15 °C Argos, GR
5 Δεκεμβρίου 2022

Μεγάλη συναυλία προς τιμήν του Πέτρου Θέμελη σήμερα στην Αρχαία Μεσσήνη

Σε αυτή τη συναυλία θα παρουσιαστούν δύο πρωτότυπα έργα που συνέθεσαν ο συνθέτης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διαζώματος κ. Γιώργος Κουρουπός και ο συνθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, κ. Στάθης Γυφτάκης.

Το έργο του Γιώργου Κουρουπού “Η ΣΤΟΑ ΤΩΝ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ – Μια καντάτα για την αρχαία Μεσσήνη” σε ποίηση Ιουλίτας Ηλιοπούλου αποτελεί μια φανταστική περιήγηση στην Στοά των Αγαλμάτων, μια λυρική περιήγηση στους μύθους και στην ιστορία της Αρχαίας Μεσσήνης. Με οδηγό τη μουσική και το λόγο περπατάμε ξανά στη βόρεια πλευρά της Αγοράς, που κατά τον Παυσανία ήταν στημένα σε κόγχες πολλά αγάλματα ,όπως και στο Ασκληπιείο και συναντάμε ήρωες, θεούς, απλούς ανθρώπους των αρχαίων χρόνων .Ο Ιθωμάτας Δίας, ο ήρωας Αριστομένης, ο μάντης Θέοκλος, ο Ηρακλής, οι μικρές χορεύτριες και ο θρυλικός μουσικός –ποιητής Θάμυρις κατεβαίνουν από τα βάθρα τους για να βρουν τον βηματισμό τους πλάι μας ·για να ξανανιώσουν την ένταση της πολεμικής ώρας, το πάθος της επιθυμίας, την τρυφερότητα του έρωτα, το βαθύ μπλε των ονείρων τους. Στον αρχαιολόγο που αναστήλωσε την αρχαία Μεσσήνη, Πέτρο Θέμελη, αφιερωμένη αυτή η λυρική αναβίωση στιγμών ζωής της αρχαίας πόλης.

Ερμηνεύουν: Άρτεμις Μπόγρη ,Τάσος Αποστόλου ( τραγούδι) και Ιουλίτα Ηλιοπούλου (αφήγηση). Συμμετέχουν χορωδίες του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας και μικρό χορευτικό σύνολο της Δημοτικής Σχολής Xορού Καλαμάτας σε χορογραφία της Πηνελόπης Μωρούτ και επιμέλεια της Λίντας Καπετανέα.

Το έργο του Στάθη Γυφτάκη “4 Elements for Ancient Messene” αποτελείται από τέσσερα συμφωνικά τραγούδια για σοπράνο, χορωδία και Συμφωνική Ορχήστρα και συνετέθη τον Αύγουστο του 2022.

Είναι αφιερωμένο στον αρχαιολόγο που αναστήλωσε την αρχαία Μεσσήνη, Πέτρο Θέμελη. Βασίζεται σε κείμενα της Λίλλυς Τριαντάρη εμπνευσμένα από τον χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Ο αέρας, το νερό, τα μάρμαρα, το χώμα, οι πέτρες, τα δέντρα, οι σκιές ακόμα και τα τσακάλια αλλά και τα βατράχια, συνθέτουν τις εικόνες του έργου, ενώ ταυτόχρονα οι Θεοί ευλογούν τα βήματα του Πέτρου Θέμελη καθώς “οργώνει” τη γη.

Σολίστ είναι η σοπράνο Κατερίνα Παλαιολόγου ενώ συμμετέχει και το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο “Μελίφωνο”. Την Ορχήστρα και τις Χορωδίες του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας διευθύνει ο Ανδρέας Τσελίκας. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Περισσότερα Άρθρα

Διενέργεια rapid test την Τετάρτη 31.03.2021 για τους δημότες της Ερμιονίδας

Rapid test την Τετάρτη για τους δημότες της Ερμιονίδας Την Τετάρτη 31/3/2021, μεταξύ των ωρών 10.00 – 13.00, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αποτελούμενο από την Κινητή Ομάδα Υγείας (ΚΟΜΥ) Αργολίδας, θα βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο του Super Market ”Lidl”, στον κάμπο Κρανιδίου, για δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), μέσα από το αυτοκίνητο (drive through). […]

Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας: Ανασκόπηση του 2020 και ευχές για ένα φωτεινό 2021!

Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές! Ευχόμαστε το 2021 να είναι χαρούμενο, υγιές και να αποτελέσει αφετηρία μιας πλέον δημιουργικής εποχής μέσα από προσωπικό, συλλογικό και εθνικό αναστοχασμό. Σας ευχαριστούμε για τη στήριξή σας στο έργο μας! Ανασκόπηση 2020 Είναι αλήθεια ότι το 2020 δεν εξελίχθηκε όπως ευχόμασταν πέρσι τέτοιες μέρες. Αδράξαμε όμως την ευκαιρία και αναρτήσαμε το μεγαλύτερο μέρος από τα Μαθήματα Παγκόσμιας […]