15 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ: «Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τους παραγωγούς ακτινιδίων στην τύχη τους»

Ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ακτινιδίων κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας και υπεύθυνος του κοινοβουλευτικού τομέα αγροτικής ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς. Η ερώτηση κατατέθηκε σε συνέχεια επίσκεψης που πραγματοποίησε ο κ. Πουλάς στην Π.Ε. Πιερίας όπου συναντήθηκε με αγρότες της περιοχής και ενημερώθηκε εκτενώς για τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2022

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  κ. Γ. Γεωργαντά

Θέμα: «Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τους παραγωγούς ακτινιδίων στην τύχη τους»

Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στην Ν.Ε. Πιερίας είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με αγρότες της περιοχής και να συζητήσω μαζί του το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν φέτος με την πολύ χαμηλή σε σχέση με πέρυσι τιμή διάθεσης των ακτινιδίων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η φετινή τιμή εμπορίας του ακτινιδίου είναι σχεδόν 50% χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι για τον παραγωγό. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την υπέρογκη αύξηση του κόστους παραγωγής δεν αφήνει κανένα περιθώριο κέρδους για τους παραγωγούς αντίθετα συρρικνώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το εισόδημά τους και απειλεί την οικονομική και επαγγελματική τους επιβίωση. Έχουν φτάσει στο σημείο να μην καλύπτουν ούτε το κόστος της παραγωγής των ακτινιδίων πόσο μάλλον να έχουν κέρδος.

Επίσης, η πολιτική των ανοικτών τιμών που ακολουθείται από τους εμπόρους δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα στους παραγωγούς οι οποίοι παραδίδουν το προϊόν χωρίς να γνωρίζουν τι ποσό θα λάβουν στο τέλος. Υπάρχουν περιπτώσεις παραγωγών που δεν έχουν ακόμη πληρωθεί για την περσινή τους παραγωγή.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης καθώς και η μεγάλη ψαλίδα των τιμών από το χωράφι στο ράφι που λειτουργεί εις βάρος τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο για όλους.

Όλα τα ανωτέρω προβλήματα έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς ακτινιδίων σε απόγνωση και ζητούν τη στήριξη της Πολιτείας για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να καλλιεργούν.

Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η στήριξη των παραγωγών από όλους τους εμπλεκόμενους στην οικονομική αλυσίδα, παραγωγής, επεξεργασίας, μεταποίησης και εμπορίας με κύριο γνώμονα την επιβίωση των αγροτών και την προστασία της αγροτικής παραγωγής.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών ακτινιδίου και ελάφρυνσής τους από το υπέρογκο κόστος παραγωγής και συντήρησης των προϊόντων τους;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την προστασία των παραγωγών ακτινιδίου από την πολιτική των ανοικτών τιμών που πλήττει ανεπανόρθωτα το εισόδημά τους;

Ο ερωτών βουλευτής

Ανδρέας Πουλάς

 

Περισσότερα Άρθρα

Τάσος Χρόνης: Αντισηπτικό υγρό και υφασμάτινες μάσκες στο προσωπικό του Ασκληπιείου

Αναγνωρίζοντας τη σημαντική δουλειά που γίνεται για την υποδοχή των επισκεπτών μας, σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου της Επιδαύρου προσφέραμε σήμερα αντισηπτικό υγρό και υφασμάτινες μάσκες στο προσωπικό που εργάζεται εκεί. Ελάχιστο δείγμα της κατανόησης των δυσκολιών που θα υπάρξουν τη μικρή φετινή τουριστική σεζόν.

Οι αποφάσεις μετά τα κρούσματα κορονοϊού στην Π.Ε.Λακωνίας

Δεν τίθεται για την ώρα ζήτημα επιβολής τοπικού λοκ ντάουν στον Δήμο Ευρώτα της Π.Ε. Λακωνίας, όπου από προχθές Παρασκευή έχουν διαπιστωθεί συνολικά 37 προσβληθέντες από τον κορονοϊό covid-19 μεταξύ των μεταναστών εργατών γης, οι οποίοι απασχολούνται σε γεωργικές εργασίες σε χωριά του εν λόγω δήμου. Αυτό δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος […]