13 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Συνεδρίασε το Δ.Σ. του ΣΕΚ με θέματα που αφορούν την κτηνοτροφία και πτηνοτροφία της χώρας

Συνεδρίασε την Τετάρτη 16.11.2022 στα γραφεία του, στην Αθήνα το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας- ΣΕΚ με θέματα που αφορούν την κτηνοτροφία και πτηνοτροφία της χώρας.

Συζητήθηκαν εκτενώς η πορεία και τα προβλήματα όλων των κλάδων της κτηνοτροφίας. Κοινή διαπίστωση είναι ότι η κατάσταση γίνεται δυστυχώς χειρότερη ημέρα με την ημέρα.

Το κόστος παραγωγής αυξάνεται συνεχώς (ζωοτροφές, ενέργεια, ανταλλακτικά κ.α.) και παρότι αυξήθηκαν οι τιμές πώλησης γάλακτος και κρέατος δεν καλύπτουν στη μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών – κτηνοτρόφων το κόστος παραγωγής. Όμως είναι ενθαρρυντικό ότι οι συνεταιρισμοί έκλεισαν συμφωνίες για την παραγωγή των μελών τους σε πολύ καλύτερες τιμές από τους μεμονωμένους κτηνοτρόφους, κύρια στο αιγοπρόβειο γάλα και αυτό δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και ακολουθούμε ήδη.

Ο συνεργατισμός, η σύσταση νέων συνεταιρισμών στον κτηνοτροφικό χώρο είναι επιβεβλημένη.

Η στήριξη που περιμένουμε από την Κυβέρνηση, εδώ και πέντε μήνες περίπου δεν έχει δοθεί, έστω και εάν δεν είναι το ύψος του ποσού που ζητούσαμε, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος του αυξημένου κόστους. Ζητούσαμε 150 εκ € από κοινού οι κτηνοτροφικές οργανώσεις (ΣΕΚ-ΠΕΚ-Συντονιστικό Κτηνοτροφικών Φορέων Α.Μ.Θ.) για όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας – πτηνοτροφία, μελισσοκομία. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς έχει ανακοινώσει ότι θα δοθούν 90 εκ.€. Ζητάμε να δοθούν άμεσα και συνεχίζουμε να διεκδικούμε και τα υπόλοιπα.

Διεκδικούμε επίσης μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλουν οι κτηνοτρόφοι προς τον ΕΛΓΑ που είναι περίπου 16 εκ €, ενώ οι αποζημιώσεις τους δεν ξεπερνούν τα 5 εκ. € και να ενταχθούν και άλλοι ασφαλιζόμενοι κίνδυνοι.

Ζητάμε την υλοποίηση ειδικού προγράμματος επιδοτούμενων «κτηνοτροφικών φωτοβολταϊκών», για μόνιμη λύση στο ενεργειακό κόστος των  κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Οι ενισχύσεις να δοθούν σύμφωνα με τις ενεργειακές ανάγκες της κάθε εκμετάλλευσης µε ισχύ έως 100.000  κιλοβατώρες ετησίως.

Περισσότερα Άρθρα

Ο καιρός σήμερα

Σήμερα Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου αναμένονται αρχικά τοπικές βροχές στο Βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο με γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένεται αίθριος καιρός με τοπικά παροδικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 25 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 6 έως 29-30 βαθμούς, στην Ήπειρο από 9 έως 27-28 βαθμούς, […]

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ : Φιλοποίμην Φίνος 1907 – 1977

Ο Φιλοποίμην Φίνος γεννήθηκε στην Κάτω Τιθορέα της Λοκρίδας το 1907. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και ο ίδιος σπούδασε Νομικά. Ωστόσο, ποτέ δεν άσκησε τη δικηγορία, μιας και από τα παιδικά του, ακόμα, χρόνια το όνειρό του ήταν να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο. Το 1939 αποφασίζει να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Πουλά όλα τα […]