8 °C Argos, GR
28 Νοεμβρίου 2022

ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Παρουσίαση βιβλίου από την Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας

Η Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας, μετά από δύο και πλέον χρόνια αναγκαστικής απουσίας από τον Πολιτιστικό Χώρο του Ιδρύματος Β. Παπαντωνίου «Κανάρη 4»–στον οποίο φιλοξενούνται οι εκδηλώσεις της– ετοιμάζεται να συναντήσει ξανά το κοινό της από κοντά. Διοργανώνει σειρά παρουσιάσεων βιβλίων με ενδυματολογικό ενδιαφέρον, με στόχο το κοινό να συναντήσει από κοντά τους συγγραφείς και να συνομιλήσει μαζί τους.

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου στις 18:30 και με αφορμή και την επέτειο της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, θα έχει αντικείμενο μια έκδοση που εμπλουτίζει τη γνώση μας για τον ενδυματολογικό πολιτισμό των Μικρασιατών. Πρόκειται για το βιβλίο της Δέσποινας Δαμιανού, Έργα χειρός. Από τη Μάκρη και το Λιβίσι Μικράς Ασίας στη Νέα Μάκρη Αττικής. Δαντέλες, κεντήματα, φορεσιά, έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακρηνών-Λιβισιανών Νέας Μάκρης. Παρουσιάζονται εργόχειρα των Μακρηνο-Λιβισιανών γυναικών, που δημιουργήθηκαν τόσο στη Μικρά Ασία, τόπο προέλευσης των ιδρυτών της προσφυγικής πόλης Νέας Μάκρης, όσο και στον τόπο εγκατάστασης μετά τον ξεριζωμό, στη Νέα Μάκρη, καθώς και η τοπική τους φορεσιά. Τα εργόχειρα αυτά συγκροτούν μια από τις πολλές αφηγήσεις της μικρασιατικής προσφυγικής πληθυσμιακής ομάδας που εγκαταστάθηκε στην εν λόγω περιοχή, και της ιστορίας των γυναικών που συνέχισαν, μέσα σε ένα νέο κοινωνικό πλαίσιο, τη χειροτεχνική κεντητική παραγωγή, διατηρώντας τη συλλογική μνήμη και εξασφαλίζοντας με άλλους όρους τη συνέχεια.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Ομότιμος Καθηγητής Θεσσαλίας, κ. Ευάγγελος Αυδίκος, η Καθηγήτρια Ενδυματολογίας Θεάτρου και Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Aalto της Φιλανδίας, αντιπρόεδρος της ΕΕΕ, κα Σοφία Παντουβάκη, και η συγγραφέας, Επίκουρη Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Συλλόγου Μακρηνών-Λιβισιανών Νέας Μάκρης, κα Δέσποινα Δαμιανού. Την εκδήλωση προλογίζει και συντονίζει η Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας, του Δημοκριτείοιυ Πανεπιστημίου Θράκης, μέλος του ΔΣ της ΕΕΕ, κα Νάντια Μαχά-Μπιζούμη.

Η Δέσποια Μ. Δαμιανού δίδαξε Λαογραφία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ως Επίκουρη Καθηγήτρια. Ασχολείται με το παραμύθι, την αφήγηση, τον υλικό πολιτισμό και την παραδοσιακή τεχνολογία. Παράλληλα, ασχολείται με την έρευνα και μελέτη του μικρασιατικού ελληνισμού. Είναι πρόεδρος του Συλλόγου Μακρηνών-Λιβισιανών Ν. Μάκρης. Έχει κάνει επιτόπια εθνογραφική έρευνα στη Χίο, τα Κύθηρα και τη Θράκη. Έργα της μεταξύ άλλων είναι τα βιβλία Λαϊκή Φιλολογία, Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) μέλος της συγγραφικής ομάδας, Τα παραμύθια της Χίου (1994), Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, Λαϊκές Αφηγήσεις. Μύθοι και πραγματικότητα (2005), Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών κ.ά.

 

 

Περισσότερα Άρθρα

Κορονοϊός: Κατέληξε 49χρονος ιερέας από την Καστοριά

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα 17 Νοεμβρίου σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλευόταν με κοροναϊό, 49χρονος ιερέας από την Καστοριά, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα oladeka.gr, το θλιβερό νέο ανακοίνωσε στο Ράδιο Antennes 93.6ς ο προσωπικός του φίλος, δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος. Ο εκλιπών είχε καταγωγή από το Νεστόριο Καστοριάς και […]

Το ΚΙΝΑΛ Αρκαδίας για τον Αντώνη Μπουρλόκα: “Καλό ταξίδι, σύντροφε”

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αρκαδίας και οι τοπικές οργανώσεις του Νομού μας, εκφράζουν την οδύνη τους για τον θάνατο του Αντώνη Μπουρλόκα, ιδρυτικού μέλους του ΠΑΣΟΚ Αρκαδίας και επί σειρά ετών μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής. Μαχητής για την Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη μέχρι τέλους. Η διαδρομή και οι μάχες που έδωσες  αποτελούν  φωτεινό παράδειγμα να […]