4 °C Argos, GR
10 Δεκεμβρίου 2023

Η Τρίπολη τίμησε την επέτειο της απελευθέρωσής της από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής

” Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε”.

Αυτό ήταν το καθολικό μήνυμα των ομιλητών, στις διήμερες εκδηλώσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με αφορμή τα 78 χρόνια απ’ την απελευθέρωση της Τρίπολης (1/10/1944) απ’ τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

” Έχουμε χρέος απέναντι στους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για το δίκαιο και την ελευθερία του λαού, να διαφυλάξουμε την ιστορική μνήμη απ’ τη λήθη και την παραχάραξη της ιστορίας που επιχειρείται”, τόνισαν, με μια φωνή, οι ομιλητές των διήμερων δράσεων στην Πλατεία Άρεως της Τρίπολης.

Το πρωί της Κυριακής, έγινε ιστορικός περίπατος στην Τρίπολη, σε διάφορους χώρους εκτελέσεων.

Το απόγευμα, στην κεντρική εκδήλωση, υπήρξαν χαιρετισμοί (παρευρέθηκε και μίλησε και ο δήμαρχος της Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης) και ομιλίες.

Βασική ομιλήτρια ήταν η γραμματέας της κεντρικής διοίκησης της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, Τούλα Μητσέα.

Νωρίτερα, μίλησε ο δικηγόρος Αντώνης Μίγας, ανιψιός του εθνοσύμβουλου και κυβερνητικού επιτρόπου Γρηγορίου Μίγα.

Ακολούθησε συναυλία, με νεανικό συγκρότημα.

Στους χώρους, λειτούργησε βιβλιοπωλείο, έκθεση φωτογραφίας και θέαση εγγράφων και φωτογραφιών (όλης της δεκαετίας του 1940).

Στο χώρο, εμφανίστηκαν και προσωπογραφίες – σε πλακάτ – αγωνιστών που έχασαν τη ζωή τους, ενώ ακούστηκαν και τα ονόματά τους.

– Το διήμερο αυτό, ήταν για κάποιες ώρες, ανοιχτά και τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης, για επισκέψεις στους χώρους κράτησης και φυλάκισης μαχητών της Αντίστασης. Οι χώροι αυτοί, είναι να διασωθούν και να αναδειχθούν, ώστε να λειτουργήσουν ως επισκέψιμος χώρος διαφύλαξης και διάδοσης της ιστορικής μνήμης.

Περισσότερα Άρθρα

Δ. Καμπουράκης: Η στωικότητα να φέρει έκρηξη δημιουργικότητας

Τελικά, αν το καλοσκεφτεί κανείς, ως λαός δείχνουμε τεράστια φυσική και ψυχολογική αντοχή. Πανδημία, οικονομική κρίση, τουρκικές προκλήσεις, μεταναστευτικό, όλα μαζί έχουν πέσει στο κεφάλι μας. Αν θυμηθούμε πως ήμασταν και πως νιώθαμε πριν μια εικοσαετία, μένουμε κατάπληκτοι. Τότε είχαμε όλα τα καλά του Θεού κι ήμασταν δυσαρεστημένοι, κουρασμένοι, αγαναχτισμένοι, ανικανοποίητοι. Τώρα μας έρχεται η […]

Για την ερχόμενη Τρίτη μετατέθηκε η συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα στην Αθήνα για το θέμα του σιδηροδρόμου

Αναβλήθηκε για την επόμενη Τρίτη 31 Μαΐου, στις 10 το πρωί, η αρχικά προγραμματισμένη για σήμερα 24 του μήνα συνάντηση, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στην Αθήνα, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα με στελέχη του εν λόγω υπουργείου και της διοίκησης του ΟΣΕ, σχετικά με το θέμα της επαναλειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου στην Περιφέρεια. Υπενθυμίζεται […]