18 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Δημήτρης Κρίγγος: Καλορίζικο το νέο Πολιτιστικό Κέντρο Κιβερίου!

Βραδιές σαν τη χθεσινή δικαιώνουν τις ατελείωτες ώρες δουλειάς, τα άγχη, τις στεναχώριες και το βάρος της ευθύνης που νιώθει κάποιος όταν εκπροσωπεί τους συμπολίτες του σε ένα πολύ σημαντικό οργανισμό όπως είναι ο Δήμος.
Με πολύ χαρά και συγκίνηση παραδώσαμε και επίσημα σε χρήση, με τον αγιασμό του από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αργολίδας κ. Νεκτάριο και τον Πατέρα Πέτρο, το νέο Πολιτιστικό Κέντρο με την ονομασία «παλιό σχολείο».
Στο σύντομο χαιρετισμό που απεύθυνα είπα τα εξής:
«Χωρίς τον πολιτισμό και την ελευθερία που προϋποθέτει, μια κοινωνία – όσο τέλεια και να είναι – δεν αποτελεί παρά μια ζούγκλα. Γι’ αυτό το λόγο κάθε αυθεντική δημιουργία είναι ένα δώρο προς το μέλλον». Τα λόγια αυτά του Γάλλου διανοητή Άλμπερτ Καμύ, μπορούν να συντροφεύουν αυτό το πολιτιστικό κέντρο στην πορεία του προς το μέλλον.
Σήμερα είναι ημέρα γιορτής για το χωριό μας. Παρά την καθυστέρηση που επέφερε ο covid ήρθε η σημερινή μέρα για την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του πολιτιστικού κέντρου μας και ελπίζουμε να παραμείνει από εδώ και στο εξής πάντα ανοικτό!
Βρισκόμαστε σε ένα χώρο που έχει περάσει ολόκληρο το χωριό, μαθητές οι μεγαλύτεροι, σε κάποια πολιτιστική εκδήλωση ή ενημερωτική συνάντηση, ή κάποιο συμβούλιο του Ερμή ή των συλλόγων μας κάποιοι άλλοι, στα μαθήματα του χορευτικού ομίλου μας επί τρεις δεκαετίες σχεδόν όλοι, στο παράρτημα του Ωδείου Άργους στο Κιβέρι που ως υπεύθυνος του ωδείου είχα την ευκαιρία να ιδρύσω, και πολύ πρόσφατα τα πολύ μικρά παιδιά μας στις προπονήσεις του διακριθέντος συλλόγου Διαγόρα Άργους, αυτό το κτήριο, το παλιό σχολείο, έχει για εμάς μια ξεχωριστή αξία, μια οντότητα που μας συντροφεύει και μας συνοδεύει στην καθημερινότητα μας. Πάντα ήταν εδώ για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του χωριού μας, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες της μικρής έκθεσης μας.
Εδώ έχω και εγώ τα δικά μου βιώματα, όπως και εσείς. Εδώ είδα για παράδειγμα πρώτη φορά κινηματογράφο, από τους περιοδεύοντες της τότε εποχής, όπου ακόμη και οι τηλεοράσεις ήταν λιγοστές στα σπίτια. Εκεί καθόμουν σε ένα από τα παλιού τύπου θρανία που είχαν ξεμείνει στο χώρο και εξυπηρετούσαν τις μετέπειτα ανάγκες του κτηρίου, όταν το δημοτικό μετακόμισε στο νεότερο μεγαλύτερο κτήριο.
Στο πίσω μισό του κτηρίου υπήρχε μάλιστα και υπόγειο κάτω από το ξύλινο πάτωμα, θα θυμάστε οι παλαιότεροι, στο οποίο, οι διηγήσεις των μεγαλυτέρων λένε πως έβαζαν τους… απείθαρχους μαθητές. Ή εδώ στο σημείο που βρίσκομαι τώρα ως μαθητής του δημοτικού, όπως πολλοί της γενιάς μου, δεχόμουν ένα δώρο σε χριστουγεννιάτικη γιορτή. Και τόσα άλλα…
Αλλά και τα κτήρια γερνούν και χρειάζονται ανανέωση, νέα ζωή.
Μόλις είπα στο δήμαρχο ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη αμέσως μου ανέθεσε να κάνω ό,τι έπρεπε για να το ανακαινίσουμε και να του δώσουμε μια νέα προοπτική. Να δημιουργήσουμε ένα πολιτιστικό κέντρο λειτουργικό, το οποίο θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις πολυποίκιλες ανάγκες του χωριού μας, της δημοτικής ενότητας, του δήμου μας συνολικά.
Το έργο αυτό της αναβάθμισης του παλιού σχολείου δε θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη σύμπραξη και συναίνεση της εκκλησίας μας.
Αποτελεί άλλη μια καλή πρακτική συνεργασίας του δήμου μας με την εκκλησία για την αξιοποίηση των διατεθειμένων πόρων προς όφελος όλων των πολιτών. Όπως ο δήμος παραχώρησε στην εκκλησία μας, στη μητρόπολη μας τον χώρο των κατασκηνώσεων του Φαρμακά και η εκκλησία μας, ο δεσπότης μας ολοκληρώνει ένα σπουδαίο έργο, έτσι και στη περίπτωση του παλιού σχολείου, αντίστροφα, η εκκλησία μας παραχώρησε στο δήμο επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής το κτήριο για να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτό.
Με έναν προϋπολογισμό που ξεπέρασε τις 60.000 ευρώ μπορέσαμε και κατασκευάσαμε νέο δάπεδο αφού ξηλώσουμε τα παλιά σανίδια και μπαζώσαμε το παλιό κατεστραμμένο υπόγειο, αντικαταστήσαμε τα παλιά κουφώματα με νέα ξύλινα και σεβασμό στο χαρακτήρα του κτηρίου, επιδιορθώσαμε τη στέγη, συντηρήσαμε τις τουαλέτες, εξοπλίσαμε με ήχο και τα απαραίτητα φωτιστικά το χώρο, τοποθετήθηκε προτζέκτορας και μεγάλη οθόνη για την προβολή ταινιών και παρουσιάσεων , έγινε βάψιμο του κτηρίου και διαμορφώσαμε στο πίσω μέρος την παλιά αποθήκη σε γραφεία για τις ανάγκες του εκκλησιαστικού συμβουλίου και της ενορίας μας, ενώ προμηθευτήκαμε ένα πολύ καλό πιάνο για τις ανάγκες του ωδείου μας αλλά και των εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα εδώ.
Φιλοδοξούμε ο χώρος αυτός να στεγάσει όλες τις δραστηριότητες της εκκλησίας και των συλλόγων μας, εκδηλώσεις όλων των ειδών. Να αποτελεί μια εστία, έναν κομβικό πολυχώρο, όπου μπορούν να αναπτύξουν πολιτισμό, να δημιουργήσουν και να εκφραστούν όλοι οι κάτοικοι, όλοι οι δημότες. Θέατρο, κινηματογράφος, εικαστικά, επιστημονικές και ενημερωτικές ημερίδες, εκθέσεις, μικρά συνέδρια και κάθε είδους εκδηλώσεις θα φιλοξενούνται πλέον στο πολιτιστικό κέντρο «παλιό σχολείο».
Θα ήθελα μα ευχαριστήσω για άλλη μια φορά το δήμαρχο Άργους Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσο, το σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αργολίδας κ. Νεκτάριο, τον εφημέριο της ενορίας μας πατέρα Πέτρο Αθανασόπουλο, το εκκλησιαστικό συμβούλιο, τον πρόεδρο του ΤΣ Παναγιώτη Χασάπη, τον προηγούμενο πρόεδρο Αντώνη Λυμπέρη, και τα μέλη των τοπικών συμβουλίων, τους μηχανικούς του δήμου που βοήθησαν στην μελέτη και στην εκτέλεση του έργου , τον εργολάβο που ανέλαβε το έργο και τους επαγγελματίες οι οποίοι είναι όλοι από την περιοχή μας και εργάστηκαν φιλότιμα για το αποτέλεσμα αυτό, και τους συναδέλφους ΔΣ που με μεγάλη προθυμία ψήφισαν για την εκτέλεση του έργου αυτού αλλά και απόψε βρίσκονται εδώ.
Παραδίδουμε σήμερα έναν ανανεωμένο χώρο πολιτισμού και ένα μεγάλο για τα δεδομένα του τόπου μας και σύγχρονο έργο, και ταυτόχρονα αναλαμβάνουμε όλοι τη μεγάλη ευθύνη να ανταποκριθούμε με επιτυχία στη σωστή και εύρυθμη λειτουργία του προς όφελος του τόπου μας.
Καλούμε όλους τους φορείς του δήμου μας να τον αξιοποιήσουν. Να αποτελέσει τόπο και σύμβολο ανάπτυξης, να μπορέσει να συμβάλει στην πρόοδο του τόπου μας.
Καλορίζικο!»

Περισσότερα Άρθρα

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Μανώλης Μάκαρης στο νομό Λακωνίας

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Μανώλης Μάκαρης και ο συνδυασμός «Πρώτα η Πελοπόννησος» σας προσκαλούν στην Κεντρική εκδήλωση και την περιοδεία τους στον νομό Λακωνίας Πρόγραμμα Περιοδείας Λακωνίας Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου Κεντρική Εκδήλωση 18:30 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ της παράταξης και παρουσίαση ψηφοδελτίου στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΈΝΤΡΟ ΣΠΑΡΤΗΣ Το πρωί περιοδεία σε καταστήματα και υπηρεσίες στην πόλη της Σπάρτης Πέμπτη […]

Σύλληψη για ανθρωποκτονία

Το Τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου διερεύνησε υπόθεση ανθρωποκτονίας 52χρονου ημεδαπού, σε χωριό της Κορινθίας, με δράστη 35χρονο ημεδαπό, ο οποίος συνελήφθη. Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι, χθες το απόγευμα το θύμα, μαζί με 54χρονο, τη στιγμή που επιχειρούσαν να αφαιρέσουν πουλερικά από αύλιο χώρο οικίας, έγιναν αντιληπτοί από τον 35χρονο ιδιοκτήτη, ο οποίος πυροβόλησε […]