15 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Η πρόσληψη δημητριακών και ωμέγα-3 λιπαρών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου στους διαβητικούς τύπου 2

Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φυτικές ίνες, ψάρια και ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες σε διαβητικούς τύπου 2 (T2D), σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στη φετινή ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Τα άτομα με T2D είναι πιο επιρρεπή σε παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος, άνοια, καρκίνο και κατάγματα οστών. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για τη διατροφή και την πρόληψη ασθενειών και θανάτου σε άτομα που ζουν με T2D.

Συνολικά, 72 μελέτες συμπεριλήφθηκαν σε 45 μετα-αναλύσεις που συνέκριναν τα αποτελέσματα της υψηλής έναντι της χαμηλής πρόσληψης για την αξιολόγηση της σχέσης δόσης-απόκρισης μεταξύ διατροφικών παραγόντων και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, κατά μέσο όρο για 10 χρόνια. Ο αριθμός των συμμετεχόντων που συμπεριλήφθηκαν στις μετα-αναλύσεις κυμάνθηκε από 1.073 έως 84.816.

Οι αναλύσεις διαπίστωσαν ότι υπήρχε μέτρια βεβαιότητα απόδειξης προστατευτικής συσχέτισης μεταξύ της πρόσληψης δημητριακών ολικής αλέσεως, φυτικών ινών, ψαριών, ωμέγα-3 λιπαρών και θανάτου από όλες τις αιτίες. Η προσθήκη μίας μερίδας (20 γραμμάρια την ημέρα) δημητριακών ολικής αλέσεως από τρόφιμα όπως το μαύρο ψωμί, το ρύζι ή τα δημητριακά πρωινού συσχετίστηκε με περίπου 16% μείωση. Μια μερίδα ανά εβδομάδα αύξηση στην κατανάλωση ψαριών συνδέθηκε με 5% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Μια επιπλέον πρόσληψη 5 γραμμαρίων ημερησίως φυτικών ινών (ισοδύναμη με ένα μέτριο αχλάδι) και 100 mg την ημέρα αύξηση των ωμέγα-3 λιπαρών συσχετίστηκε επίσης με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες -14% και 13% αντίστοιχα.

Τα στοιχεία (χαμηλότερης βεβαιότητας) δείχνουν ακόμη ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λαχανικών και φυτικών πρωτεϊνών μπορεί να είναι ευεργετική. Μια ημερήσια αύξηση κατά 100 γραμμάρια λαχανικών και 10 γραμμάρια φυτικών πρωτεϊνών όπως οι ξηροί καρποί, το τόφου, τα φασόλια, οι φακές και τα μπιζέλια συνδέθηκε με 12% και 9% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, αντίστοιχα.

Αντίθετα, η υψηλότερη πρόσληψη αυγών και η διατροφική χοληστερόλη συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία -10 γραμμάρια ημερησίως αύξηση στην πρόσληψη αυγών (ισοδυναμεί με δύο μέτρια αυγά την εβδομάδα) συσχετίστηκε με 5% υψηλότερο κίνδυνο θάνατο, ενώ η προσθήκη 300 mg διατροφικής χοληστερόλης την ημέρα συνδέθηκε με αύξηση 19%.

Θάνος Ξυδόπουλος

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Περισσότερα Άρθρα

Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν ποσά έως και 9.200 μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου

Σημαντικές «παρτίδες» αναδρομικών αναμένεται να λάβουν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου αρκετές κατηγορίες συνταξιούχων.Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» για τα αναδρομικά 11μήνου στις κύριες συντάξεις, τα ποσά φτάνουν έως 9.200 ευρώ για συνταξιούχους ΔΕΚΟ και τραπεζών, έως 4.960 ευρώ για συνταξιούχους του ΙΚΑ, έως 3.377 ευρώ για ασφαλισμένους του ΝΑΤ και μέχρι 2.800 ευρώ για […]

Βρέθηκε η σορός της εγγονής του Ρόμπερτ Κενεντι – Αναζητείται ο 8χρονος γιος της

Η σορός της εγγονής του Ρόμπερτ Κένεντι και κόρης της Αμερικανίδας πολιτικού Κάθλιν Κένεντι Τάουνσεντ βρέθηκε μερικές μέρες μετά το δυστύχημα με κανό που είχε με τον 8χρονο γιο της (ο οποίος θεωρείται επίσης νεκρός) στο Τσέσαπικ Μπέι της περιοχής Μέριλαντ. Σύμφωνα με τους New York Times, μετά από αρκετές μέρες ερευνών η σορός της […]