23 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Η Τρίπολη τίμησε την επέτειο της απελευθέρωσής της από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής

” Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε”.

Αυτό ήταν το καθολικό μήνυμα των ομιλητών, στις διήμερες εκδηλώσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με αφορμή τα 78 χρόνια απ’ την απελευθέρωση της Τρίπολης (1/10/1944) απ’ τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

” Έχουμε χρέος απέναντι στους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για το δίκαιο και την ελευθερία του λαού, να διαφυλάξουμε την ιστορική μνήμη απ’ τη λήθη και την παραχάραξη της ιστορίας που επιχειρείται”, τόνισαν, με μια φωνή, οι ομιλητές των διήμερων δράσεων στην Πλατεία Άρεως της Τρίπολης.

Το πρωί της Κυριακής, έγινε ιστορικός περίπατος στην Τρίπολη, σε διάφορους χώρους εκτελέσεων.

Το απόγευμα, στην κεντρική εκδήλωση, υπήρξαν χαιρετισμοί (παρευρέθηκε και μίλησε και ο δήμαρχος της Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης) και ομιλίες.

Βασική ομιλήτρια ήταν η γραμματέας της κεντρικής διοίκησης της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, Τούλα Μητσέα.

Νωρίτερα, μίλησε ο δικηγόρος Αντώνης Μίγας, ανιψιός του εθνοσύμβουλου και κυβερνητικού επιτρόπου Γρηγορίου Μίγα.

Ακολούθησε συναυλία, με νεανικό συγκρότημα.

Στους χώρους, λειτούργησε βιβλιοπωλείο, έκθεση φωτογραφίας και θέαση εγγράφων και φωτογραφιών (όλης της δεκαετίας του 1940).

Στο χώρο, εμφανίστηκαν και προσωπογραφίες – σε πλακάτ – αγωνιστών που έχασαν τη ζωή τους, ενώ ακούστηκαν και τα ονόματά τους.

– Το διήμερο αυτό, ήταν για κάποιες ώρες, ανοιχτά και τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης, για επισκέψεις στους χώρους κράτησης και φυλάκισης μαχητών της Αντίστασης. Οι χώροι αυτοί, είναι να διασωθούν και να αναδειχθούν, ώστε να λειτουργήσουν ως επισκέψιμος χώρος διαφύλαξης και διάδοσης της ιστορικής μνήμης.

Περισσότερα Άρθρα

Νέα ρύθμιση για αγροτεμάχια εντός δασικών χαρτών

Τη μερική αναστολή της αποδεικτικής ισχύος που έχουν οι δασικοί χάρτες όταν πρόκειται για αγρούς εντός περιοχών που έχουν απωλέσει το δασικό τους χαρακτήρα, φέρνει η νέα ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος Η νέα απόφαση θα ανακουφίσει χιλιάδες αγρότες οι οποίοι αντιμετώπισαν προβλήματα ιδιοκτησίας λόγω των δασικών χαρτών. Οι γεωργικές […]

Ο Κώστας Γκάτζιος για τη Δημοτική Αρχή Επιδαύρου

  Φταίνε οι προηγούμενοι!!! Έχει περάσει ήδη ενάμισης χρόνος από τότε που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου Επιδαύρου η Δημοτική Αρχή που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές, στην οποία, όπως και η ίδια έχει αναγνωρίσει, παραδώσαμε, ενημερώνοντάς την για όλα τα θέματα ώστε να συνεχιστεί ομαλά η λειτουργία του Δήμου. Όλο αυτό το διάστημα παρακολουθώ […]