20 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Δημήτρης Καμπουράκης: Μικρή διδακτική ιστορία με τον Στράτο (Φαναρά)

Τα έβαλαν με τον Στράτο Φαναρά της Metron Analysis, για την τελευταία δημοσκόπηση του. Αυτή που δίνει προβάδισμα στην ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ 8 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και 10,2 μετά την αναγωγή και στους αναποφάσιστους. Και διάβασα την γεμάτο ειλικρινές παράπονο ανάρτηση του, απέναντι σε παλιούς φίλους και συνεργάτες του, που τώρα κατοικοεδρεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ και χύνουν εναντίον του περισσότερο φαρμάκι απ’ όσο έχει μια οχιά στις ξερολιθιές της Πελοποννήσου.

Ο Στράτος (τον οποίον έχω χρόνια να συναντήσω ή να επικοινωνήσω) κανονικά δεν θα έπρεπε να έχει ανάγκη υποστηρικτών σε μια στοιχειωδώς εκλογικευμένη κοινωνία. Έλα όμως που όλα πλέον γύρω μας έχουν γίνει ένας αχταρμάς κατηγοριών και συκοφαντιών. Ό,τι δεν μας αρέσει είναι ψεύτικο, ό,τι δεν μας βολεύει είναι πουλημένο. Μα το πιο σοκαριστικό είναι ότι ονοματίζουμε ως εξωνημένο, ακόμα κι αυτόν που κάποτε εμπιστευτήκαμε διότι είδαμε από κοντά και πως σκέφτεται και πως δουλεύει.

Θυμάμαι τον Φαναρά στις δυσκολότερες (για τους δημοσκόπους) εκλογές του 2.000. Εκλογές ανάμεσα στον Κ. Σημίτη και τον Κ. Καραμανλή που κρίθηκαν στον πόντο, στο 1,05% κατέληξε η τελική διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ, ποσοστό που οριστικοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Ήταν οι περιβόητες εκλογές που μέχρι τις 11 το βράδυ τις κέρδιζε η ΝΔ και μετά τις 12 τις πήρε ξαφνικά το ΠΑΣΟΚ. Τελικό αποτέλεσμα 43,79% το ΠΑΣΟΚ και 42,74% η ΝΔ, διαφορά που (για τον συφοριασμένο δημοσκόπο) βρισκόταν όχι μέσα στην περιοχή αλλά μέσα στον πυρήνα του περίφημου στατιστικού λάθους.

Συνεργαζόταν με μεγάλο κανάλι τότε ο Φαναράς. Κι έπρεπε να βγάλει το exit poll, στο οποίο παιζόταν η εκλογική τηλεθέαση του καναλιού, αλλά και η αξιοπιστία του. Του καναλάρχη επίσης, να μην ξεχνιόμαστε. Τα exit όλων των υπολοίπων καναλιών και εταιρειών έβγαζαν πρώτη την ΝΔ. Μόνο ο Φαναράς έβγαζε οριακά πρώτο το ΠΑΣΟΚ. Επειδή έτυχε να είμαι μπροστά στις «συνομιλίες» των ιθυνόντων του καναλιού με τον Στράτο, δεν μπορώ να σας περιγράψω τι έγινε. Είχαν πληροφορίες για το τι βγάζουν όλοι οι υπόλοιποι και τον πίεσαν αφόρητα να «μπαλαμουτιάσει» ελαφρώς το αποτέλεσμα του, να ρίξει λίγο νεράκι στο κρασί του, να πάει με το ρεύμα όλων των άλλων. Έτσι κι αλλιώς ήταν τόσο μικρές οι διαφορές, που θα αρκούσε να μην δώσει πρώτο και δεύτερο κόμμα, απλή ισοπαλία δίχως εκτίμηση νικητή.

Αρνήθηκε σθεναρά κι ας του ‘λεγαν οι εργοδότες του «θα καταστραφούμε όλοι μαζί, κι εμείς κι εσύ». Έδωσε στον αέρα το exit poll του ακριβώς όπως το ‘χε βγάλει και βρέθηκε το κανάλι του επί τρίωρο να μεταδίδει ότι θα νικήσει το ΠΑΣΟΚ, με όλα τα υπόλοιπα να δίνουν πρώτη την ΝΔ και με τους Νεοδημοκράτες να κουνάνε νικηφόρες σημαίες χορεύοντας έξω απ’ την Ρηγίλλης. Και χρειάστηκε να φθάσουν μεσάνυκτα για να έρθουν τα πραγματικά αποτελέσματα της επαρχίας, να περάσει το ΠΑΣΟΚ μπροστά και να αποδειχθεί ξάφνου ότι μόνο ο Φαναράς είχε βρει το αποτέλεσμα. Αφού εκείνο το τρίωρο δεν πέθανε ο Στράτος, δεν θα πεθάνει ποτέ.

Το πιο τραγικό είναι ότι οι ίδιοι ΠΑΣΟΚοι που τότε τον χτυπούσαν στην πλάτη και του έλεγαν «μπράβο ρε Στράτο που και πρόβλεψες σωστά και άντεξες τις πιέσεις», σήμερα, από το ΣΥΡΙΖΑϊκό μετερίζι τους, με περισσή ευκολία τον λένε ανίκανο, αποτυχημένο και πουλημένο. Τι τα θέτε; Οι αιώνιοι Πασοκοσυριζαίοι που όλοι αγαπήσαμε…

ΠΗΓΗ

Περισσότερα Άρθρα

Έπαινος στο Πυροσβεστικό Σώμα Ναυπλίου

  Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Επιδαύρου, συγχαίρουν τον Διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος Ναυπλίου και στους πυροσβέστες που έλαβαν μέρος στις πολλαπλές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην περιοχή του Λυγουριού του Δήμου Επιδαύρου στις 10/6/2019, για την άμεση και αποτελεσματική επέμβασή τους και τον άψογο επαγγελματισμό που επέδειξαν. Θερμές ευχαριστίες για την εποικοδομητική συνεργασία που […]

Τρεις αλλοδαποί καλλιεργούσαν 36 δενδρύλλια κάνναβης στη Μεσσηνία

Στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης και κατόπιν κατάλληλης αξιολόγησης και αξιοποίησης στοιχείων, εντοπίσθηκε σε αγροτοδασική περιοχή του Δήμου Πύλου-Νέστορος Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης. Για την υπόθεση αυτή, […]