14 °C Argos, GR
5 Δεκεμβρίου 2022

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ: «Οι επιλογές της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει το ΕΣΥ σε απαξίωση και εγκατάλειψη»

Σημεία ομιλίας του βουλευτή Ν. Αργολίδας, Ανδρέα Πουλά στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη Σύσταση της  «ΕΝΩΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.), και λοιπές διατάξεις

«Οι επιλογές της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει το ΕΣΥ σε απαξίωση και εγκατάλειψη»

  • Το παρόν σχέδιο νόμου είναι ένα ακόμα άχρωμο και άγευστο νομοθέτημα παρατάσεων με ολίγη από διατάξεις σε σωστή κατεύθυνση (όπως για την σύσταση της Ενωσης Τεχνολόγων Ακτινολογίας – Ακτινοθεραπείας Ελλάδας), που όμως συνοδεύονται από προχειρότητα και αποσπασματικότητα.
  • Η σύσταση της Ε.Τ.Α.Α.Ε. συνιστά θετική εξέλιξη, που επιλύει μία θεσμική εκκρεμότητα, αλλά δεν επιλύει συνολικά τα προβλήματα του κλάδου, δεν εξασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα των ακτινολόγων ΔΕ.
  • Πολύ φοβάμαι ότι η μη εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των ακτινολόγων ΔΕ θα οδηγήσει στα ίδια φαινόμενα που παρατηρήθηκαν με την Υπουργική Απόφαση 46042/2022 η οποία αφορά το καθηκοντολόγιο των ΔΕ Νοσηλευτών.
  • Αυτή η Υπουργική Απόφαση προκαλεί διαιώνιση αδικιών, διάσπαση του νοσηλευτικού κλάδου, έγερση σοβαρών κλινικών και νομικών ευθυνών, εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης και δημιουργεί περαιτέρω λειτουργικά κενά με σοβαρότατες συνέπειες στην παροχή των προσφερόμενων υπηρεσιών. Αυτή η απόφαση πρέπει να αποσυρθεί. Και σας τα λέω όλα αυτά γιατί στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία όσων υπηρετούν στα ακτινολογικά τμήματα είναι κατηγορίας ΔΕ και υπάρχει μεγάλη έλλειψη ΠΕ και ΤΕ Τεχνολόγων Ακτινολογίας. Αντιλαμβάνεστε τι κακό θα δημιουργήσετε αν λειτουργήσετε με την ίδια λογική όπως με τους ΔΕ Νοσηλευτές.
  • Αναφορικά με το υπόλοιπο νομοσχέδιο συνεχίζετε την ίδια αμετανόητη τακτική των παρατάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ενώ βλέπετε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας νοσεί από έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών πόρων κάθε φορά αντιμετωπίζετε τις ανάγκες με προχειρότητα και μπαλώματα.
  • Ακόμα και ο θεσμός του προσωπικού γιατρού που θεσπίσατε με τυμπανοκρουσίες, αποδείχθηκε πρόχειρα σχεδιασμένος, ανεπαρκής και ημιτελής. Ιδίως στα αστικά κέντρα, ο αριθμός των γιατρών που συμμετέχουν είναι εξαιρετικά μικρός για να καλύψει τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού. Αν δεν βάζατε υποχρεωτικά τους Γενικούς Γιατρούς και τους παθολόγους που υπηρετούν στα αποδυναμωμένα Κέντρα Υγείας, στα Περιφερειακά ιατρεία και τις ΤΟΜΥ και αν δεν υπήρχε το επιπλέον κόστος 10% στη φαρμακευτική συμμετοχή όσων πολιτών δεν εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό το όλο εγχείρημα θα κατέληγε σε φιάσκο.
  • Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ και στη μελέτη Λύτρα για τη θνητότητα των ασθενών με COVID εντός και εκτός ΜΕΘ. Τα ποσοστά που περιλαμβάνει η μελέτη είναι τραγικά υψηλά και δείχνουν τις τρομακτικές ελλείψεις των ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
  • Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι οι ΜΕΘ δεν είναι έναν χώρος που εισάγονται οι ασθενείς για να πεθάνουν. Είναι η τελευταία ελπίδα τους για να σωθούν. Αλλά για να συμβεί όμως αυτό χρειάζεται επάρκεια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ιατρική και νοσηλευτική επίβλεψη και στελέχωση με το πιο έμπειρο προσωπικό του Νοσοκομείου.
  • Αυτό που βιώνουμε σήμερα απέχει πάρα πολύ από την κατάσταση που κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ στην δημόσια υγεία. Εσείς, προσπαθείτε να ξεθεμελιώσετε λιθαράκι – λιθαράκι αυτά που επί δεκαετίες χτίσαμε και αποτελούν σήμερα κεκτημένα του ελληνικού λαού.

Δείτε εδώ το βίντεο:

https://youtu.be/-udNIYoZOmI

 

Περισσότερα Άρθρα

Η Χρύσα Β. Κανούση στη παράταξη του Δημήτρη Κωστούρου ‘’ΝΑΥΠΛΙΟ.ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ’’

  «Αποφάσισα να αποδεχθώ την τιμητική πρόσκληση του κ. Δημητρίου Κωστούρου με τον συνδυασμό ‘’Ναύπλιο Επόμενη Μέρα’’ για να προσφέρω και να βοηθήσω στο αγαπημένο μου Ανάπλι», αναφέρει η γιατρός Χρύσα Β. Κανούση που θα είναι υποψήφια στη παράταξη του Δημήτρη Κωστούρου ‘’ΝΑΥΠΛΙΟ.ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ’’. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ: Η Χρύσα Β. Κανούση γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ναύπλιο. […]

Απάντηση Γαβρόγλου σε Ανδριανό για τους σπουδαστές της μαθητείας

Στην 6236/7-3-2019 Ερώτησηπου είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας και αν. υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα την καθυστέρηση της καταβολής των πληρωμών στους σπουδαστές της μαθητείας από τον Οκτώβριο 2018απάντησε ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών κ.Κ.Γαβρόγλου. Στην απάντηση επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο […]