24 °C Argos, GR
25 Σεπτεμβρίου 2022

Λαμπερή εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης στο Ναύπλιο

Με μεγάλη επιτυχία γιορτάστηκε το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Συντάγματος, από το Δήμο Ναυπλιέων, το Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ, τον Όμιλο Αργολίδας για την UNESCO και την Περιφέρεια Πελοποννήσου η «Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, 2022» με ένα ειδικό αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο «Η Καθ’ Ημάς Ανατολή, Ενθύμησις».

Όλοι οι παρευρισκόμενοι ένωσαν τις φωνές τους από το Ναύπλιο την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος και έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα, αλληλεγγύης και ομόνοιας των λαών, ως το μοναδικό δρόμο για  την πολυπόθητη παγκόσμια Ειρήνη.

Η μουσική παράσταση που πλαισίωσε την εκδήλωση από την Κιθαριστική Ορχήστρα Βόλου υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Φουντούλη αποτέλεσε ένα δρώμενο με υψηλό συμβολισμό μια κατάθεση ψυχής και τιμής για την Σμύρνη. Ένα απόσταγμα αναμνήσεων πριν και μετά την καταστροφή. Μια απεικόνιση της Σμύρνης της αρχαιότητας, της ιστορίας και του ελληνισμού.

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος στο χαιρετισμό του ανέφερε:

 «Κάθε χρόνο από το 2016 εδώ από το Ναύπλιο την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος στέλνουμε το μήνυμα της Ειρήνης σε όλο τον κόσμο. Η αναγκαστική διακοπή λόγω της πανδημίας δεν μας πτόησε και σήμερα βρισκόμαστε πάλι εδώ. Οι φετινές εκδηλώσεις συμπίπτουν και με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα εδώ από το Ναύπλιο λόγω και της χρονικής συγκυρίας έχει διττό περιεχόμενο αφού από τη μια λέμε όχι στον πόλεμο στην Ουκρανία, ναι στην Παγκόσμια Ειρήνη και από την άλλη κρατάμε ζωντανή την ιστορική μνήμη ως ελάχιστο φόρο τιμής σε μια από τις πιο θλιβερές και μελανές σελίδες της ιστορίας του έθνους μας. Γιατί όποιος σκαλίζει την ιστορία θα δει ότι μόνο με ενότητα στα εθνικά θέματα μπορούμε να αποκτήσουμε την απαραίτητη ώθηση για να συνεχίσει το έθνος μας, η Ελλάδα τη δημιουργική της πορεία. Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ανάγκη αλλά αξίωμα και στάση ζωής και σε αυτή την προσπάθεια δεν χωρούν πολιτικές σκοπιμότητες, σαν μια γροθιά και μόνο δυνατοί και ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που θα βρούμε μπροστά μας.

Ξεχωριστές ευχαριστίες σε όλους τις συντελεστές της διοργάνωσης που συνέβαλαν στην επιτυχία της φετινής εκδήλωσης».

Περισσότερα Άρθρα

Συνέντευξη της Τίνας Τράκου στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΜΙΑΣ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ, ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΙΟ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ 2021», ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΤΙΝΑ ΤΡΑΚΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΟΣΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ… Ένα αξέχαστο τραγούδι της δεκαετίας του ΄70, μια διασκευή, και μια αγαπημένη ερμηνεύτρια, μας παρουσιάζουν… αλλιώς το «Άσε με να σ΄ αγαπάω» […]

«Το ταξίδι του Συνταγματάρχη Jean Nicolas Maquart στην επαναστατημένη Ελλάδα (Πελοπόννησος 1828-1831)» / Kυκλοφόρησε η μελέτη του Γ. Κόνδη από τη Βιβλιοθήκη «Ο Παλαμήδης»

Μεταξύ των σημαντικών γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 υπάρχουν τρία «ξεχασμένα» που σημάδεψαν την πορεία της όπως και την πορεία του ανεξάρτητου νέου ελληνικού κράτους: η Ναυμαχία του Ναυαρίνου, η Γαλλική Στρατιωτική Αποστολή και η αντίστοιχη Γαλλική Επιστημονική Αποστολή στο Μοριά. Το σημαντικό έργο του γαλλικού στρατού και των Γάλλων επιστημόνων παρέμεινε ξεχασμένο και […]