28 °C Argos, GR
2 Οκτωβρίου 2022

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΝΗΜΗΣ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ: Συναυλία µε τη Χορωδία της ΕΡΤ στο Άργος

Η Επιτροπή Μνήµης Νέας Κίου του ∆ήµου Άργους-Μυκηνών, σε συνεργασία µε την ΚΕ∆ΑΜ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, διοργανώνει Συναυλία µε τη Χορωδία της ΕΡΤ, που θα πραγµατοποιηθεί αύριο Σάββατο 24 Σεπτεµβρίου 2022, στις 8.30µµ, στο Άργος, στην αίθουσα Τέχνης και Πολιτισµού «Μέγας Αλέξανδρος».
Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση. Η αίθουσα θα ανοίξει για το κοινό τις 8µµ.
Η Χορωδία της ΕΡΤ, το κορυφαίο ελληνικό χορωδιακό σύνολο, θα δώσει συναυλία αφιερωμένη στη Μικρασιατική επέτειο. Τη Χορωδία θα διευθύνει ο μαέστρος και συνθέτης Νίκος Χριστοδούλου, που είναι επίσης Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Άργους.
Στην πρωτότυπη αυτή συναυλία κεντρικό θέμα είναι η Σμύρνη και μεγάλες μορφές δημιουργών από τη Σμύρνη: ο Μανόλης Καλομοίρης, γενάρχης της ελληνικής μουσικής, ο Γιάννης Κωνσταντινίδης (γνωστός και ως Κώστας Γιαννίδης), ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, συνθέτης και λόγιος με διεθνή και πατριωτική δράση στις αρχές του 19ου αιώνα, καθώς και ο νομπελίστας Γιώργος Σεφέρης.
Θα παρουσιαστούν χορωδιακά έργα του Καλομοίρη, ένα επαναστατικό χορωδιακό τραγούδι και η μελοποίηση του «Προοιμίου της Ιλιάδας» του Νικολόπουλου καθώς και τα περίφημα «Δωδεκανησιακά» και «Μικρασιάτικα Τραγούδια» για χορωδία του Κωνσταντινίδη.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται χορωδιακά έργα του Ν. Χριστοδούλου σε ποίηση Σεφέρη.
Θα ακουστούν επίσης ο «Θρήνος για την Κωνσταντινούπολη» του μεγάλου αναγεννησιακού συνθέτη Dufay, το χορωδιακό «Έρως ανίκατε μάχαν» του Mendelssohn, από την σκηνική μουσική για την Αντιγόνη, την οποία διηύθυνε το 1889 στη Σμύρνη η Ελπίδα Λαμπελέτ , η πρώτη Ελληνίδα μαέστρος, στις παραστάσεις του πρώτου ελληνικού οπερατικού θιάσου, δύο «Ελληνικά δημοτικά τραγούδια» από τη Χίο και τη Σμύρνη, σε επεξεργασία του Ravel καθώς και το τραγούδι «Άστα τα μαλάκια σου» του Σουγιούλ.
Στα χορωδιακά «Μικρασιάτικα Τραγούδια» του Κωνσταντινίδη, με τα οποία ολοκληρώνεται η συναυλία, βρίσκονται τρία δημοτικά τραγούδια της Βιθυνίας, που μας συνδέουν με την παράδοση της Κίου.
Στο χορωδιακό τραγούδι του Νικολόπουλου θα συμπράξει ο νέος βραβευμένος βιολιστής Ευάγγελος Ρεβίθης, που σπούδασε στο Δημοτικό Ωδείο Άργους.
Η αποκατάσταση, από τα χειρόγραφα του Νικολόπουλου, της παρτιτούρας του «Προοιμίου της Ιλιάδας» έγινε το 1986 από τον αξέχαστο λαμπρό συνθέτη και καθηγητή Ανωτέρων Θεωρητικών του Δημοτικού Ωδείου Άργους Δημήτρη Λιωνή και χρησιμοποιείται από το Princeton University ως παράδειγμα μελοποίησης με την αρχαία προσωδία Ομηρικού κειμένου.
Η Χορωδία της ΕΡΤ είναι ένα από τα κορυφαία ελληνικά μουσικά σύνολα. Ιδρύθηκε το 1977 από τον Μάνο Χατζιδάκι, διευθυντή τότε του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ. Διευθυντής και οργανωτής της Χορωδίας της ΕΡΤ ήταν ο διακεκριμένος μαέστρος και βαρύτονος Αντώνης Κοντογεωργίου. Στο ρεμπερτόριό της περιλαμβάνονται πάνω από 900 έργα του διεθνούς ρεπερτορίου και Ελλήνων συνθετών. Ιδιαίτερη βαρύτητα στη δραστηριότητά της έχει η ελληνική δημιουργία, με εκατοντάδες πρώτες εκτελέσεις ελληνικών έργων. Η Χορωδία έχει επίσης συνεργαστεί σε πολλές παραγωγές όπερας. Δίνει τακτικά πολλές συναυλίες στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα. Έχει πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις στο εξωτερικό, ανάμεσα στις οποίες και η εναρκτήρια συναυλία στο Πεκίνο για το πολιτιστικό έτος της Ελλάδας στην Κίνα (2007). Έχει επίσης κάνει πολλές ηχογραφήσεις, ιδιαίτερα ελληνικών έργων. Έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς Έλληνες και ξένους μαέστρους (K. Masur, Y. Menuhin, N. Marriner, M. Plasson, V. Askenazy, V. Gergiev, I. Fischer κ.ά.).
Ο μαέστρος και συνθέτης Νίκος Χριστοδούλου, έχει δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Άργους από το 1999. Έχει συνεργαστεί ως μαέστρος με ευρωπαϊκές ορχήστρες, όπως οι BBC Symphony Orchestra, Academy of St Martin in the Fields, Konzerthausorchester Berlin, Ορχήστρα Θεάτρου Μπολσόι κ.ά. Η δισκογραφία του των συμφωνικών έργων του Σκαλκώτα, με ευρωπαϊκές ορχήστρες, έχει πολλές σημαντικές διεθνείς διακρίσεις. Συνεργάζεται με τις ελληνικές ορχήστρες και τη Λυρική Σκηνή. Έχει διατελέσει διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων και της Συμφωνικής Ορχήστρας ΕΡΤ.
Έχει συνθέσει έργα για ορχήστρα, για χορωδία, για σύνολα δωματίου, τραγούδια, σκηνική μουσική καθώς και τραγούδια και μουσική για την ραδιοφωνική σειρά Εδώ Λιλιπούπολη. Το έργο «Debussy Πρελούδια σε ενορχήστρωση Ν. Χριστοδούλου» άνοιξε το Φεστιβάλ ΜΙΤΟ το 2016 στο Τορίνο και στη Σκάλα του Μιλάνου, με την London Symphony Orchestra και τον G. Noseda.
Σπούδασε στην Ελλάδα και το εξωτερικό πιάνο, σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας. Έχει επιμεληθεί συνέδρια για τους Μητρόπουλο, Σκαλκώτα (στο Βερολίνο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), Chopin, Debussy. Έχει δημοσιεύσει κείμενα και μελέτες για τους Σκαλκώτα, Μητρόπουλο, Chopin, Σεφέρη.
Συναυλία µε τη Χορωδία της ΕΡΤ
Σάββατο 24 Σεπτεµβρίου 2022, 8.30µµ, στην αίθουσα Τέχνης και Πολιτισµού «Μέγας Αλέξανδρος», στο Άργος.

Περισσότερα Άρθρα

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: Περίπατος στον Ποντίνο ποταμό και την Αλκυονία λίμνη

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας για έκτη χρονιά συμμετέχει στην επικοινωνιακή δράση του ΥΠΠΟΑ «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με τη διοργάνωση εκδήλωσης σήμερα 26, αύριο 27 και μεθαύριο Σάββατο 28 Μαΐου στην Τ.Κ. Μύλων της ΔΕ Λέρνας, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Κίου και τη Διεύθυνση Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας. Η πρώτη μέρα της εκδήλωσης […]

Πέθανε χθες ο μεγάλος λαϊκός συνθέτης Τάκης Μουσαφίρης

Πέθανε χθες ο μεγάλος λαϊκός συνθέτης Τάκης Μουσαφίρης Ένα μήνα ακριβώς μετά τον θάνατο του Αντώνη Καλογιάννη η ελληνική μουσική δέχτηκε ακόμη ένα πλήγμα, το οποίο μάλιστα ήταν πολύ ισχυρό. Πιο συγκεκριμένα, έφυγε από τη ζωή ο δημοφιλής λαϊκός συνθέτης και στιχουργός Τάκης Μουσαφίρης νικημένος από τον κορονοϊό. Θεωρούνταν ο συνθέτης και στιχουργός πολύ μεγάλων […]