13 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Ο Γιάννης Ανδριανός στην εκδήλωση “Ο Γεώργιος Σεφέρης στην αρχαία Ασίνη”–

Ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό το απόγευμα του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου στην εκδήλωση για τον Γ. Σεφέρη στην Αρχαία Ασίνη στα πλαίσια των “Διεθνολογικών Συναντήσεων Ναυπλίου”:
Θέλω πρώτα απ’ όλα να συγχαρώ θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην διοργάνωση αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης, τον Δήμο Ναυπλιέων και προσωπικά τον Δήμαρχο Δημήτρη Κωστούρο την Έφορο Αρχαιοτήτων κυρία Παπαδημητρίου και τον καθηγητή Στέλιο Περράκη που διοργανώνει κάθε χρόνο τη Διεθνολογική Συνάντηση Ναυπλίου στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται κι αυτή η εκδήλωση.
Οι επισκέψεις του Γιώργου Σεφέρη στην Αργολίδα και την Ασίνη τη δεκαετία του 1930 τον συγκίνησαν βαθιά του ενέπνευσαν το ποίημα «Ο βασιλιάς της Ασίνης», ένα από τα γνωστότερα στην Ελλάδα και διεθνώς τεκμήρια του σπουδαίου έργου του.
Το ποίημα αυτό συνήθως διαβάζεται ως μια επεξεργασία του θέματος της απώλειας, της απουσίας. Ο βασιλιάς της Ασίνης, ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους στην εποχή του, δεν άφησε παρά ελάχιστα ίχνη της ζωής και της δράσης του. Ο Όμηρος, στον κατάλογο των νεών αφιερώνει στην Ασίνη δύο μόνο λέξεις, σχεδόν την προσπερνά.
Όμως – κι εδώ νομίζω βρίσκεται ένα από τα κλειδιά για την κατανόηση τόσο του έργου του Σεφέρη, όσο και της διαχρονικής ελληνικής ταυτότητας και εμπειρίας – αυτές οι μόνο δύο ομηρικές λέξεις, και μαζί τους ό,τι έχει σήμερα απομείνει από την ακρόπολη και τον αρχαίο οικισμό της Ασίνης, τα ευρήματα που κοσμούν το Μουσείο του Ναυπλίου, και βεβαίως τα επιστημονικά έργα αλλά και οι λογοτεχνικές αναφορές με κορυφαία το ποίημα αυτό του εθνικού μας ποιητή, αρκούν για να κρατήσουν τη βιωματική μνήμη ζωντανή, για να συνεχίσουν να μας συνδέουν με το απώτερο παρελθόν του τόπου μας και των ανθρώπων του, αλλά και με τις γενιές που θα ακολουθήσουν σε μια αδιάρρηκτη αλυσίδα αξιών και νοήματος.
Εδώ στην Αργολίδα, αυτή η ενότητα του φυσικού περιβάλλοντος και των αμέτρητων τεκμηρίων της ιστορίας και του πολιτισμού υποβάλλεται εμφατικά σε όποιον περιηγηθεί τον τόπο μας. Και ταυτόχρονα υποβάλλεται και το περιεχόμενο της ελληνικότητας ως άσβεστου και περίβλεπτου φάρου φωτός, ανθρωπισμού, ελευθερίας και δικαίου.
Επιτρέψτε μου να πω, και μ’ αυτό να κλείσω, πως ιδιαίτερα σήμερα, σε μια δύσκολη συγκυρία αμφισβητήσεων και ανακατατάξεων τόσο για την ευρύτερη γειτονιά μας όσο και για ολόκληρο τον πλανήτη, αυτή η σύνδεση με τις συχνά αδιόρατες αλλά απολύτως πραγματικές και ισχυρότατες αξίες που συνθέτουν την ελληνική ιδέα, είναι αναγκαία προϋπόθεση νοηματοδότησης και προσανατολισμού όχι μόνο για κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα, αλλά και για κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως καταγωγής που διψά για ελευθερία και δικαιοσύνη.
Αυτή λοιπόν την παρουσία εντέλει του βασιλιά της Ασίνης στη ζωή μας, την οποία ανέδειξε ανασταίνοντάς τον ο Γιώργος Σεφέρης στο ποίημά του, την παρουσία της Ελλάδας και όσων αυτή συμβολίζει και ενσαρκώνει, οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε και να τη μεταδώσουμε με την επίγνωση ότι αυτή η φωτοδοσία είναι το βαρύ χρέος και η αποστολή, και ταυτόχρονα προνόμιο και περηφάνεια του Γένους μας.

Περισσότερα Άρθρα

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Αραχναίο

  ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ » ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ » ΜΙΔΕΑΣ » – » ΑΡΑΧΝΑΙΟΥ » 171o   Σε 1 από  1   100,00% Εγγεγραμμένοι 374 Ψήφισαν 226 60,43% Έγκυρα 223 98,67% Άκυρα 2 0,88% Λευκά 1 0,44% Αποχή 148 39,57%   Συνδυασμός Ποσοστό Ψήφοι + ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 65,92% 147   ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ – ΣΥΡΙΖΑ 15,25% 34   ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 9,42% 21   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ 3,14% 7   ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 1,35% 3 […]

Συνελήφθη 17χρονος για ναρκωτικά στην Κόρινθο

Συνελήφθη, χθες (22.10.2021) το βράδυ, στην Κόρινθο Κορινθίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Κορινθίας, 17χρονος ημεδαπός, γιατί κατείχε μικροποσότητα κάνναβης, η οποία κατασχέθηκε. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κορίνθου.