28 °C Argos, GR
2 Οκτωβρίου 2022

Γ. Μανιάτης: “Εθνική προτεραιότητα: Γενναία επιδότηση εγκατάστασης ηλιακών θερμοσιφώνων για μείωση των οικιακών καταναλώσεων κατά 27,5%!!!”

Πότε επιτέλους θα το καταλάβει και η Ελλάδα; Από τις 6.175kWh της κατανάλωσης ενός μέσου νοικοκυριού, ο θερμοσίφωνας με τις 1.700kWh, είναι το 27.5%! Ενώ επιδοτούμε γενναία, τα εισαγόμενα από το εξωτερικό ηλεκτρικά αυτοκίνητα (1.500kWh), τα ψυγεία (150kWh), τις κουζίνες, κ.α., δεν έχουμε δυστυχώς ακόμη εφαρμόσει στη χώρα, ένα εθνικό πρόγραμμα γενναίας επιδότησης ηλιακών θερμοσιφώνων, που τις κατασκευάζουν ελληνικές επιχειρήσεις, μειώνουν περισσότερο από ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο τις εκπομπές ρύπων, κοστίζουν μόνο €800-1.000 και μειώνουν κατά το 1/3 το λογαριασμό του σπιτιού μας, για τα επόμενα 20-25 χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2020, η Ελλάδα βρισκόταν στην 5η χειρότερη θέση (16,7%) της ευρωπαϊκής κατάταξης, για αδυναμία θέρμανσης των κατοικιών, με ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 8,2%. Για το 2021, η Ελλάδα βρέθηκε στην 3η χειρότερη θέση (28%) των χωρών με κατοίκους σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικό αποκλεισμό, με ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 21,7%.

H υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 2°C, θα ανέβαζε τη στάθμη της θάλασσας κατά 56cm, θα αύξανε τις ημέρες καύσωνα κατά 25% και θα απειλούσε με μεγάλες περιόδους ξηρασίας. Αύξηση κατά 4°C,  θα περιορίσει σημαντικά τις κατοικήσιμες ζώνες στον πλανήτη. Ινδία και Κένυα βρίσκονται κοντά στους στόχους για αύξηση 1,5-2°C, ενώ ο Καναδάς, έχει πολιτικές για αύξηση θερμοκρασίας κατά 4°C. Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο και Νότια Αφρική αναμένεται να επιτύχουν  το στόχο των 2°C. ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, αποτυγχάνουν.

Το κόστος της μεγαβατώρας (MWh) φυσικού αερίου, αυξήθηκε από €80 τον Ιούνιο, σε €340 τον Αύγουστο, με τη διακοπή της ρωσικής ροής προς  Γερμανία. Πιο πρόσφατα, οι τιμές μειώθηκαν στα €218, αφού η Γερμανία πέτυχε νωρίς τον στόχο της χειμερινής αποθήκευσης.  Οι διαφορές στην τιμή της MWh μεταξύ TTF(Ολλανδία) και Henry Hub (ΗΠΑ), είναι της τάξης των €160.

Οι παγκόσμιες εισαγωγές LNG προβλέπεται να φθάσουν τα 600bcm έως το 2025, με την περιοχή Ασία – Ειρηνικό να καταναλώνει πάνω από τα 2/3 των εισαγωγών και την Ευρώπη, μετά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, να αντιπροσωπεύει πάνω από 60% της καθαρής παγκόσμιας αύξησης  εισαγωγών LNG.

“Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, 23/09/2022

 

 

Περισσότερα Άρθρα

Πυρκαγιά σε σπίτι στον Αμαριανό

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε οικία στον οικισμό Άνω Αμαργιανό στον δρόμο για Αραχναίο του Δήμου Ναυπλιέων. Στο σημείο έχουν σπεύσει οχήματα της πυροσβεστικής Ναυπλίου για την κατάσβεση της. Πρόκειται για παλιά κατοικία με κεραμίδια η οποία κάηκε ολοσχερώς. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα αίτια και την έκταση της πυρκαγιάς. Share on FacebookTweetFollow usΑποθήκευση

Κορονοϊός – Υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών έως την 1η Σεπτεμβρίου

Επείγουσα επιστολή προς τους διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών και Μονάδων Υγείας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όσων εργάζονται στο σύστημα υγείας έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, όσοι εργάζονται σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας υποχρεούνται να εμβολιαστούν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ σε αντίθετη περίπτωση προβλέπεται η αναπλήρωσή τους. Tι […]