14 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Η Γιορτή της Πατάτας στα Δίδυμα Ερμιονίδας ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη

Με μεγάλη χαρά παραβρεθήκαμε, την Πέμπτη 1η Σεπτεβρίου 2022, στη Γιορτή Πατάτας που διοργάνωσε η εθελοντική ομάδα του Λαογραφικού Κέντρου Διδύμων με μεγάλη επιτυχία στα Δίδυμα, στον προαύλιο χώρο του Μουσείου.

Ως γνωστόν το «Λαογραφικό Κέντρο Διδύμων» ξεκίνησε την δράση του τον Ιούνιο του 2013 από ανθρώπους (ιδίως τις εθελόντριες) που με το μεράκι τους, για την αξιοποίηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής τους, έδωσαν το στίγμα για μια σημαντική έκφραση του εθελοντισμού στην Ερμιονίδα.

Η εθελοντική αυτή ομάδα από το 2014 διοργανώνει συνεχώς μέχρι σήμερα αυτή την όμορφη γιορτή (εκτός των 2 χρόνων της πανδημίας), η οποία εκτός της ανάδειξης της πατάτας (του τοπικού προϊόντος με την αξεπέραστη γεύση και ποιότητα), συνδυάζει διάφορες πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Ιδιαίτερα συγχαρητήρια αξίζουν στην κ. Γιώτα Σαμπάνη-Μπάρδη και την κ. Φρόσω Μεθενίτη, για τον συντονισμό και την παρουσίαση της όμορφης γιορτής , η οποία ξεπερνάει τα όρια μιας εκδήλωσης τοπικού ενδιαφέροντος.

Συγχαρητήρια επίσης αξίζουν στην Δ/ντρια του Δημοτικού σχολείου κ. Αναστασία Βουρλή, η οποία με μοναδικό τρόπο αναφέρθηκε συνοπτικά στην ιστορία των Διδύμων, για την πολιτική, κοινωνική, και αγροτική ζωή του τόπου, με ιδιαίτερα κατατοπιστικό τρόπο.

Στην φετινή εκδήλωση κύρια θέματα ήταν:

α) Η σπάνια έκθεση εκπληκτικών μουσικών οργάνων από διάφορες περιοχές της γης, προσφορά του Διδυμιώτη συλλέκτη κ. Δημητρίου Τσατσαρού ( από Αφρική, Ινδία, Μεξικό, κ.α), ο οποίος ήταν παρών και μας ξενάγησε,

β) Ο εμπλουτισμός της Έκθεσης του Λαογραφικού Κέντρου με μουσικά όργανα Διδυμιωτών καλλιτεχνών.

γ) Η βράβευση των μουσικών που ξεκίνησαν από τα Δίδυμα και έγραψαν ο καθένας μια ξεχωριστή σελίδα στην μουσική ιστορία του τόπου μας. Οι κυρίες Μαρία Προσίλη, Ελένη Βουρλή και Κική Βόγκλη αφηγήθηκαν με ιδιαίτερα ξεχωριστό και συγκινητικό τρόπο προσωπικά στοιχεία και βιώματα των ντόπιων μουσικών. Τιμήθηκαν οι: Μπροδήμας Δημήτρης ,Μπροδήμας Μάκης , Μπροδήμας Ανάργυρος,Τσέπας Ιωάννης ,Μπινιάρης Γεώργιος ,Κωτσοβός Μιχαήλ.

δ) Η βράβευση του δάσκαλου και συγγραφέα κ. Αθανάσιου Τσατσαρού, για την προσφορά του στον τόπο.

ε) Η βράβευση του κ. Δημήτρη Τσατσαρού επίσης για την προσφορά του στον τόπο.

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η βράβευση του πρώην Δημάρχου Κρανιδίου και Ερμιονίδας Δημήτρη Καμιζή, που πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Λαογραφικού Κέντρου Διδύμων και στήριξε ταυτόχρονα με όλες του τις δυνάμεις την εθελοντική ομάδα.

Ευχάριστη έκπληξη ήταν η συμμετοχή της Χορευτικής Ομάδας Ερμιονίδα με τον χοροδιδάσκαλο Δημήτρη Κοντοκάλη και αρκετούς χορευτές, οι οποίοι χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

Από τους Βουλευτές του Νομού Αργολίδας, παραβρέθηκε ο κ. Γιάννης Γκιόλας, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην αξία του εθελοντισμού, στην ανιδιοτελή προσφορά των γυναικών που ανατρέχοντας στις ρίζες και τις παραδόσεις προάγουν τον πολιτισμό και την πρόοδο του τόπου.

Η λειτουργία του Λαογραφικού Κέντρου Διδύμων χρειάζεται, προπάντων, την βοήθεια και την υποστήριξη όλων μας, ώστε να μπορέσει με περισσότερο ενδιαφέρον και διάθεση, να προγραμματίσει νέες δημιουργικές δραστηριότητες.

Και όπως λέει και ο κ. Δημήτρης Τσατσαρός “να ξεκινήσουμε πάλι, αυτό που θα λέγαμε Πολιτιστική Λαογραφική Δραστηριότητα”.

Μπορεί βεβαίως τα προβλήματα να είναι αρκετά, αλλά αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους ανθρώπους του Λαογραφικού Κέντρου είναι η έλλειψη χώρου για τα εκθέματα αλλά και για αποθήκευση πραγμάτων, ενώ υπάρχουν δωρεές συλλεκτών -Διδυμιωτών που δεν έχουν παραλειφθεί ακόμα, εξαιτίας αυτής της κατάστασης.

Στον χαιρετισμό μας, εγώ και ο δημοτικός σύμβουλος Πάνος Αποστόλου, ως μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της αντιπολίτευσης, κάναμε λόγο για την προσπάθεια που πρέπει να γίνει ώστε οι υπηρεσίες του Δήμου Ερμιονίδας να βρουν τους ιδιοκτήτες του κτιρίου όπου στεγαζόταν το γραφείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Διδύμων και στη συνέχεια να δούμε πως μπορούμε να συνεργαστούμε με αυτούς, ώστε το οίκημα αυτό να χρησιμοποιηθεί ως αποθηκευτικός χώρος του Λαογραφικού Κέντρου Διδύμων.

Κλείνοντας θέλουμε να συγχαρούμε και πάλι όλους τους συντελεστές της όμορφης εκδήλωσης, με την ευχή να ξαναβρεθούμε και του χρόνου!!

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Τόκας Αναστάσιος
Αποστόλου Παναγιώτης

Περισσότερα Άρθρα

Με το βραβείο “Λήκυθος Τεχνών Αλέκος Φασιανός” τιμήθηκε ο Νίκος Φλώρος!

Στο Θέατρο «Κατίνα Παξινού», απονεμήθηκαν και φέτος σε προσωπικότητες του πολιτισμού, των τεχνών, των επιστημών, του αθλητισμού και της υγείας, τα βραβεία «Λήκυθος», τα οποία θεσμοθετήθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής. Σε μία λαμπρή τελετή πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, στο Θέατρο «Κατίνα Παξινού» στο Αττικό Άλσος, η δεύτερη τελετή απονομής των Βραβείων «Λήκυθος», […]

ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ: Εκπληκτικό και… οικονομικό το αποτέλεσμα με την ολική αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού

Ο Δήμος Ναυπλιέων προχώρησε μέσα σε ένα χρόνο στην ολική αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού με την εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED σε όλη τη γεωγραφική επικράτεια του Δήμου μας. Ένα τεράστιο έργο με μεγάλη προστιθέμενη αξία, μια επένδυση που εξασφαλίζει αφενός την αναβάθμιση του φωτισμού με ομοιογένεια και με εναρμόνιση στα ευρωπαϊκά πρότυπα και αφετέρου […]