18 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Γιάννης Μανιάτης: Η ενεργειακή φτώχεια χτυπά και την Ελλάδα…

Από τον Σεπτέμβριο του 2021 άρχισε να αυξάνεται το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο, σε σχέση με το κόστος παραγωγής από άνθρακα. Ο δεύτερος, είχε αύξηση 100%, σε καμία όμως περίπτωση δεν συγκρίνεται με τις αυξήσεις 400% του φυσικού αερίου. Η στροφή των κρατών-μελών προς τον φθηνότερο άνθρακα έναντι του ακριβότερου αερίου, έχει όλες τις αρνητικές συνέπειες στην αύξηση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Έρευνα – Ανάλυση: Βλάπτει η στροφή στον άνθρακα-1

Ανάγκη αύξησης επενδύσεων σε ΑΠΕ

Οι μέσες παγκόσμιες ετήσιες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και στα δίκτυα ηλεκτρισμού αυξάνονται με ανάλογους ρυθμούς, προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες μηδενικού άνθρακα. Την τρέχουσα δεκαετία 2021-2030 είναι αναγκαίο να τριπλασιαστούν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ και να διπλασιαστούν σε ηλεκτρικά δίκτυα, ενώ ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις θα απαιτηθούν την επόμενη δεκαετία 2031-2040.

Έρευνα – Ανάλυση: Βλάπτει η στροφή στον άνθρακα-2

Χάνει την αγορά της Ε.Ε. η Ρωσία

Ρουμανία, Ολλανδία, Δανία, Μ. Βρετανία και Κροατία στηρίζονται σημαντικά σε εγχώρια κοιτάσματα αερίου (γιατί η Ελλάδα δεν θέλει;). Φινλανδία και Γερμανία, στις χώρες με τη μικρότερη μείωση εξάρτησης από τη Ρωσία. Ελλάδα, Ιταλία και Ρουμανία με ικανοποιητικούς ρυθμούς μείωσης της εξάρτησης. Ισπανία και Πορτογαλία, καμία εξάρτηση. Το χειρότερο για τη Ρωσία είναι ότι χάνει τη μεγαλύτερη και πιο αξιόπιστη αγορά εξαγωγών της, την Ε.Ε.

Έρευνα – Ανάλυση: Βλάπτει η στροφή στον άνθρακα-3

Μεγαλύτερη κατά 70% η παραγωγή LNG

Για όσους νομίζουν ότι είναι περιττό το ελληνικό φυσικό αέριο… Η Baker Hughes, για την επόμενη δεκαετία, προβλέπει αύξηση κατά 70% στην παγκόσμια παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Το 2021 η τεχνολογία BKR χρησιμοποιήθηκε από το σύνολο των 460 εκατ. μετρικών τόνων (ΜΜΤ), στους 420 ΜΜΤ (το 91% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας LNG). Το 2030 θα αυξηθούν οι παγκόσμιες υποδομές στους 800 ΜΜΤ.

Έρευνα – Ανάλυση: Βλάπτει η στροφή στον άνθρακα-4

Αναδιάταξη στους τομείς απασχόλησης

Περισσότεροι από 65 εκατ. άνθρωποι απασχολούνται στον ενεργειακό τομέα, σχεδόν το 2% της παγκόσμιας απασχόλησης. Οι μισοί απασχολούνται σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας. Οι εξελίξεις στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα απασχόλησης στην αυτοκινητοβιομηχανία, ιδιαίτερα της Δύσης, που καλείται να τα αντιμετωπίσει.

Έρευνα – Ανάλυση: Βλάπτει η στροφή στον άνθρακα-5

Επώδυνη κρίση για το 10% των Ελλήνων

Τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη βιώνουν επώδυνα την ενεργειακή κρίση με αυξήσεις σε φυσικό αέριο, ηλεκτρισμό και καύσιμα. Ως ποσοστό της συνολικής οικογενειακής κατανάλωσης, οι χειρότερες επιπτώσεις συναντώνται στην Τσεχία (16%) και οι μικρότερες στη Φινλανδία (6%), ενώ στην Ελλάδα είναι στο 10%.

Έρευνα – Ανάλυση: Βλάπτει η στροφή στον άνθρακα-6

Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Φάνη Ζωγράφου, Μαριάννας Κοκονέζη,  Αθανασίου Ψάλτη

Περισσότερα Άρθρα

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Tέσσερις θάνατοι, δύο νέα κρούσματα

Δύο νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Δευτέρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.918, εκ των οποίων 55,1% είναι άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 4, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 179 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. […]

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Πότε θα αναρτηθούν – Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ

Λίγες ημέρες έμειναν για την ανάρτηση των τελών κυκλοφορίας του 2021, η οποία αναμένεται να γίνει στα μέσα Νοεμβρίου. Όπως κάθε χρόνο, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας έως το τέλος τα τέλη Δεκεμβρίου, είτε μετρητοίς, είτε με πιστωτική κάρτα που επιτρέπει την καταβολή τους σε από 9 έως 12 άτοκες δόσεις. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων αναμένεται να πληρώσουν τα ίδια τέλη κυκλοφορίας με […]