραμείνουν ζωντανά στη μνήμη όλων τα αποτρόπαια εγκλήματα ώστε να μην επαναληφθούν. Λαός χωρίς μνήμη δεν έχει μέλλον!”

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών & της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

 

Περισσότερα Άρθρα

Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για αύριο, Τρίτη 19 Μαΐου

  Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 13:00, στην τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας. Η διάσκεψη θα έχει ως κύρια αντικείμενα την ανταλλαγή εμπειριών από τη διαχείριση της πανδημίας και την εξεύρεση τρόπων διευκόλυνσης των διασυνοριακών συναλλαγών, μεταφορών και μετακινήσεων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον τομέα του τουρισμού. Share […]

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του

Στο καφέ του Φουγάρου οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έκοψαν την πίτα τους με τη συμμετοχή να ξεπερνάει κάθε προηγούμενο όπως τόνισε ο και ο κ.Ντέμος. Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος έδωσε το παρόν όπως και ο Βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης, οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Καχριμάνης και Σταύρος Γαβρήλος, η πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Νάντια Αναστασίου Σμυρναίου, […]