27 °C Argos, GR
27 Σεπτεμβρίου 2022

Γ. Γεωργόπουλος: Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων το 1998 (ΦΕΚ Α 234/ 13.10.1998), η 14η Σεπτεμβρίου, καθιερώθηκε ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος.

Ένας αιώνας συμπληρώθηκε φέτος από τη μεγάλη καταστροφή και τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από τη μικρασιατική γη. Πρόκειται για μια από τις πιο θλιβερές επετείους στη νεότερη ελληνική ιστορία, η οποία έχει αφήσει τραυματικό αποτύπωμα στη συλλογική συνείδηση όχι μόνο των Μικρασιατών, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη γενέθλια γη τους, αλλά και όλων των Ελλήνων.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων αποτελεί την εσκεμμένη και οργανωμένη εξόντωση των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολικής Θράκης και της Μικράς Ασίας (Ιωνίας, Καππαδοκίας, Πόντου, Βιθυνίας), από τους μηχανισμούς της οθωμανικής κυβέρνησης των εθνικιστών Νεότουρκων και του τουρκικού εθνικιστικού κινήματος. Αργότερα, με την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών, ο ελληνισμός της Μικρασίας και της Ανατολικής Θράκης ξεριζώθηκε. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και Αρμένιοι χριστιανοί εξοντώθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι ήρθαν  πρόσφυγες, χωρίς τις περιουσίες τους και τους ανθρώπους τους, στην Ελλάδα.

Οφείλουμε, λοιπόν, σήμερα στους Έλληνες της Μικρασίας, σε όσους βασανίστηκαν και σφαγιάστηκαν αλλά και σ’ εκείνους που κατέφυγαν στην Ελλάδα, να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη τους και να παραδώσουμε στις νεότερες γενιές ακέραια τα ήθη και τις αρετές που μετέφεραν στην χώρα μας με τον ξεριζωμό και τα μαρτύρια που υπέστησαν.

Η 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα που πυρπολήθηκε η Σμύρνη από τα κεμαλικά στρατεύματα, είναι αναγκαίο να παραμείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων μας. Η τραγική αυτή σελίδα στην ιστορία του Ελληνισμού, μας υπενθυμίζει ότι η προσφυγιά είναι  μια πραγματική κατάσταση απόγνωσης που τα πρόσφατα γεγονότα στον κόσμο, μας επιβεβαιώνουν ότι η ιστορία δεν τελειώνει αλλά επαναλαμβάνεται και καλό είναι να τη γνωρίζουμε.

Ο σεβασμός στην ιστορική αλήθεια και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, μας εμπνέει αξίες, αρχές και ιδανικά για την παγκόσμια Ειρήνη και την εφαρμογή του Δικαίου και της Ηθικής.

Ο Δήμαρχος,

Ιωάννης Γεωργόπουλος

 

Περισσότερα Άρθρα

Σήμερα στο Άργος το τελευταίο αντίο στην Λένα Πετράκη, την Λύκαινα του Διομήδη

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 5/9/2022 στις 17:00 από τον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου στο Άργος. Από την επίσημη σελίδα του ΔΙΟΜΗΔΗ στο facebook Diomidis Handball Club διαβάζουμε: Λένε ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που φέρνουν ένα φως τόσο μεγάλο στον κόσμο που ακόμα και αφού φύγουν το φως παραμένει. Ένας τέτοιος άνθρωπος ήσουν […]

Η ιστορία των Βραβείων Όσκαρ

18 Φεβρουαρίου 1929 ανακοινώνεται στο Χόλιγουντ η θέσπιση των κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ, που θα απονεμηθούν στις 16 Μαΐου. Εκατομμύρια άνθρωποι καθηλώνονται κάθε χρόνο μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες τους, για να παρακολουθήσουν την τελετή απονομής των διάσημων Βραβείων Όσκαρ (Oscar Academy Awards). Κάθε έτος η αναμετάδοση είναι πολύωρη και αρκετά κουραστική, η παραγωγή δεν επιφυλάσσει ιδιαίτερες […]