6 °C Argos, GR
8 Φεβρουαρίου 2023

Αναβλήθηκε εκ νέου η εκτόξευση του «Άρτεμις 1» για τη Σελήνη

Ακυρώθηκε εν τέλει και η δεύτερη απόπειρα εκτόξευσης του πυραύλου Artemis 1 (Άρτεμις 1) από τη NASA, καθώς νωρίτερα το Σάββατο εντοπίστηκε επικίνδυνη διαρροή υγρού υδρογόνου.

Η διαρροή κατέστησε αδύνατη την τροφοδότηση της δεξαμενής υγρού υδρογόνου με την απαιτούμενη ποσότητα καυσίμου, παρά τις προσπάθειες της ομάδας εκτόξευσης.

Σύμφωνα με τον Guardian, το Artemis 1 ήταν έτοιμο για μια δεύτερη προσπάθεια εκτόξευσης το απόγευμα του Σαββάτου, αφού λίγες μέρες νωρίτερα η NASA είχε εντοπίσει και επιλύσει ένα πρόβλημα στον κινητήρα που είχε οδηγήσει στην αναβολή της αρχικής προσπάθειας εκτόξευσης. Ωστόσο, το πρωί του Σαββάτου σήμανε συναγερμός υπερπίεσης και η προετοιμασία σταμάτησε προσωρινά. Σύμφωνα με τη NASA, δεν σημειώθηκε κάποια ζημιά και η προσπάθεια συνεχίστηκε.

Όμως, λίγα λεπτά αργότερα, το υδρογόνο άρχισε να διαρρέει από τον κινητήρα, στο κάτω μέρος του πυραύλου. Λόγω αυτού, η NASA διέκοψε τη λειτουργία του και ανέβαλε και τη δεύτερη απόπειρα εκτόξευσης.

Αυτή τη στιγμή, οι μηχανικοί εργάζονται για να καλύψουν -αυτό που πιστεύεται ότι είναι- ένα κενό γύρω από μια ένωση.

Η επόμενη απόπειρα εκτόξευσης, η τρίτη δηλαδή κατά σειρά, αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου.

Ο πύραυλος SLS πρόκειται να μεταφέρει τη μη επανδρωμένη κάψουλα Ωρίων γύρω από τη Σελήνη για μία δοκιμαστική πτήση έξι εβδομάδων.

Η εκτόξευση που αναμένεται εδώ και πολύ καιρό θα ενεργοποιήσει το διαστημικό πρόγραμμα «Άρτεμις» της NASA για πτήση από το φεγγάρι στον Άρη, ενώ διαδέχεται το πρόγραμμα Απόλλων (Apollo Program) των σεληνιακών διαστημικών αποστολών των δεκαετιών του 1960 και του 1970.

Ο SLS μαζί με το Orion έχουν ύψος 98 μέτρων. Ο SLS, που χρειάστηκε πάνω από δέκα χρόνια για να αναπτυχτεί και να κατασκευαστεί, θεωρείται ο ισχυρότερος και πιο πολύπλοκος πύραυλος στον κόσμο, αν και, σύμφωνα με τον «Economist», αποτελεί ένα υπερβολικά ακριβό κρατικό κατασκεύασμα και μια σπατάλη για τα χρήματα των φορολογουμένων. Οι βασικοί υπεργολάβοι για το πρόγραμμα Άρτεμις είναι οι εταιρείες Boeing για τον SLS και Lockheed Martin για την κάψουλα Orion.

Η τελευταία φορά που εκτοξεύτηκε ένας τέτοιος μεγα-πύραυλος από το Κέντρο Κένεντι, ήταν το 1973 όταν ένας πύραυλος Κρόνος 5 (Saturn V) μετέφερε σε τροχιά τον διαστημικό σταθμό Skylab. Ο σχεδιασμός της NASA είναι η εκτόξευση το 2024 της επανδρωμένης αποστολής Άρτεμις 2 γύρω από το φεγγάρι, ώσπου τελικά το 2025 η αποστολή Άρτεμις 3 να προσεληνωθεί (μεταφέροντας και την πρώτη γυναίκα αστροναύτη στη Σελήνη).

Θα τεθούν έτσι πιθανότατα αυτή τη φορά τα θεμέλια για μια πιο μόνιμη σεληνιακή βάση και παρουσία αστροναυτών στον δορυφόρο της Γης, με απώτερο στόχο μια βάση στον Άρη μέσα στη δεκαετία του 2030. Πάντως αρκετοί ειδικοί δεν αποκλείουν ότι όλο αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι υπερβολικά «σφιχτό» και φιλόδοξο, οπότε μπορεί να μετατεθεί κατά μερικά χρόνια προς το μέλλον.

Οι τελευταίοι άνθρωποι που περπάτησαν στη Σελήνη, ήταν οι δύο άνδρες αστροναύτες της αποστολής Απόλλων 17 το 1972, ενώ είχαν προηγηθεί δέκα άλλοι Αμερικανοί αστροναύτες, στη διάρκεια πέντε προηγούμενων αποστολών, με πρώτη προσελήνωση της αποστολής Απόλλων 11 το 1969.

Η NASA τις τελευταίες δεκαετίες έστρεψε το ενδιαφέρον της σε άλλους πλανήτες (Άρη) και μεγάλους δορυφόρους (του Κρόνου και του Δία), αλλά τώρα πλέον ενδιαφέρεται ξανά για τη Σελήνη, μεταξύ άλλων ως ενδιάμεσο σταθμό για πιο μακρινούς διαστημικούς στόχους. Πολύ περισσότερο που τα τελευταία χρόνια έγινε αντιληπτό ότι υπάρχει αρκετό νερό σε παγωμένη μορφή στο φεγγάρι, κάτι σημαντικό για μια μονιμότερη ανθρώπινη παρουσία, όχι μόνο ως πόσιμο νερό, αλλά και ως καύσιμο για πυραύλους μετά τη διάσπαση του σε οξυγόνο και υδρογόνο.

Η Σελήνη ή ένας διαστημικός σταθμός σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι θα λειτουργήσει ως σταθμός ανεφοδιασμού για ένα πιο μακρινό ταξίδι, π.χ. στον Άρη. Προς το παρόν πάντως οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πόσο ακριβώς νερό υπάρχει στη Σελήνη και πόσο εύκολο θα είναι αξιοποιηθεί στην πράξη, καθώς βρίσκεται συνήθως στο βάθος ανήλιαγων κρατήρων.

Σημειώνεται πως η Άρτεμις είναι η αδερφή του Απόλλωνα, σύμφωνα με την μυθολογία και το όνομα είχε επιλεχτεί ήδη επί προεδρίας Τραμπ.

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Περισσότερα Άρθρα

Διώρυγα Σουέζ: 16 ελληνικά πλοία αποκλεισμένα μετά την προσάραξη του Ever Given

Δεκαέξι ελληνικά πλοία βρίσκονται σε αναμονή στη Διώρυγα του Σουέζ, ανάμεσα σε περισσότερα από 300 που αναμένουν από την μία ή την άλλη πλευρά του σημείου όπου έχει προσαράξει το φορτηγό πλοίο Ever Given από την Τρίτη, προκειμένου να διέλθουν της διώρυγας. Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών προσέφερε […]

Εκπρόσωπος Ταλιμπάν στο Mega: Ο Ερντογάν θα έχει ενεργό ρόλο στο Αφγανιστάν

Την Τρίτη μεταδόθηκε το πρώτο μέρος της αποκλειστικής συνέντευξης του MEGA, στην οποία ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν μίλησε σχετικά με την αντίδραση που θα υπάρχει αν τα στρατεύματα που βρίσκονται στο Αφγανιστάν δεν αποχωρήσουν. Πιο συγκεκριμένα, στo δεύτερο μέρος της αποκλειστικής συνέντευξης του εκπροσώπου των Ταλιμπάν, Σουχάιλ Σαχίν στον Γιάννη Μούτσο, ο εκπρόσωπος δεσμεύεται ότι […]