21 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Ομιλίες για τη Νέα Κίο στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδας του Πανεπιστημίου Harvard

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή, που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου με τον Δήμο Ναυπλιέων και τον ΔΟΠΠΑΤ, τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου και ώρα 18.00 στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδας του Πανεπιστημίου Harvard θα μιλήσουν οι:

  • Βιργινία Ματσέλη, Εθνολόγος και Γενική Γραμματέα ΔΣ του ΙΒΠ

 Τίτλος εισήγησης«Η πρώτη εγκατάσταση των προσφύγων στην Νέα Κίο και το Λαογραφικό Μουσείο της»

 

  • Βασίλης Δωροβίνης, Δικηγόρος, Πολιτικός Επιστήμονας & Ιστορικός

Τίτλος εισήγησης: «Νέα Κίος και ιστορική μνήμη: ένας άλλος ξεριζωμός;»

Περίληψη:

Η Νέα Κίος δημιουργήθηκε εκ του μηδενός μετά την Μικρασιατική Καταστροφή σε έκταση που αποτελούσε τμήμα μεγάλου υγροβιοτόπου («βάλτου») ο οποίος είχε αποτυπωθεί ήδη επί Καποδίστρια, από στελέχη της Γαλλικής Επιστημονικής Επιτροπής στο Μοριά. Η έκταση που προορίστηκε για το νέο οικισμό τοπογραφήθηκε και πολεοδομήθηκε από τεχνικούς του Δημοσίου.

Οι πρώτοι οικιστές δεν προέρχονταν μόνο από την Κίο αλλά και από άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας. Έτσι κατέληξε εκεί και η οικογένεια των λογίων της Κωνσταντινούπολης Χρήστου και Υπατίας Δελή, με την μικρή τους κόρη Εύα.

Έστω και αν έχει ξεχαστεί σήμερα στην Αργολίδα, Νέα Κίος και οικογένεια Δελή δεν μπορούν να διαχωριστούν.

Στις μέρες μας έχει εξασθενήσει η ιστορική μνήμη ή γίνεται επιλεκτική χρήση της. Η Νέα Κίος εξελίχθηκε σ’ έναν από τους πλέον δυναμικούς οικισμούς της Αργολίδας, με την μαχητικότητα και την εργατικότητα των οικιστών και κατοίκων της. Αλλά θα πρέπει να τονιστεί ότι ο Χρήστος Δελής δεν υπήρξε μόνο λόγιος, αλλά και ρηξικέλευθος επιχειρηματίας,  ο οποίος αιμοδότησε τον οικισμό με το μεταξουργείο, το οποίο έκτισε, δημιούργησε και λειτούργησε στη Νέα Κίο, ενώ υπήρξε και ο πρόεδρός της για πολλά χρόνια.

Ιστορική μνήμη χωρίς σύνδεση με υλικές μαρτυρίες δεν μπορεί να επιβιώσει.  Στην παρουσίαση που θα γίνει θα δειχθούν οι απαρχές του οικισμού, οι οποίες δυστυχώς την εποχή μας σαρώθηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά. Επίσης θα αναδειχθεί η συμβολή της οικογένειας Δελή και η ανάγκη να ανευρεθεί και να μελετηθεί  το αρχείο  τους.

Περισσότερα Άρθρα

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ: Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας, την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων και τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας

Η Γυναίκα της Υπαίθρου στον αγώνα για την διασφάλιση τροφίμων και στην καταπολέμηση της φτώχειας (15,16,17 Οκτωβρίου) «Οπουδήποτε οι άνδρες και οι γυναίκες είναι καταδικασμένοι να ζουν στην απόλυτη φτώχεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται. Είναι ιερό καθήκον να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα δικαιώματα θα γίνουν σεβαστά» Παρίσι, 17 Οκτωβρίου […]

Πέτρος Τατούλης από Μεσσηνία: «20.000 ευρώ ανά παραγωγική μονάδα για δράσεις εξωστρέφειας για αγρότες και κτηνοτρόφους και μείωση του ενεργειακού κόστους για 13.538 νοικοκυριά»

Στην Μεσσηνία βρέθηκε ο επικεφαλής της «Νέας Πελοποννήσου» και υποψήφιος Περιφερειάρχης, κ. Πέτρος Τατούλης, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους συμπατριώτες του Μεσσήνιους, να συζητήσουν τα προβλήματα του τόπου και τις προοπτικές της επόμενης ημέρας, στην βάση της συμφωνίας εμπιστοσύνης για την «Πελοπόννησο του 2030». Συγκεκριμένα, ο Πέτρος Τατούλης, μαζί με συνεργάτες του […]