fbpx
26 °C Argos, GR
5 Ιουνίου 2023

Eυρωπαϊκό Φεστιβάλ Αρχαία Ελλάδα || 2η διοργάνωση Εκπαιδευτικού Προγράμματος “Αγών”

Από τη Δευτέρα, 10 έως και το Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2022, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΕΦΑΕ  (Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Αρχαία Ελλάδα) ανανεώνει το ραντεβού του με μαθητές από Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «ΑΓΩΝ».

Πρόκειται για μία πολυδιάστατη εκπαιδευτική, βιωματική εμπειρία που στόχο έχει όχι μόνο την προβολή και προώθηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά τη δημιουργική ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, θέτοντας τις βάσεις για το σχεδιασμό ενός μέλλοντος ηθικά βιώσιμου.

Για πέντε ημέρες, οι μαθητές θα είναι πολιτιστικοί ρεπόρτερ, ερχόμενοι σε επαφή με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό μέσα από μία μοναδική εμπειρία αφήγησης. Μία εμπειρία που πλαισιώνεται από παραστάσεις, συζητήσεις και πολλά δημιουργικά εργαστήρια (θεάτρου, χορού, μουσικής, γλυπτικής, μαγειρικής) και που ολοκληρώνεται με τη δημιουργία σύντομων ψηφιακών έργων (DigitalHistorical-ArtisticDivulgator).

Έτσι, με έναν πολύ δημιουργικό τρόπο, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την ιστορία, βλέπουν με μία άλλη ματιά τα όσα διδάσκοντα στο σχολείο, ανταλλάσσουν απόψεις και ιστορίες για τον πολιτισμό και την ιστορία τους, γίνονται ομάδα, συνεργάζονται, παίζουν, αλληλοεπιδρούν με όρους δημοκρατικούς και ανακαλύπτουν την ταυτότητα του πολιτισμού τους.

Όπως και στην πρώτη εκδοχή του εκπαιδευτικού προγράμματος, έτσι και τώρα, τα παιδιά θα ταξιδέψουν σε Δελφούς, Κόρινθο, Άργος, Νεμέα, Αρχαία Ολυμπία και Αθήνα, δημιουργώντας ένα πολιτιστικό δίκτυο ανάμεσα στις πόλεις που φιλοξένησαν καλλιτεχνικούς και αθλητικούς αγώνες κατά την αρχαιότητα.

Μία μικρή γεύση από την πρώτη εκδοχή του Προγράμματος «ΑΓΩΝ», μπορείτε να βρείτε εδώ!

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΑΓΩΝ» εντάσσεται στους σκοπούς του «Erasmus+ 2023» και συγκεκριμένα στο πρότζεκτ  «MareNostrum», στόχος του οποίου είναι να δημιουργηθούν σύνδεσμοι ανάμεσα στις αρχαίες και σύγχρονες γλώσσες.

Λίγα λόγια για τη φιλοσοφία του Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Αρχαίας Ελλάδας

Πηγή έμπνευσης για τις εκπαιδευτικές μας δράσεις, στάθηκε η βαθύτερη ανάγκη μας να προσφέρουμε στις νεότερες γενιές μία ευκαιρία να μοιραστούν κοινούς τόπους, στους οποίους οι πολιτιστικές και γλωσσικές διαφορές αποτελούσαν μία επιπρόσθετη αξία ενώ προτεραιότητα είχαν η δημοκρατία, η συμπερίληψη, ο άνθρωπος και τα συναισθήματά του.

Σε μία κοινωνία που αλλάζει, που διχάζει, που δίνει έμφαση στο ‘φαίνεσθαι’ και όχι στο ‘είναι’, μας φάνηκε περισσότερο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη του να φέρουμε τα νέα παιδιά σε δημιουργική επαφή με την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.

Βιώνουμε από κάθε άποψη ιστορικές στιγμές. Και καθήκον μας είναι να υποστηρίξουμε, με όποιο τρόπο μπορούμε, τις νεότερες γενιές. Να τους παροτρύνουμε να νιώθουν καλά. Να τους εμπνέουμε τη μάθηση. Να τους δίνουμε την ελευθερία για δημιουργική και κριτική σκέψη. Να αγαπάνε το διαφορετικό. Να μάθουν να συζητάνε, να παίζουν και να λειτουργούν ομαδικά. Αλλά, κυρίως, να καλλιεργήσουν την αισθητική τους κριτική. Να συνηθίσουν το Όμορφο, που τόσο συχνά υποτιμάται σήμερα.

Valentino Berton, Πρόεδρος του Οργανισμού «Ε.Φ.Α.Ε.»

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Διοργάνωση: EuropeanFestivalofAncientGreece

Πρόεδρος του Οργανισμού Ε.Φ.Α.Ε.: ValentinoBerton

Καλλιτεχνικός Δ/ντής Προγράμματος: Μάνος Κανναβός

Περισσότερες πληροφορίες: www.efae.gr

Facebook: https://www.facebook.com/europeanfestivalancientgreece

Youtubechannel

INSTAGRAM

Linkedin

Περισσότερα Άρθρα

Παύλος Χρηστίδης: Κοινωνικές φυσαλίδες για την ψυχική και συναισθηματική υγεία

Το γεγονός ότι μπήκαμε σε μια νέα καραντίνα έχοντας ήδη διανύσει αρκετούς μήνες οικονομικής και ψυχολογικής πίεσης από την εμφάνιση του ιού, θα πρέπει να μας κάνει να προσεγγίσουμε πλέον με διαφορετικό τρόπο κάποια πράγματα. Υπάρχουν ανάγκες που πρέπει και μπορούν να καλυφθούν με καλές πρακτικές,που εφαρμόζονται στο εξωτερικό. Να δημιουργήσουμε κοινωνικές φυσαλίδες (social bubbles). […]

Δ. Καμπουράκης: Ψίχουλα-ψίχουλα-ψίχουλα

Παρακολούθησα αντιδράσεις μετά τις προχθεσινές εξαγγελίες Μητσοτάκη και τις χθεσινές του Σταϊκούρα. Όχι, κομμάτων και φορέων, αλλά μεμονωμένων ανθρώπων που έτυχε να βρίσκονται μπροστά στην τηλεόραση και άκουσαν τα μέτρα. Ένα θα σας πω: ούτε ψύλλος στον κόρφο του Κυριάκου. Ανεξαρτήτως τι πρεσβεύουν και τι ψηφίζουν (ή και τι τελικά θα ψηφίσουν όταν έρθουν εκλογές) […]