20 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Παρουσίαση βιβλίου από την Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας

Η Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας, μετά από δύο και πλέον χρόνια αναγκαστικής απουσίας από τον Πολιτιστικό Χώρο του Ιδρύματος Β. Παπαντωνίου «Κανάρη 4»–στον οποίο φιλοξενούνται οι εκδηλώσεις της– ετοιμάζεται να συναντήσει ξανά το κοινό της από κοντά. Διοργανώνει σειρά παρουσιάσεων βιβλίων με ενδυματολογικό ενδιαφέρον, με στόχο το κοινό να συναντήσει από κοντά τους συγγραφείς και να συνομιλήσει μαζί τους.

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου στις 18:30 και με αφορμή και την επέτειο της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, θα έχει αντικείμενο μια έκδοση που εμπλουτίζει τη γνώση μας για τον ενδυματολογικό πολιτισμό των Μικρασιατών. Πρόκειται για το βιβλίο της Δέσποινας Δαμιανού, Έργα χειρός. Από τη Μάκρη και το Λιβίσι Μικράς Ασίας στη Νέα Μάκρη Αττικής. Δαντέλες, κεντήματα, φορεσιά, έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακρηνών-Λιβισιανών Νέας Μάκρης. Παρουσιάζονται εργόχειρα των Μακρηνο-Λιβισιανών γυναικών, που δημιουργήθηκαν τόσο στη Μικρά Ασία, τόπο προέλευσης των ιδρυτών της προσφυγικής πόλης Νέας Μάκρης, όσο και στον τόπο εγκατάστασης μετά τον ξεριζωμό, στη Νέα Μάκρη, καθώς και η τοπική τους φορεσιά. Τα εργόχειρα αυτά συγκροτούν μια από τις πολλές αφηγήσεις της μικρασιατικής προσφυγικής πληθυσμιακής ομάδας που εγκαταστάθηκε στην εν λόγω περιοχή, και της ιστορίας των γυναικών που συνέχισαν, μέσα σε ένα νέο κοινωνικό πλαίσιο, τη χειροτεχνική κεντητική παραγωγή, διατηρώντας τη συλλογική μνήμη και εξασφαλίζοντας με άλλους όρους τη συνέχεια.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Ομότιμος Καθηγητής Θεσσαλίας, κ. Ευάγγελος Αυδίκος, η Καθηγήτρια Ενδυματολογίας Θεάτρου και Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Aalto της Φιλανδίας, αντιπρόεδρος της ΕΕΕ, κα Σοφία Παντουβάκη, και η συγγραφέας, Επίκουρη Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Συλλόγου Μακρηνών-Λιβισιανών Νέας Μάκρης, κα Δέσποινα Δαμιανού. Την εκδήλωση προλογίζει και συντονίζει η Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας, του Δημοκριτείοιυ Πανεπιστημίου Θράκης, μέλος του ΔΣ της ΕΕΕ, κα Νάντια Μαχά-Μπιζούμη.

Η Δέσποια Μ. Δαμιανού δίδαξε Λαογραφία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ως Επίκουρη Καθηγήτρια. Ασχολείται με το παραμύθι, την αφήγηση, τον υλικό πολιτισμό και την παραδοσιακή τεχνολογία. Παράλληλα, ασχολείται με την έρευνα και μελέτη του μικρασιατικού ελληνισμού. Είναι πρόεδρος του Συλλόγου Μακρηνών-Λιβισιανών Ν. Μάκρης. Έχει κάνει επιτόπια εθνογραφική έρευνα στη Χίο, τα Κύθηρα και τη Θράκη. Έργα της μεταξύ άλλων είναι τα βιβλία Λαϊκή Φιλολογία, Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) μέλος της συγγραφικής ομάδας, Τα παραμύθια της Χίου (1994), Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, Λαϊκές Αφηγήσεις. Μύθοι και πραγματικότητα (2005), Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών κ.ά.

 

 

Περισσότερα Άρθρα

Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου: Προκλητική και απαράδεκτη η απόφαση για αύξηση των δημοτικών τελών

Η δημοτική αρχή Ναυπλίου, σαν έτοιμη από καιρό, πέρασε (νύχτα) στην Οικονομική Επιτροπή δια περιφοράς, την αύξηση των δημοτικών τελών. Αποφάσισε  την αύξηση των συντελεστών στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και  ηλεκτροφωτισμού κατά 37,7% για οικιακή χρήση και 18% για γενική χρήση. Παράλληλα  μείωσε τα τέλη των μεγάλων  SouperMarkets, των κέντρων διασκέδασης  των βιομηχανικών χώρων και […]

6μηνη απαλλαγή δημοτικών τελών ζητάει η ΟΕΒΕ Αργολίδας

Κύριε Δήμαρχε, Σε συνέχεια των επιστολών μας που αποστείλαμε στο δήμο Ναυπλιέων με αριθμ.πρωτ3193 και ημερομηνία 24/03/2020 και αριθμ. πρωτ 3196 και ημερομηνία 11/04/2020 ζητούσαμε να μας ενημερώσετε σχετικά με τα μέτρα στήριξης που θα λάβετε ή έχετε λάβει ως Δήμος για την οικονομική ελάφρυνση των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή , των επιχειρήσεων […]