17 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Ισχυρότατος σεισμός 7,6 ρίχτερ στο Μεξικό

Ισχυρότατη σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,6 βαθμών, συγκλόνισε το βράδυ της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου στις 21:06 ώρα Ελλάδος, (1:06 μ.μ. τοπική) την πόλη Πλασίτα δε Μορέλος στην πολιτεία Μιτσοακάν, στο κεντρικό Μεξικό, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS).

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 103  χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κολίμα, και 32 χιλιόμετρα νότια της Τεπαλκατεκπέκ, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 25 χιλιόμετρα.

Λόγω της ισχύος του σεισμού, εκδόθηκε έκτακτη προειδοποίηση για τσουνάμι, καθώς η περιοχή που επλήγη βρίσκεται αρκετά κοντά στον Ειρηνικό ωκεανό.

Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους, ενώ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο Λιμάνι του Ειρηνικού, Μανζανίγιο από κατάρρευση τοίχου σε κατάστημα.

Από τη μεριά της σε νεότερο της μήνυμα η Δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, Κλαούντια Σέινμπαουμ δήλωσε πως μέχρι στιγμής στην πρωτεύουσα δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές και για νεκρούς.

«Ελπίζουμε ειλικρινά ότι δεν έχει συμβεί τίποτα σοβαρό», είχε γράψει νωρίτερα σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

«Μίλησα με τον κυβερνήτη του Mιτσοακάν, Αλφρέντο Ραμίρεζ Μπεντόγια, και υπάρχουν μόνο αναφορές για υλικές ζημιές στο Κοαλκομάν, όπου ήταν το επίκεντρο, και σε κοντινές περιοχές», ενημέρωσε αμέσως μετά με νέο του μήνυμα ο πρόεδρος του Μεξικού.

«Μίλησα με την Κλαούντια Σέινμπαουμ, επικεφαλής της κυβέρνησης, και στην Πόλη του Μεξικού δεν υπάρχει καμία σοβαρή ζημιά», ενημέρωσε λίγο αργότερα ο πρόεδρος του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS), ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,6 βαθμών, το επίκεντρό του εντοπίζεται 37 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ακουίγια και το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε περίπου 15 χιλιόμετρα.

Λόγω της ισχύος του σεισμού, το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης τσουνάμι εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους 1-3 μέτρων στις μεξικανικές ακτές και για μικρότερο (έως και 0,3 μ.) στις ακτές Κολομβίας, Κόστα Ρίκας, Εκουαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλας, Ονδούρας, Νικαράγουας, Παναμά και Περού.

Κατά απίθανη μάλιστα σύμπτωση, τα μεξικανικά ΜΜΕ μετέδιδαν νωρίτερα ότι εντός της ημέρας είχε πραγματοποιηθεί άσκηση σεισμού με την ονομασία National Drill 2022, στην Πόλη του Μεξικού και σε οκτώ ακόμη πολιτείες, καθώς πρόκειται για την πέμπτη επέτειο του ισχυρού σεισμού 7,1 Ρίχτερ που συγκλόνισε το κεντρικό Μεξικό και την 37η επέτειο από έναν σεισμό 8,1 Ρίχτερ που προκάλεσε καταστροφές στην πρωτεύουσα και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανθρώπων.

«Συμμετείχαμε στο National Drill 2022 ( σ.σ. η άσκηση για τους σεισμούς). Η πρόληψη από σεισμούς ή οποιαδήποτε άλλη έκτακτη ανάγκη είναι πολύ σημαντική. Τονίστηκε η υπεύθυνη στάση πολλών Μεξικανών. Ευχαριστώ!» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Μεξικού για την άσκηση που ολοκληρώθηκε λίγο πριν «χτυπήσει» ο μεγάλος σεισμός.

Περισσότερα Άρθρα

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Σε δημοπρασία 32 προσωπικές επιστολές της

Άγνωστες μέχρι σήμερα επιστολές της πριγκίπισσας Νταϊάνα σε φιλικά της πρόσωπα ήρθαν στο φως και μεταφέρουν τις δύσκολες στιγμές και τα συναισθήματα που βίωνε την περίοδο του διαζυγίου της με τον Κάρολο. Σε μία από αυτές με ημερομηνία 20 Μαΐου 1996, η Νταϊάνα έγραφε: «Αν ήξερα πριν από ένα χρόνο τι θα βίωνα περνώντας αυτό […]

Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων

Η Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων καθιερώθηκε το 2008 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σπανίων Παθήσεων (EURORDIS) και τιμάται έκτοτε την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινή γνώμης και την άσκηση πίεσης, προκειμένου το σύστημα υγείας και πρόνοιας να προσαρμόζεται στους πάσχοντες από σπάνιο νόσημα, την πρόληψη και θεραπεία των παθήσεων τους. Σε […]