21 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ: Απέναντι στον λαϊκισμό και τις κούφιες υποσχέσεις, εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε με το έργο μας με τις παρεμβάσεις που δημιουργούν μέρα με τη μέρα, μια νέα πραγματικότητα για τη χώρα, για την οικονομία, για την κοινωνία, για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες

Στην ομιλία μου σήμερα στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» επεσήμανα μεταξύ άλλων τα εξής:
«Μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο διεθνές περιβάλλον, με αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις, η κυβέρνηση με στρατηγική και στοχευμένες δράσεις αντιμετωπίζει τα έκτακτα ζητήματα και τις ανάγκες της συγκυρίας, αξιοποιώντας μάλιστα κάθε διαθέσιμο προς τούτο δημοσιονομικό περιθώριο, και ταυτόχρονα υλοποιεί απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που απαντούν σε βαθιά και ριζωμένα προβλήματα και διασφαλίζουν μια αισιόδοξη προοπτική για τη χώρα και την κοινωνία.
Το νομοσχέδιο που καλούμαστε να συζητήσουμε σήμερα, η τέταρτη νομοθετική παρέμβαση που κατέθεσε η σημερινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για το ασφαλιστικό σύστημα, κινείται ταυτόχρονα και στα δύο αυτά επίπεδα, το έκτακτο και το μακροπρόθεσμο.
Και βεβαίως, όταν μιλάμε για το ασφαλιστικό, δεν μπορούμε παρά να ξεκινάμε με τον αποτελεσματικό αγώνα για την ουσιαστική μείωση και με στόχο τον μηδενισμό του αριθμού των εκκρεμών κύριων συντάξεων και την ελαχιστοποίηση του χρονικού διαστήματος που πλέον απαιτείται για την έκδοση κύριας σύνταξης στις 60 μόλις ημέρες, ενώ προχωρούν και οι αντίστοιχες διαδικασίες για τις επικουρικές και τα εφάπαξ. Και μόνο αυτή η μεταρρύθμιση αρκεί ως απόδειξη της αποτελεσματικότητας και της ευαισθησίας της σημερινής Κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά τώρα τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης των αναγκών της συγκυρίας, αναφέρω βεβαίως πρώτα απ’ όλα την έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τους ευάλωτους συνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Επιδόματος Παιδιού που θα καταβληθεί έως της 20 Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για 2,3 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας, ενώ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια διευρύνονται σε σχέση με την προηγούμενη καταβολή.
Όπως επίσης ιδιαίτερη σημασία έχει και η επίσπευση της αναπροσαρμογής, της αύξησης των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2023 ώστε οι συνταξιούχοι να δουν τις σχετικές σημαντικές αυξήσεις στην τσέπη τους.
Αναφέρω επίσης το πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 40% και για ένα χρόνο σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που θα μετατρέψουν τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρους, ένα σημαντικό κίνητρο για την περαιτέρω εξομάλυνση του εργασιακού περιβάλλοντος της χώρας μας.
Αναφέρω επίσης τη μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, που είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά κινήσεις που, εν μέσω των αλλεπάλληλων διεθνών κρίσεων, μείωσαν τη φορολογική επιβάρυνση στην εργασία και ενίσχυσαν την απασχόληση και το εισόδημα των εργαζομένων.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η συνολική μείωση του βάρους για τους ασφαλισμένους και τους εργοδότες κατά τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης ανέρχεται στις 4,4 ποσοστιαίες μονάδες.
Σημαντική είναι επίσης η επέκταση του επιδόματος μητρότητας για τους νέους γονείς από έξι σε εννέα μήνες αλλά και η μείωση του χρόνου παραγραφής των οφειλών στον ΕΦΚΑ, που υποχρεώνει τους κρατικούς φορείς να κάνουν τη δουλειά τους αποτελεσματικότερα.
Επισημαίνω ακόμη τον θετικό χαρακτήρα των προβλέψεων που αφορούν την αύξηση των μηνιαίων δόσεων των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών από 12 σε 24, αλλά και την παύση, έναντι της αναστολής που ίσχυε μέχρι σήμερα, της ποινικής δίωξης των οφειλετών ρυθμισμένων ασφαλιστικών οφειλών, καθώς και την ενιαιοποίηση των κανόνων για τις συντάξεις αναπηρίας που θα επιφέρει τον εξορθολογισμό και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του συστήματος απονομής και καταβολής των συντάξεων.
Τέλος, μια ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση είναι η επέκταση του δικαιώματος της «μάχιμης πενταετίας» σε όλους τους ενστόλους (στρατός ξηράς, ναυτικό, αεροπορία, αστυνομία, λιμενικό, πυροσβεστική) που απαντά σε ένα πάγιο και πολύχρονο αίτημα πολλών στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.
Με τις προβλέψεις αυτές, αλλά και με τις συνολικότερες θετικές αλλαγές που έφερε η σημερινή κυβέρνηση στο ασφαλιστικό σύστημα, εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η δικαιοσύνη, ενισχύεται το εισόδημα των πολιτών και η απασχόληση, ενώ δίνεται αποτελεσματική απάντηση σε έκτακτες αλλά και πάγιες ανάγκες.
Σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, η Κυβέρνηση μιλά με το έργο της, με τα θετικά αποτελέσματα που παράγει καθημερινά για τη ζωή των πολιτών, με τη σημαντική βελτίωση των οικονομικών δεικτών ακόμη και εν μέσω εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών.
Και αυτή η αναντίρρητη πραγματικότητα, δημιουργεί και το πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει των εθνικών εκλογών τη χρονιά που μας έρχεται.
Από τη μία πλευρά είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, που απαντά υπεύθυνα και αποτελεσματικά στις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις, διασφαλίζει αποφασιστικά τα δίκαια και τα συμφέροντα της χώρας έναντι στην τουρκική επιθετικότητα, στέκεται αρωγός στον πολίτη που δοκιμάζεται από τη συγκυρία, και προετοιμάζει με στρατηγικά βήματα την επόμενη μέρα για το κράτος, την οικονομία, την παιδεία, την υγεία, για κάθε κρίσιμο τομέα της δημόσιας πολιτικής.
Από την άλλη, η αντιπολίτευση, και ιδιαίτερα η μείζων, που θα πρέπει όσο ακόμη μπορεί να επιλέξει στρατηγική και τακτική: Είτε να συνεχίσει να πλειοδοτεί σε λαϊκισμό και κούφιες υποσχέσεις – που γίνονται ακόμη πιο κούφιες όταν κανείς συγκρίνει όσα λέγονται σήμερα με όσα έγιναν επί της προηγούμενης κυβέρνησης – είτε πραγματικά να επιδιώξει με τεκμηριωμένη κριτική και ουσιαστικές προτάσεις να εμπλουτίσει τον δημόσιο πολίτικό λόγο και τις προοπτικές της χώρας και της κοινωνίας.
Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε με το έργο μας με τις παρεμβάσεις που δημιουργούν μέρα με τη μέρα, μια νέα πραγματικότητα για τη χώρα, για την οικονομία, για την κοινωνία, για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».

Περισσότερα Άρθρα

Μειωμένο αναμένεται να πληρωθεί φέτος το Δώρο Πάσχα για χιλιάδες εργαζόμενους σε αναστολή

Μειωμένο αναμένεται να πληρωθεί φέτος το Δώρο Πάσχα σε πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζόμενους, που τελούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας από τον Ιανουάριο – Υπολογίστε ΕΔΩ το ποσό – Αναλυτικά παραδείγματα. Νέα μέτρα στήριξης για τον Απρίλιο για εργαζόμενους και επιχειρήσεις ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, 29 Μαρτίου από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό […]