23 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Μαχαίρωσαν στη Νέα Υόρκη τον συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι

Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος είχε δεχθεί απειλές κατά της ζωής του από τον Αγιατολάχ Χομεϊνί θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, δέχθηκε σήμερα επίθεση με μαχαίρι από άγνωστο στη διάρκεια εκδήλωσης στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Ο 75χρονος Ρούσντι, γεννημένος το 1947 στη Βομβάη της Ινδίας και κάτοχος Βρετανικής υπηκοότητας, επρόκειτο να μιλήσει σε εκδήλωση στο Ινστιτούτο Τσοτόκουα, περίπου 120 χιλιόμετρα νότια από το Μπάφαλο.

Ο δράστης της επίθεσης όρμησε στη σκηνή την ώρα που παρουσίαζαν τον Ρούσντι. Η ανακοίνωση της αστυνομίας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, αναφέρει ότι ο δράστης μαχαίρωσε τον Σαλμάν Ρούσντι στον λαιμό, κι επιτέθηκε σε ένα ακόμη άνδρα, πριν συλληφθεί από τους αστυνομικούς.

«Στις 12 Αυγούστου 2022, περίπου στις 11 το πρωί (τοπικη ώρα), ένας άνδρας ύποπτος ανέβηκε στη σκηνή και επιτέθηκε στον Ρουσντί και σε έναν ακόμα που του έπαιρνε συνέντευξη. Ο Ρουσντί υπέστη προφανές τραύμα από μαχαίρι στο λαιμό και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της περιοχής. Η κατάστασή του δεν είναι ακόμη γνωστή. Ο άλλος άνδρας υπέστη ένα ελαφρύ τραύμα στο κεφάλι», αναφέρει η ανακοίνωση.

Χαρακτηριστικές είναι οι πρώτες εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας από τη στιγμή της επίθεσης που δέχθηκε ο συγγραφέας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ένας άνδρας ανέβηκε αιφνιδιαστικά στη σκηνή όπου ο Ρούσντι ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία και άρχισε να χτυπά με μαχαίρι τον 75χρονο συγγραφέα, ο οποίος σωριάστηκε στο έδαφος.

Η ενδοκρινολόγος Ρίτα Λάντμαν, η οποία ήταν στο ακροατήριο και έσπευσε αμέσως στη σκηνή μετά τον τραυματισμό του συγγραφέα, είπε ότι ο Ρούσντι είχε πολλά τραύματα από μαχαίρι, μεταξύ των οποίων ένα στην δεξιά πλευρά του λαιμού του.

Το σώμα του πάνω στη σκηνή ήταν μέσα σε μια λίμνη αίματος, ήταν όμως εν ζωή και δεν του έκαναν ανάνηψη (CRP). Ο κόσμος φώναζε: «Έχει σφυγμό, έχει σφυγμό!», πρόσθεσε η Λάντμαν.

Ο δράστης ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η κατάσταση της υγείας του Ρούσντι, ο οποίος διακομίσθηκε στο νοσοκομείο με ελικόπτερο.

Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο Ρούσντι

Όπως έγινε γνωστό, λίγες ώρες αργότερα, ο διάσημος συγγραφέας υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε. Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι ο Ρούσντι βρίσκεται στο χειρουργείο, επικαλούμενο εκπρόσωπο του 75χρονου συγγραφέα.

Το στιγμιότυπο της διακομιδής του τραυματία Σαλμάν Ρούσντι στο νοσοκομείο με ελικόπτερο.

Εικόνες από τη σύλληψη του δράστη της δολοφονικής απόπειρας κατά του Σαλμάν Ρούσντι.

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χότσουλ είπε μετά την επίθεση στον Ρούσντι ότι «ένας αστυνομικός του έσωσε τη ζωή». Πρόσθεσε ότι ο συγγραφέας «έχει όλη τη φροντίδα που χρειάζεται».

Οι «Σατανικοί Στίχοι», το βιβλίο που έγραψε ο Σαλμάν Ρούσντι προκάλεσε αναταραχή σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου το 1988, καθώς θεωρήθηκε ότι είχε «βλάσφημο» περιεχόμενο και απαγορεύθηκε η κυκλοφορία του. Ο συγγραφέας πάντως, όντας ειλικρινής υπέρμαχος της ελευθερίας της έκφρασης, διακήρυττε ότι το έργο του δεν ήταν βλάσφημο.

Μάλιστα, ο τότε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει θρησκευτικό διάταγμα ζητώντας τη δολοφονία του Ρούσντι, γεγονός που πυροδότησε  μια παγκόσμια διπλωματική κρίση. Μάλιστα ο Ρούσντι είχε επικηρυχτεί και είχε προσφερθεί χρηματική αμοιβή άνω των τριών εκατομμυρίων δολαρίων για όποιον κατάφερνε να τον σκοτώσει. Οι σκληροπυρηνικοί στο Ιράν υποστηρίζουν ακόμη ότι το διάταγμα του Χομεϊνί παραμένει σε ισχύ, παρόλο που ορισμένες ιρανικές κυβερνήσεις έχουν αποστασιοποιηθεί από αυτό.

Πενήντα εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν τότε σε όλο τον κόσμο, στη διάρκεια των διαδηλώσεων και των ταραχών που ξέσπασαν,  ανάμεσα στους οποίους ήταν μεταφραστές του έργου του που δολοφονήθηκαν αλλά και άλλα άτομα που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ο ίδιος ο Ρούσντι κρυβόταν για εννέα χρόνια, καθώς δεχόταν καθημερινά απειλές για τη ζωή του. Ο συγγραφέας πέρασε μια δεκαετία υπό βρετανική προστασία μετά την έκδοση της φετφά (σ.σ το θρησκευτικό διάταγμα του Χομεϊνί για τη δολοφονία του συγγραφέα) εναντίον του, ενώ το 2012 ο Ρούσντι δημοσίευσε ένα πόνημα, το «Joseph Anton», σχετικά με τη φετφά. Ο τίτλος προήλθε από το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε όταν κρυβόταν.

Ο Σαλμάν Ρούσντι έλαβε το 2016 την αμερικανική υπηκοότητα και εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη. Επέκρινε συχνά την καταπίεση στη γενέτειρά του, την Ινδία, ακόμη και επί της διακυβέρνησης του νυν πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Η PEN America, μια ομάδα υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης, της οποίας ο Ρούσντι είχε διατελέσει πρόεδρος, εξέφρασε «σοκ και φρίκη» για την «άνευ προηγουμένου επίθεση» σε συγγραφέα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τσακ Σούμερ έκανε λόγο για επίθεση στην ελευθερία του λόγου και της σκέψης. «Αυτή η επίθεση είναι συγκλονιστική και φρικτή. Είναι μια επίθεση στην ελευθερία του λόγου και της σκέψης, που αποτελούν δύο θεμελιώδεις αξίες της χώρας μας και του ιδρύματος Τσοτόκουα. Ελπίζω ο κ. Ρούσντι να αναρρώσει γρήγορα και πλήρως και ο δράστης να βιώσει πλήρη ευθύνη και δικαιοσύνη» έγραψε στο τουΐτερ.

Ο υπουργός Επιχειρήσεων της Βρετανίας Κουάσι Κουάρτενγκ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση που δέχθηκε ο Σαλμάν Ρούσντι, υπογραμμίζοντας ότι «η ελευθερία της έκφρασης είναι το θεμέλιο μιας δημοκρατικής κοινωνίας».

Ένας 24χρονος είναι ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ταυτοποίησε τον δράστη και πρόκειται για τον 24χρονο Χάντι Ματάρ, κάτοικο Νιου Τζέρσεϊ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, ο δράστης όρμησε στη σκηνή την ώρα που ο Ρούσντι ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση του Ιδρύματος Τσοτόκουα και μαχαίρωσε στον λαιμό τον 75χρονο συγγραφέα, ο οποίος σωριάστηκε στο πάτωμα. Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από παρευρισκόμενους, προτού συλληφθεί από αστυνομικούς, διευκρινίστηκε.

Το κίνητρο της επίθεσης δεν είναι γνωστό, ενώ η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε πως δεν υπήρχαν ενδείξεις για πιθανές απειλές πριν από τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Περισσότερα Άρθρα

Στο 1ο Δημοτικό Καποδιστριακό Σχολείο Άργους…μύρισε καλοκαίρι

Με μία όμορφη καλοκαιρινή γιορτή έκλεισε και αυτή η σχολική χρονιά για το 1ο Δημοτικό Καποδιστριακό Σχολείο Άργους. Συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς και στα παιδιά μας…! Ευχαριστούμε την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας για τους χυμούς που μας προσέφερε για τα παιδιά και τα μέλη του Συλλόγου για τα κέικ. Καλό καλοκαίρι σε όλους…!!!

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δικαστικών Φυλακών Ναυπλίου ζητά την αποσυμφόρηση των φυλακών

Επιστολή προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, την Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, τον Εισαγγελέα Εφετών Ναυπλίου και τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου, απέστειλε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δικαστικών Φυλακών Ναυπλίου όπου αναφέρουν την επιδεινούμενη κατάσταση στις φυλακές. Η επιστολή: Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούμε μια διαρκή αύξηση των Νεοεισερχόμενων Κρατουμένων στο Κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου όπου εργαζόμαστε. Τα […]