17 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Πεζοπορία: Για ποιους λόγους να την δοκιμάσετε

Πεζοπορία είναι η σωματική δραστηριότητα στην οποία διανύουμε μια πολύ μεγάλη απόσταση περπατώντας. Στην Ελλάδα έχουμε αρκετούς ορειβατικούς συλλόγους και σχολές ορειβασίας για να απευθυνθείς και να ξεκινήσεις.

Υπάρχουν τρία είδη πεζοπορίας, ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας του μονοπατιού: η απλή πεζοπορία, η πεζοπορία στο βουνό, η ορειβασία.

Αναλυτικά:

Βοηθά στη μείωση καρδιαγγειακών παθήσεων: Η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα είναι το άλφα και το ωμέγα για την πρόληψη των παθήσεων της καρδιάς. Με την πεζοπορία η καρδιά δουλεύει με γρήγορους ρυθμούς και το αίμα κυλάει στο σώμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δυναμώνει. Η αρτηριακή πίεση μειώνεται, όπως και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ένα ακόμα σημαντικό που μπορείς να πετύχεις με την πεζοπορία είναι ότι θα δεις αισθητά να μειώνεται η χοληστερίνη.


Καις θερμίδες – και αυτό φαίνεται: Η πεζοπορία είναι ένας ασφαλής τρόπος άσκησης. Αυτό σημαίνει πως, αν ξεκινήσεις, δε θα θες να σταματήσεις. Ένα γρήγορο περπάτημα για 30 λεπτά μπορεί να δείξει 150 θερμίδες λιγότερες στο smartwatch σου. Το συνεχόμενο πρόγραμμα, η συνέπειά σου, ο ρυθμός του βαδίσματος και η δυσκολία του μονοπατιού θα αυξήσουν τον αριθμό μείωσης των θερμίδων.

Βελτιώνει την κοινωνικοποίηση του ατόμου: Όπως προανέφερα, στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί ορειβατικοί σύλλογοι και σχολές ορειβασίας και, όταν μπεις σε ομάδες με κοινούς στόχους και ενδιαφέροντα, θα γνωρίσεις ανθρώπους. Η καθημερινή ή η μηνιαία συναναστροφή σε βοηθούν να γίνεις κοινωνική και ανοιχτή σε νέες εμπειρίες.

Η διάθεσή σου θα φτάσει στα ύψη: Μετά το τέλος μιας δραστηριότητας το σώμα σου έχει την αίσθηση της σωματικής κόπωσης, αλλά η διάθεσή σου είναι φανερά ανεβασμένη. Αυτό συμβαίνει γιατί παράγονται στο σώμα σου οι ενδορφίνες, μια αλυσίδα πρωτεϊνών που εκκρίνονται στο σώμα σου και κυκλοφορούν με το αίμα, και συμβάλλουν στην καλή διάθεση, γεννούν αίσθημα ευδαιμονίας, ενώ αποβάλλουν και το στρες.

Πηγή

Περισσότερα Άρθρα

Έκλεισαν την αίθουσα οργάνων του ΔΑΚ Άργους και από αύριο κλείνουν …

Από σήμερα  έκλεισαν  για προληπτικούς λόγους και μέχρι νεότερης ενημέρωσης τους κλειστούς χώρους του ΔΑΚ ( Αίθουσα οργάνων γυμναστικής καθώς και την αίθουσα βαρών) Από αύριο κλείνουν τα κλειστά Άργους και Νέας Κίου. Με απόφαση προέδρου Ι. Νωτη και υπευθύνων των σταδίων Δ. Ζαχαριά και Δ. Μπεγκου.