22 °C Argos, GR
29 Σεπτεμβρίου 2022

Αιμιλία Πανταζή: Ελληνικό τσάι – Από τα ψηλά βουνά στην κούπα μας

«Το ανώτερο τσάι προέρχεται από τα ψηλά βουνά», έλεγε μια αρχαία κινεζική παροιμία. «Τα ελληνικά βουνά» να προσθέσουμε εμείς. Μάθαμε να το πίνουμε από τις γιαγιάδες και τις μαμάδες μας που το έβραζαν μέσα σε κατσαρολάκι και μας το έδιναν σε κάθε κρυολόγημα. Το ελληνικό τσάι δεν έλειπε από κανένα ντουλάπι και σπίτι. Το άλλο, το μαύρο το κλασικό, το λέγανε «ευρωπαϊκό» για να το ξεχωρίσουν.

Το τσάι του βουνού αν και γνωστό εδώ και αιώνες, δεν ήταν στη μόδα, δεν μπήκε ποτέ στα σαλόνια, δεν σερβιρίστηκε ως κέρασμα, ούτε συνοδεύτηκε με κέικ ή μπισκότα όπως το κλασικό τσάι. Όμως το ταπεινό τσάι του βουνού κερδίζει πλέον το ενδιαφέρον των επιστημόνων και το δικό μας για τις μοναδικές ευεργετικές του ιδιότητες (αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αγχολυτικές δράσεις).

Το τσάι του βουνού προέρχεται από το φυτό Sideritis spp ή αλλιώς σιδερίτης του Διοσκουρίδη, το οποίο λέγεται ότι πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη «σίδηρος» χάρη στην επουλωτική δράση του φυτού έναντι πληγών που προκαλούνταν από σιδερένια όπλα κατά τη διάρκεια των μαχών.

Σπάνια θα βρούμε το σιδερίτη στα πεδινά. Του αρέσουν τα ψηλά βουνά (γύρω στα 1.000 μέτρα ιδανικά!), τα αλπικά και υποαλπικά μικροκλίματα, τα αργιλώδη εδάφη και οι βράχοι. Το όμορφο θαμνάκι ανθοφορεί πλήρως τον Ιούλιο και τότε γίνεται και η συγκομιδή του. Μέχρι τότε λατρεύουν να το τρυγούν οι μέλισσες, γι’ αυτό και γύρω του βλέπουμε πολλές από αυτές.

Μια γερμανική έρευνα για το ελληνικό τσάι του βουνού δείχνει ότι μπορεί να αποτρέψει ή ακόμα και να αντιστρέψει τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αυτή την εκφυλιστική και εξουθενωτική ψυχική ασθένεια που πλήττει πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Μια μελέτη από το περιοδικό «Science of Food and Agriculture» διαπίστωσε ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό με το πράσινο τσάι στην πρόκληση κυτταρικής αντιοξειδωτικής άμυνας και στη μείωση του οξειδωτικού στρες. Η έκθεση Brunswick Labs βασίζεται επίσης σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο διεθνές περιοδικό Planta Media που διαπίστωσε σημαντικές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις και αντιμικροβιακή δράση έναντι πέντε στελεχών μικροοργανισμών. Μια δημοσίευση του 2012 στο περιοδικό Physiology and Pharmacology διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματά του μειώνουν την αρτηριακή πίεση και χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Σήμερα 3.000 χρόνια μετά από την πρώτη καταγραφή του, το τσάι του βουνού συνεχίζει να είναι ο βασιλιάς όλων των βοτάνων που ευδοκιμούν στις παραμεσόγειες χώρες. Με το χρυσοκίτρινο χρώμα του μπορείτε να το απολαύσετε ζεστό ή κρύο. Η συλλογή και η ξήρανση γίνεται με φυσικό τρόπο χωρίς καμία μηχανική ή χημική επεξεργασία. Τα φυτά ξηραίνονται σε σκιερό και αεριζόμενο με φυσικές μεθόδους χώρο, ώστε να μην αποχρωματίζονται και αλλοιωθεί η γεύση τους. Χωρίς καφεΐνη και τανίνες, πλούσιο σε σίδηρο με υπέροχο άρωμα και μεστή γεύση, μπορεί να γίνει ο καθημερινός χαλαρωτικός μας σύντροφος. Συνδυάστε το εάν θέλετε με λεμόνι, κανέλα, μέλι. Χωρίς να έχει διεγερτική δράση αποτελεί ένα ιδανικό ρόφημα για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Η γεύση του είναι ελαφριάαρωματικήπικάντικη με μια δόση ελαφριάς γλυκύτητας. Πίνεται ιδανικά με προσθήκη λεμονιού, καθώς η βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή βοηθά το σώμα να απορροφήσει τον σίδηρο. Δεν σας αρέσει σκέτη η γεύση του; Συνδυάστε το μαζί με άλλα βότανα, όπως μέντα ή χαμομήλι ή φασκόμηλο ή τριαντάφυλλο. Προσθέτοντας αυτά τα βότανα στο ρόφημά σας μόνο οφέλη μπορεί να έχει για την υγεία!

Το ελληνικό τσάι του βουνού, πλούσιο σε φυσικά αντιοξειδωτικά δεν πρέπει να λείπει από την καθημερινότητα μας και το σπίτι μας. Σε αντίθεση με το πολυδιαφημιζόμενο Πράσινο Τσάι, ένα φυτό πλούσιο σε καφεΐνη, η οποία θεωρείται ως ιδιαιτέρως εθιστική για τον οργανισμό, που σε συνδυασμό με τα διάφορα χημικά και παρασιτοκτόνα στα οποία εμβαπτίζεται για να φθάσει από τις χώρες της Ασίας μέχρι την Δύση και που το καθιστούν μια μικρή τοξική βόμβα. Η φήμη του πράσινου τσαγιού οφείλεται κυρίαρχα στην παγκόσμια μηχανή προώθησης και διαφήμισης ενός προϊόντος με σκοπό το κέρδος.

Λέμε λοιπόν ότι στον αγώνα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΣΑΙ του ΒΟΥΝΟΥ VS ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ, το αποτέλεσμα είναι = 1 – 0!

Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση τσαγιού του βουνού. Όμως προσοχή: Όλα τα ελληνικά είδη βοτάνων απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της ανεξέλεγκτης συλλογής τους. Προσέχουμε για να έχουμε και δεν ξεριζώνουμε ποτέ τα φυτά.

Αιμιλία Πανταζή

Περισσότερα Άρθρα

Ακόμη δυο κρούσματα κορονοϊού στην Αργολίδα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα 342 νέα κρούσματα καθώς και 9 καταγεγραμμένους θανάτους. Από αυτά, 30 κρούσματα εντοπίσθηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ 312 είναι εγχώρια κρούσματα, εκ των οποίων τα 24, συνδέονται με γνωστές συρροές.   Aναλυτικότερα: 213 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 3 συνδέονται με […]

Γιώργος Πανοβράκος: Νοσηλεύτηκε με κορονοϊό και ευχαριστεί το Νοσοκομείο Άργους

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΟΒΡΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ-ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΥ   Νοιώθω την ανάγκη να εκφράσω δημόσια τις ευχαριστίες μου στην Διευθύντρια Κλινικής SARS-COVID Noσοκομείου Άργους Παθολόγο-Λοιμωξιολόγο κ.Παυλάκη Μαρία και στην Επιμελήτρια κ.Ταμπάκη Μαρία καθότι νοσήσας από κορωνοϊό νοσηλεύτηκα  στην ανωτέρω κλινική .  Οι προαναφερθέντες  ακολουθώντας τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines) που αφορούν τη θεραπεία και αποκατάσταση από […]