14 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2023

Εκπρόσωποι υπουργείου Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ στο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας

Την πορεία των εργασιών κατασκευής του Διεθνούς εκπαιδευτικού Κέντρο Πτήσεων στην αεροπορική βάση της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα επιθεώρησαν ο διοικητής της διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ) υποπτέραρχος Γεώργιος Βαγενάς, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο επικεφαλής της διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT), του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ Yair Kulas, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Elbit Systems, Μπεζχαέλ (Μπούτζι) Μάχλις.

Σε μήνυμα του ο υπουργός Άμυνας και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κυβέρνησης του Ισραήλ Μπένι Γκάντζ, δήλωσε πως «Το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων είναι ένα εγχείρημα που αντικατοπτρίζει τον βαθύ και ισχυρό δεσμό μεταξύ των χωρών μας και των αμυντικών εγκαταστάσεων, ένας δεσμός που βασίζεται σε κοινές αξίες και συμφέροντα, καθώς και σε πολλά χρόνια συνεργασίας, που έχει μεγάλο αντίκτυπο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Είναι μια στρατηγική επένδυση στις μελλοντικές δυνατότητες των φίλων μας, η οποία θα προωθήσει περαιτέρω τους ελληνικούς δεσμούς με το Ισραήλ και τους διεθνείς εταίρους. Με χαρά μίλησα σήμερα με τον φίλο μου, τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, και θέλω να τονίσω ότι θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας. Το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων αποτελεί επίσης απόδειξη της προόδου και της επιχειρησιακής εμπειρίας των αμυντικών βιομηχανιών του Ισραήλ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Elbit Systems, το υπουργείο Άμυνας και το IDF για τον ρόλο τους σε αυτό το σημαντικό έργο».

«Η συντελούμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, θα καλύψει στο ακέραιο τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά παράλληλα θα προσφέρει και εκπαίδευση Ιπταμένων άλλων χωρών, εφόσον αποφασισθεί, γεγονός το οποίο θα αναβαθμίσει το πλαίσιο συνεργασίας με τις χώρες αυτές και θα επιβεβαιώσει για ακόμα μια φορά, το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού της Πολεμικής Αεροπορίας, αναδεικνύοντας περαιτέρω τη θέση της χώρα μας, ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”.

Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο διοικητής της διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης υποπτέραρχος Γεώργιος Βαγενάς.

«Η αναβάθμιση της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος, με τη δημιουργία νέων επίγειων υποδομών, την αύξηση της διαθεσιμότητας των αεροσκαφών (Α/Φ Τ-6), την εισαγωγή νέων εξομοιωτών πτήσεων συνθετικής εκπαίδευσης, καθώς και την έλευση του νέου εκπαιδευτικού Α/Φ Μ-346, για την προκεχωρημένη και επιχειρησιακή εκπαίδευση, θα σηματοδοτήσει τη συνολική αναδιοργάνωση της πτητικής εκπαίδευσης που παρέχεται στους Έλληνες Ιπταμένους. Μιας εκπαίδευσης που περνώντας στα μαχητικά αεροσκάφη, θα κάνει την αεροπορική ισχύ να αποτελέσει τον κύριο αποτρεπτικό πυλώνα, τον βασικό μηχανισμό αντιμετώπισης απειλών και θα είναι το όπλο που κρατά σφικτά το κλειδί διατήρησης της ειρήνης.

Μιας ειρήνης που συγκρούεται με τις καθημερινές απειλές των εξ ανατολών γειτόνων μας, που πιστεύουν στα οράματα των μεγάλων γαλάζιων πατρίδων του παρελθόντος. Εκεί λοιπόν που όλοι αυτοί πρεσβεύουν διεκδικήσεις, δεν θα μας πτοούν, δεν θα παραγράψουν την ιστορία μας, αλλά αντιθέτως θα διατηρούν τις ένοπλες δυνάμεις και την Πολεμική Αεροπορία ως την ατσάλινη ασπίδα των συνόρων, ως η σάρισα των αρχαίων Μακεδόνων, πάντα σε διαρκή εγρήγορση, πλήρη επαγρύπνηση και συνεχή ετοιμότητα, για την διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας».

Αναφερόμενος στη σχετική συμφωνία με το Ισραήλ ο διοικητής της ΔΑΕ επισήμανε μεταξύ άλλων, «Με τη συμφωνία αυτή, θα επέλθει η σταδιακή αύξηση της διαθεσιμότητας των αεροσκαφών Τ-6 σε είκοσι πέντε και η παροχή 7.500 ωρών πτήσεως ετησίως για τα επόμενα είκοσι έτη. Ταυτόχρονα, θα αποδοθούν δέκα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Μ-346 και θα εξασφαλιστεί η λογιστική υποστήριξή τους, για παροχή 3.500 ωρών πτήσεως ετησίως, για τα επόμενα είκοσι έτη.»

Στον τομέα της συνθετικής εκπαίδευσης, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, η Πολεμική Αεροπορία θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει ετησίως:

  • 3.000 ώρες εκπαίδευσης σε δύο Full Mission Simulator του Α/Φ Μ-346,
  •  2.800 ώρες εκπαίδευσης, σε κάθε συσκευή Simulation Based Training του Α/Φ Μ-346,
  • 2.800 ώρες εκπαίδευσης σε κάθε συσκευή Flight Training Device του Α/Φ Τ-6,
  • 2.800 ώρες εκπαίδευσης σε Part Task Trainer του Α/Φ Τ-6,
  • 1.200 ώρες εκπαίδευσης σε Training Simulator System για πολυκινητήρια Α/Φ. και
  • 2.800 ώρες εκπαίδευσης σε Computer Based Training System.

«Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί, η κάλλιστη προετοιμασία των νέων Ιπταμένων, ώστε να είναι ικανοί και άξιοι να στελεχώσουν τις πολεμικές μοίρες των μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς, τα οποία εντάχθηκαν στην Πολεμική Αεροπορία πρόσφατα, που η σημερινή κυβέρνηση, για πρώτη φορά, μας πρόσφερε αγόγγυστα όλες εκείνες τις παροχές που μας εξοπλίζουν, μας κάνουν δυνατούς και υπολογίσιμους, και περιμένει από όλους εμάς να τις αξιοποιήσουμε, ώστε να μην τολμήσει κανένας ποτέ να μας αμφισβητήσει. Η άριστη συνεργασία της Πολεμικής Αεροπορίας με την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και με την εταιρεία ELBIT στο πλαίσιο Δημιουργίας του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα, θα ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίσει στο απόλυτο το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας, στον τομέα της πτητικής εκπαίδευσης, εκσυγχρονίζοντας με εντυπωσιακό τρόπο τις συνολικές δυνατότητες της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος» κατέληξε.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Elbit Systems, Μπεζχάλελ (Μπούτζι) Μαχλίς (Benhalel – Butzi – Machlis) ανέφερε μεταξύ άλλων «Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με την πρόοδο που μπορέσαμε να επιτύχουμε σε αυτό το πρόγραμμα και είμαι ευγνώμων για την εξαιρετική συνεργασία, που έχουμε με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, με τη Leonardo και με άλλους τοπικούς εταίρους. Θα ήθελα να τονίσω την εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και των ομάδων της Elbit στη 120 ΠΕΑ, και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, που επέτρεψε την ομαλή και ταχεία εξέλιξη του έργου. Η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό εταίρο για την Elbit και γι’ αυτό επενδύουμε και επεκτείνουμε τη συνεργασία μας, παρέχοντας πρόσθετα συστήματα και τεχνολογίες στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων. Τέλος εξέφρασε την εκτίμησή του ” στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και του Ισραήλ για την επιλογή της Elbit για την κατασκευή και λειτουργία αυτού του σημαντικού έργου.»

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Elbit Systems «η ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση σηματοδότησε την απογείωση της λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων, με το μεγαλύτερο πλέον μέρος του στόλου των αεροσκαφών Τ-6 να βρίσκεται σε λειτουργία.» Σημειώνεται ότι κατασκευαστικές εργασίες έχουν επίσης ξεκινήσει, με το πρώτο εκπαιδευτικό κτίριο να ολοκληρώνεται στις αρχές του 2023, ενώ σε λειτουργία βρίσκεται ήδη το Κέντρο Ανεφοδιασμού (Logistics Center) στην αεροπορική βάση και της υποστήριξης για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6. Ταυτόχρονα, σημειώνεται η πρόοδος που έχει γίνει για την παραγωγή του νέου αεροσκάφους M-346, των διασυνδεδεμένων προσομοιωτών πτήσης και των Επίγειων Εκπαιδευτικών Σταθμών στη βάση.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της τιμητικής πλακέτας με συμβολική επιγραφή στα ελληνικά, τα εβραϊκά και τα αγγλικά, η οποία αναγράφει: «Ως θεμέλιος λίθος για το ελληνικό Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων, η πέτρα αυτή από την Ιερουσαλήμ αποτελεί σύμβολο των ισχυρών δεσμών μεταξύ των λαών της Ελλάδας και του Ισραήλ». Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των υπουργείων είδαν από κοντά τον λειτουργικό στόλο των εκπαιδευτικών Τ-6, ο οποίος πλέον έχει ακόμα περισσότερα αεροσκάφη διαθέσιμα, με τα οποία πραγματοποιούνται καθημερινά οι εκπαιδευτικές πτήσεις στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας.

Στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, η Elbit Systems ανέλαβε, τον Απρίλιο του 2021, μέσα από μία σύμβαση ύψους περίπου 1,375 δισ. ευρώ τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων. Η συμφωνία ταυτόχρονα περιλαμβάνει και την προμήθεια και τη λειτουργία νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346, τη διατήρηση ολόκληρου του εκπαιδευτικού στόλου που αποτελείται από τα νέα M-346 και δεκάδες εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6, την παροχή ενσωματωμένων ηλεκτρονικών συστημάτων πτήσης στα εκπαιδευτικά αεροσκάφη, διασυνδεδεμένους προσομοιωτές πτήσης, σταθμούς εκπαίδευσης εδάφους και σύστημα διοίκησης και ελέγχου”.

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Περισσότερα Άρθρα

Δημήτρης Καμπουράκης: Ο Άδωνις κι ο Καρανίκας

Δημήτρης Καμπουράκης: Ο Άδωνις κι ο Καρανίκας Ο Άδωνις είναι μια ειδική προσωπικότητα, αυτό οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε. Λέει ευθέως αυτά που θέλει να πει, όπως τώρα με την περίπτωση Καρανίκα. «Μπουμπουνάει ό,τι του έρθει κι όποιον πάρει ο χάρος», θα ‘λεγε κάποιος που δεν τον χωνεύει. «Μιλά χωρίς φτιασίδια, στρογγυλεύσεις και τσιριτσάντζουλες, είναι […]

Ο καιρός σήμερα

Τοπικές νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα βορειοανατολικά, καθώς και υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται σήμερα Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022. Άνεμοι έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο. Πιο αναλυτικά, νεφώσεις αναμένονται κατά τόπους στα ηπειρωτικά και στο Βόρειο Αιγαίο. Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη έως και το απόγευμα και στα υπόλοιπα […]