12 °C Argos, GR
29 Νοεμβρίου 2022

Καλαμάτα: Εκδήλωση με θέμα το υγιεινό μαθητικό κολατσιό

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Καλαμάτας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό “Δρόμοι της Ελιάς” και το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, διοργανώνουν το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 (Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς) και ώρες 10.00-13.30, δια ζώσης ανοικτή εκδήλωση προς την τοπική κοινωνία, στο Μουσικό Σχολείο της Καλαμάτας για το υγιεινό κολατσιό στο σχολείο και την προώθηση της χρήσης ελαιολάδου και ελιάς, με τίτλο «GALA-Δεκατιανό – Η σημασία του κολατσιού (σχολατσιού) για την υγεία των μαθητών και η προετοιμασία του».

Η εκδήλωση απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες των Δ, Ε’ και ΣΤ΄ τάξεων των Δημοτικών Σχολείων της Καλαμάτας με τους γονείς/κηδεμόνες τους και σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Η συμμετοχή είναι Δωρεάν όμως με απαραίτητη προϋπόθεση οι γονείς/κηδεμόνες να έχουν κάνει κράτηση πριν την εκδήλωση για τους μαθητές/τριες στο «Εστιατόριο» Gala Δεκατιανό (στεγασμένος χώρος του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας). Κρατήσεις γίνονται ηλεκτρονικά στην διεύθυνση https://forms.gle/jv8koQDmxuDMGoyMA. Οι κρατήσεις θα σταματήσουν όταν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 200 μαθητών/τριών.

Κύριος σκοπός της εκδήλωσης είναι η ένταξη στο καθημερινό κολατσιό των μαθητών/τριών υλικών βασισμένων στην υγιεινή διατροφή και η ανάδειξη της Καλαμάτας σε γαστρονομικό προορισμό με όχημα την βρώσιμη ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Για το λόγο αυτό, θα πραγματοποιηθούν 3 παράλληλες δράσεις:

Α. ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ με ονομασία «Gala Δεκατιανό» για μαθητές/τριες (Δ’-Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού) Σάββατο 26 Νοεμβρίου, ώρες 10:00-13:30, Αίθριο Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας:
Η εκδήλωση θα αφορά στη δημιουργία ενός εστιατορίου για μαθητές/μαθήτριες όπου θα προσφερθεί μενού με είδη κολατσιού αποτελούμενα από υγιεινές τροφές και γευσιγνωσία ελαιολάδου. Οι μαθητές/τριες θα επιλέξουν από το μενού και θα βιώσουν μια εμπειρία ενός εστιατορίου (μαιτρ, σερβιτόροι, ζωντανή μουσική) προσαρμοσμένου στην ηλικία τους. Οι Σεφ και οι Μάγειροι των εστιατορίων της Καλαμάτας σε συνεργασία με σπουδαστές μαγειρικής από Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ Καλαμάτας θα ετοιμάσουν το κολατσιό που θα επιλέξουν οι μαθητές και οι μαθήτριες (το μενού έχει βασιστεί σε συμβουλές διατροφής από τους Διατροφολόγους του Νοσοκομείου Καλαμάτας). Το γεύμα θα πλαισιώνεται από μουσική με την φροντίδα του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας.

Να σημειωθεί ότι οι επιλογές βασίζονται σε αγνά υλικά, τοπικά αγροτικά προϊόντα, επιλογές από αρτοσκευάσματα, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας προσφορά τοπικών επιχειρήσεων, τις οποίες θα προβάλουμε στην διάρκεια της εκδήλωσης.

Β. Ημερίδα με τίτλο: «Η σημασία του σχολατσιού για την υγεία των μαθητών και η προετοιμασία του», Σάββατο 26 Νοεμβρίου, ώρες 10:30-13:00, Αμφιθέατρο Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας
Οι Γονείς/Κηδεμόνες, παράλληλα, θα βρίσκονται στο αμφιθέατρο του σχολείου όπου θα υλοποιηθεί ημερίδα με τίτλο «Η σημασία του σχολατσιού για την υγεία των μαθητών και η προετοιμασία του» με εισηγητές Διατροφολόγους και επώνυμους ΣΕΦ της Καλαμάτας. Επίσης και οι Εκπαιδευτικοί Μεσσηνίας έχουν προσκληθεί (ανοιχτή πρόσκληση) να παρακολουθήσουν την ανωτέρω ημερίδα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ:

10.30-10.45
Καλωσόρισμα – Στοχοθεσία Ημερίδας – Χαιρετισμοί – Παρουσίαση συνεργατών – Παρουσίαση δράσεων του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «ΕΛΙΑ»
Ι. Ραβάνη, Γ. Αργυροηλιόπουλος, Μέλη ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας – Τρισεύγενη Πουλοπούλου, Δ/ντρια Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας – πρώην Υπεύθυνη Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας
10.45-11.00
«Απονομή βραβείων και επαίνων του Μαθητικού Διαγωνισμού 2022 με θέμα: Η Καλαμάτα Γαστρονομικός Προορισμός με όχημα την Ελιά Καλαμών: είναι εφικτό;» – Δημήτριος Οικονομόπουλος, Περιφερειακός Δ/ντής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου – Γεώργιος Καραμπάτος, Εκτελεστικός Διευθυντής Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς»
11.00-11.20
«Υγιεινή διατροφή για μαθητές Δημοτικού σχολείου»: Καλλιόπη Μπουκέα, Κλινική Διαιτολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Διατροφής ΓΝ Καλαμάτας – Δημητροπούλου Μαρία, τεταρτοετής φοιτήτρια Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
11.20-12.00
«Καλές πρακτικές ένταξης υγιεινής διατροφής στην καθημερινότητα των παιδιών και της οικογένειας» – Αριστέα Γκιοξάρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
12.00-12.20
«Τρόποι προετοιμασίας υγιεινού κολατσιού» Δημ. Καρράς ΣΕΦ Καθηγητής Δημόσιου ΙΕΚ Καλαμάτας
12.20-12.40
«Βιώσιμη Διατροφή – από την επιλογή ως τη συσκευασία» – Παρουσίαση του Δικτύου Δράσης ΠΕ «ΤΑΠΕΡΙΣΤΑΣ» – Ι. Ραβάνη, Γ. Αργυροηλιόπουλος, Μέλη ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας
12.40-13.00
Ερωτήσεις – Συζήτηση – Αξιολόγηση ημερίδας – Κλείσιμο

Γ. πάμε για καψάλες στα λιοτρίβι
Το Σάββατο 26/11, από τις 14:00 μέχρι 16:00 στο λιοτρίβι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, μαθητές/τριες μπορούν να δοκιμάσουν φρέσκο ψωμί βουτηγμένο σε πρωτόλαδο, με τον όρο να περιγράψουν στους συμμαθητές/τριες, φίλες, φίλους και γονείς αυτό που θα αισθανθούν στον ουρανίσκο τους, αυτό που γεύτηκαν.

Περισσότερα Άρθρα

Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων: Πορεία ιστορικού και φυσιολατρικού χαρακτήρα

 Ιστορικού και φυσιολατρικού χαρακτήρα πορεία θα πραγματοποιήσει  ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων  [ΣΑΟΟ] την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022, με αφετηρία τη γειτονική προς την Τρίπολη  Nεστάνη,  στη μικρή βυζαντινή  καστροπολιτεία του Γουλά, τον Κτενιά και τη Μονή  Γοργοεπηκόου. Ένας εντυπωσιακός βράχος,  με την ονομασία Γουλάς,  δεσπόζει πάνω  από τη Νεστάνη. Στην κορυφή του σώζονται ένας […]

Με μελοποιημένη ποίηση έπεσε η αυλαία του 29ου Μουσικού Φεστιβάλ Ναυπλίου

Ο διεθνούς φήμης συνθέτης και πιανίστας Στέφανος Κορκολής μαζί με την εξαιρετική Σοφία Μανουσάκη και δυο εξαιρετικούς μουσικούς, ταξίδεψαν στον μαγικό κόσμο της μελοποιημένης ποίησης το βράδυ της Κυριακής 2 Αυγούστου στο Φουγάρο τελευταία ημέρα του 29ου Φεστιβάλ Ναυπλίου. Ακούστηκαν συνθέσεις μεγάλων δημιουργών, (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Πλέσσας Μικρούτσικος, Λοϊζος Λάγιος, Σπανός Ξαρχάκος κ.α.), όπως επίσης και […]