14 °C Argos, GR
5 Δεκεμβρίου 2022

Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι αγρότες της Αργολίδας

Σύσκεψη συνεταιριστών και παραγωγών πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στην ΚΑΣΟΑ “Δαναός” στην Αργολίδα προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω δράση καθώς ο ΕΛΓΑ ζητά πίσω ποσά από τις προκαταβολές που κατεβλήθησαν για τις ζημιές από τον παγετό του Ιανουαρίου 2022.

Αποφασίστηκε ομόφωνα να προβούν σε κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022.

ΚΑΛΟΥΜΕ τους παραγωγούς σε διαμαρτυρία, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022, στις 9,οο π.μ. με προορισμό την Αντιπεριφέρεια Αργολίδας.

Η εκκίνηση θα γίνει στους Συνεταιρισμούς τους και η προσυγκέντρωση στην πλάστιγγα του Α.Σ. Δαλαμανάρας και να προσέλθουν με κάθε αγροτικό μέσο.

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ “ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΩΝ” ΕΛΓΑ

Στιγμές κρατικής παραφροσύνης βιώνουν οι αγρότες της Αργολίδας τίς τελευταίες ημέρες, καθώς καλούνται να επιστρέψουν τις “προκαταβολές” της αποζημίωσης πού έλαβαν από τον ΕΛΓΑ τον Ιούνιο, για τον παγετό του Ιανουαρίου 2022.

Δεν υπάρχουν πραγματικά λόγια για να περιγράψουν την ανευθυνότητα του ΕΛΓΑ, αλλά και της κυβέρνησης, αναφορικά με το θέμα, καθώς οι “προκαταβολές” όπως δηλώνει και ο όρος, δίνονται όταν κάποιος έχει να λαμβάνει και υπόλοιπο.

Να ληφθεί υπόψη πως οι “προκαταβολές” υπολογίστηκαν αφού είχαν προηγηθεί εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ, για αυτό μάλιστα και μεσολάβησαν έξι μήνες από τον παγετό μέχρις την πληρωμή τους.

Πέραν δε των εκτιμήσεων, έγινε αυτοψία στην πληγείσα περιοχή του (τότε) Υπουργού Α.Α.&Τ και του Προέδρου του ΕΛΓΑ και εκδόθηκε έκθεση από την ΔΑΟΚ Αργολίδας.

Τί συνέβη λοιπόν τώρα, εννέα μήνες μετά τον παγετό και άλλαξαν αυτές οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ;

Μήπως το γεγονός ότι δεν μπορούν να τεκμηριωθούν ενστάσεις εκ μέρους των παραγωγών καθώς έχουν εξαφανιστεί τα πειστήρια;

Όπως και να έγινε το “μαγείρεμα”, πρόκειται για ένα μεγάλο εμπαιγμό των αγροτών, όπου για ζημιές πού ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ εκτίμησε τον Φεβρουάριο 2022 σε τριάντα εκατομμύρια ευρώ, δόθηκαν προκαταβολές δέκα εκατομμυρίων ευρώ και τώρα μεγάλο μέρος από αυτές ζητείται να επιστραφεί.

Καταγγέλλουμε την διαδικασία και καλούμε τον Υπουργό Α.Α&Τ. να επέμβει άμεσα για την αποκατάσταση της προκλητικά εξόφθαλμης αδικίας πού υφίστανται οι αγρότες της Αργολίδας.

ΖΗΤΑΜΕ από το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ, να πάρει απόφαση πού θα καθορίζει το ελάχιστο ύψος αποζημίωσης στο 70% , όπως είχε εκτιμηθεί απο την ΔΑΟΚ Αργολίδας και συμφωνήθηκε στην συνάντηση με τους φορείς και τον Υπουργό.

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ

“ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ” ΑΕΣ, ΕΑΣΑ , Α.Σ. ΚΟΥΡΤΑΚΙΟΥ, Α.Σ. ΗΡΑΣ, Α.Σ.ΠΥΡΓΕΛΑΣ, Α.Σ. ΔΑΛΑΜΑΝΑΡΑΣ, Α.Σ. ΑΤΡΕΑΣ, Α.Σ. ΝΕΑΣ ΤΙΡΥΝΘΑΣ “ΠΗΓΑΣΟΣ”, Α.Σ. ΠΕΡΣΕΑΣ, Α.Σ. ΑΝΥΦΙΟΥ, Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ, Α.Σ. ΣΚΑΦΙΔΑΚΙΟΥ, Α.Σ. ΑΡΓΟΛΙΚΟΥ, Α.Σ. ΛΑΛΟΥΚΑ, Α.Σ. ΗΛΙΟΣ, Α.Σ. ΑΣΙΝΗΣ, Α.Σ. ΗΡΑΙΟΥ, Α.Σ. ΝΕΟΥ ΗΡΑΙΟΥ.

Περισσότερα Άρθρα

Κορονοϊός στην Αργολίδα: Τα νέα κρούσματα

Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση για τις νέες μολύνσεις που «έδωσε» ο κορονοϊός στη χώρα μας τις τελευταίες 24 ώρες, ο ΕΟΔΥ ενημερώνει και για την γεωγραφική διασπορά. Το πού ακριβώς, δηλαδή, καταγράφηκαν τα 1904 νέα κρούσματα ανά Περιφερειακή ενότητα, με την Αττική να καταγράφει για ακόμη μια μέρα τα περισσότερα, δηλαδή 802. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν […]

Ο καιρός σήμερα

Στα δυτικά και τα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6, βαθμιαία 5 με 7 και στα νότια πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση της τάξης των 3 με 5 βαθμών στα δυτικά, […]