Επιμνημόσυνη δέηση τελέσθηκε σήμερα το πρωί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο, στο μνημείο των Μεσσηνίων πεσόντων της Πολεμικής Αεροπορίας, επί της οδού Αριστομένους (έναντι Εργατικού Κέντρου) παρουσία και του Μεσσήνιου Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους 42 Μεσσήνιους πεσόντες της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκεται και ο πατέρας του αρχηγού ΓΕΑ Αθ. Μπουρολιάς.
Ακολούθως, έγινε προσκλητήριο των πεσόντων, οι οποίοι βρέθηκαν άπαντες απόντες ως πεσόντες στο πεδίο της τιμής υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.
Η τελετή διοργανώθηκε από την 120 ΠΕΑ με τη συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας και της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, στο πλαίσιο του εορτασμού της μνήμης του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, προστάτη της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που θα διαρκέσει μέχρι και την Τρίτη 8 Νοεμβρίου.
Σε ομιλία του ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς ανέφερε:
«Με αίσθημα ειλικρινούς συγκίνησης και ευλάβειας τελούμε σήμερα τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Μεσσηνίων Πεσόντων Αεροπόρων στη νέα του θέση, εδώ στον δήμο Καλαμάτας. Αποδίδουμε φόρο τιμής και αναγνώρισης του έργου και της θυσίας των 42 Μεσσήνιων Αεροπόρων που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, πιστοί στον όρκο που έδωσαν στα δύο σημαντικότερα σύμβολα του έθνους μας, στη σημαία και στον σταυρό. Η εξέχουσα τιμή που αποδίδει η πολιτεία στους πεσόντες υπέρ πατρίδος, αποτελεί διαχρονικό ήθος και έθος. Δεν θα μπορούσε να αποτελέσει τυχαίο γεγονός το ότι έμεινε ανεξίτηλο στο πέρασμα του χρόνου, ως διαχρονικής αξίας τιμητική αναγνώριση, το επίγραμμα του Σιμωνίδη, «…τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήματί πειθόμενοι».
Αναμφίβολα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο ενός λαού το να γνωρίζει και να τιμά την ιστορία του, ώστε να διδάσκεται από τα μαθήματα του παρελθόντος. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας και τον λαό της.
Ο φετινός πενταήμερος εορτασμός του Όπλου και ιδιαίτερα του προστάτη της Πολεμικής μας Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ, αποτελεί ημέρα γιορτής για όλο το προσωπικό. Συμπληρώνονται εκατόν δέκα χρόνια αεροπορικής ιστορίας, με σημαντική συμβολή στις πολεμικές προσπάθειες του Έθνους. Από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο, τη Μακεδονία και τη Μικρά Ασία, το Αλβανικό έπος του 1940 και τα κατορθώματα στους ουρανούς της Μέσης Ανατολής το 1941 – 1944, μέχρι τον σημερινό ακήρυχτο πόλεμο στο ελληνικότατο Αιγαίο, η ΠΑ δίνει το ηχηρότατο παρόν και το ισχυρότατο μήνυμα αποτροπής και ισχύος σε οποιονδήποτε τολμήσει να επιβουλευτεί έστω και μία σπιθαμή εθνικού εδάφους, θάλασσας ή αέρα. Είμαστε εδώ, είμαστε πιο ισχυροί, πιο αποφασισμένοι, πιο έτοιμοι από ποτέ, είμαστε οι κυρίαρχοι του χώρου αυτού που οι πρόγονοί μας κατοικούσαν και μεγαλουργούσαν πριν από χιλιετίες, παραδίδοντας στην κοινωνία του μέλλοντος διαχρονικές αξίες που διαμόρφωσαν ουσιαστικά τον κόσμο που σήμερα βιώνουμε.
Η παρουσία μου σήμερα εδώ στην Καλαμάτα, στο λίκνο της Αεροπορικής Εκπαίδευσης, σε αυτήν τη σεμνή μα και συνάμα αξίζουσα τελετή, ας εκληφθεί ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης και φόρο τιμής της Πολεμικής μας Αεροπορίας προς όλους αυτούς που έδωσαν το πολυτιμότερό τους αγαθό στην εκτέλεση του καθήκοντος. Με βαθύτατο σεβασμό υποκλινόμαστε στη θυσία τους.
Στη μνήμη των Μεσσηνίων Πεσόντων Αεροπόρων, Τιμή και δόξα».
Στον Μεσσήνιο Α/ΓΕΑ, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος απένειμε πλακέτα, τιμής ένεκεν, για την προσφορά του στις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πατρίδα, καθως και αντίγραφο της “Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς αυλάς”.
Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θ. Βασιλόπουλος ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος ε.α. Κωνσταντίνος Τζαβέλλας και ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Καλαμάτας, Σμήναρχος (Ι) Νικόλαος Τσιβουράκης.
Οι πεσόντες της Πολεμικής Αεροπορίας από το 1933 μέχρι τις μέρες μας είναι:
Αρχισμηνίας Νικ. Μαλλιαρός, Υποσμηναγός Λεων. Σκοπετέας, Ανθυποσμηναγός Γεώρ. Σχινάς, Ανθυποσμηναγός Ευθ. Καζακόπουλος, Επισμηναγός Δημ. Παλιατσέας, Ανθυποσμηναγός Βασ. Γερμανός, Ανθυποσμηναγός Ιωάν. Σκαλαίος, Σμηνίας Γεώρ. Κοιλάκος, Σμηνίας Νικ. Παληατσέας, Υποσμηναγός Κων. Ψιλόλιγνος, Λοχαγός Πέτ. Στρούμπος, Ανθυποσμηναγός Χαρ. Κουρόπουλος, Ίκαρος Σπυρ. Τσούτσιας, Αντισμήναρχος Μαρ. Μητραλέξης, Αντισμήναρχος Δημ. Πολίτης, Ανθυποσμηναγός Θεόδ. Ρετζέπης, Ανθυποσμηναγός Ιωάν. Αντωνόπουλος, Δόκιμος Έφεδρος Χειριστής Παν. Λυμπερόπουλος, Αντισμήναρχος Ιωάν. Παπουτσής, Σμηναγός Σταύρ. Καλογερόπουλος, Σμηνίας Α. Παπαγιαννόπουλος, Ανθυποσμηναγός Παν. Παυλόπουλος, Ανθυποσμηναγός Γ. Ανδριανόπουλος, Ανθυποσμηναγός Γ. Πανταζόπουλος, Ανθυποσμηναγός Αλέξ. Νάκος, Υποσμηναγός Παύλ. Πανούσης, Ανθυποσμηναγός Λάμ. Χρονόπουλος, Σμηναγός Άγγ. Βενετσάνος, Σμηναγός Κων. Κούβελας, Αρχισμηνίας Γεώργ. Κωστόπουλος, Ανθυποσμηναγός Αντ. Κανδήλας, Επισμηναγός Π. Παπαχριστόπουλος, Ανθυπασπιστής Παν. Καπότας, Ανθυπασπιστής Ιωάν. Ράλλης, Υποσμηναγός Κων. Δαβίλλας, Αντισμήναρχος Αθ. Μπουρολιάς, Ανθυπασπιστής Μιχ. Ρούσσης, Στρατεύσιμος Σμηνίας Αρ. Αθανασίου, Σμηνίτης Νικ. Γιαννακόπουλος, Υποσμηναγός Παν. Σπύρος, Σμηνίτης Ε. Χριστοφιλόπουλος.