22 °C Argos, GR
30 Σεπτεμβρίου 2022

47ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού ΣΗΜΕΡΑ στα Λαγκάδια Γορτυνίας

Ο Δήμος Γορτυνίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗ.Κ.Ε.Γ.), στο πλαίσιο των άοκνων προσπαθειών τους για την αξιοποίηση της εθνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, διοργανώνουν εφέτος, τον 47ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής, στα Λαγκάδια, σήμερα Σάββατο, 23 Ιουλίου 2022, μετά την επιβεβλημένη 2ετή διακοπή του, λόγω της τήρησης των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου, για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού.

Η Τελική Φάση του Διαγωνισμού, θα γίνει το βράδυ, ώρα 20.00, στο Υπαίθριο Θέατρο Αγίας Παρασκευής Λαγκαδίων, όπου στο τέλος της διαδικασίας θα ανακοινωθούν και θα απονεμηθούν τρία (3) βραβεία για την “Καλύτερη ερμηνεία δημοτικού τραγουδιού” και τρία (3) βραβεία για την “Καλύτερη εκτέλεση παραδοσιακού μουσικού οργάνου”, συνοδευόμενα με τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά, καθώς και ειδικοί έπαινοι, κατά την κρίση της Επιτροπής.

Η ειδική 5μελής Κριτική Επιτροπή του 37ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής, αποτελείται από σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών.

Ιωάννης Γ. Πλεμμένος – Πρόεδρος

Εθνομουσικολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Cambridge, Κύριος Ερευνητής στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών (Κ.Ε.Ε.Λ.), Καθηγητής – Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Βασιλική Πολυζώη – Μέλος

Λαογράφος – Μουσειολόγος, Διευθύντρια Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Γιώργος Τσάμπρας – Μέλος

Δημοσιογράφος – Μουσικογράφος, Ερευνητής της ιστορίας της ελληνικής μουσικής, Συγγραφέας, Παραγωγός ραδιοφωνικών μουσικών προγραμμάτων στην Ελληνική Ραδιοφωνία (Ε.Ρ.Τ.)

Αγγελική Ι. Καραγεώργου – Μέλος

Ερευνήτρια και Δασκάλα Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού και Τραγουδιού, Συνέφορος Τμήματος Εθνικών Παραδόσεων και Λαογραφικού Αρχείου Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, Υπεύθυνη Δισκογραφικού Αρχείου Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, Υπεύθυνη διδασκαλίας και παρουσίασης ομάδων δημοτικού τραγουδιού Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών

Γεώργιος Τσιλίκας – Μέλος

Μουσικός, Καθηγητής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, Πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Χριστού Καλαμάτα.

Η ορχήστρα του Διαγωνισμού, που θα συνοδεύσει του διαγωνιζόμενους, απαρτίζεται από επτά διακεκριμένους δεξιοτέχνες μουσικούς και δάσκαλους των ελληνικών λαϊκών μουσικών οργάνων: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος (κλαρίνο), Τάσος Γουσέτης (βιολί), Ιωάννα Ρήγα (σαντούρι), Ελένη Κ. Παπαπροκοπίου (λαούτο), Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι), Γιάννης Αβραμίδης (ούτι), Μανώλης Ε. Δημούδης (κρουστά).

Την παρουσίαση και το σχολιασμό της Τελικής Φάσης του Διαγωνισμού θα κάνει ο κ. Γιώργος Τσάμπρας, δημοσιογράφος ειδικευμένος στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού και μέλος της Κριτικής Επιτροπής.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του 47ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής, ορίστηκε από τον Δήμαρχο Γορτυνίας κ. Ευστάθιο Χαρ. Κούλη, ο κ. Βασίλης Ι. Οικονόμου, ερευνητής της ελληνικής μουσικής λαογραφίας, ο οποίος και κατά το παρελθόν συνεργάστηκε με τον Δήμο Λαγκαδίων και τον Δήμο Γορτυνίας, για την καλλιτεχνική διεύθυνση του Διαγωνισμού, συμβάλλοντας στην αναδιοργάνωση και ποιοτική ανάπτυξη του θεσμού.

Το 2023 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση του ετήσιου “ιστορικού” πλέον θεσμού του Διαγωνισμού Δημοτικού Τραγουδιού στα Λαγκάδια, που πρώτος οραματίστηκε και οργάνωσε ο Λαγκαδινός λογοτέχνης Χρήστος Γ. Νικήτας – Στρατολάτης (1916-1992) και ο Δήμος Γορτυνίας ήδη σχεδιάζει, με την πολύτιμη συνεργασία του κ. Βασίλη Ι. Οικονόμου, Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Διαγωνισμού και ομάδας ειδικών επιστημονικών συνεργατών, σειρά ποικίλων πολιτιστικών δράσεων, στα Λαγκάδια και στην Αθήνα.

Μεταξύ των άλλων, ξεκινά σοβαρή προετοιμασία για την υποβολή Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς προς εγγραφή του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής, που πραγματοποιείται στα Λαγκάδια Γορτυνίας, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ.

Περισσότερα Άρθρα

Στην Αργολίδα η Λίνα Μενδώνη

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο στην πόλη του Ναυπλίου στα πλαίσια της διήμερης επίσκεψης της στην Αργολίδα εχθές Κυριακή 17 Ιουλίου 2022. Την Υπουργό  Πολιτισμού συνόδευε ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ενώ  την υποδέχθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Δημήτρης Σχοινοχωρίτης. Το Πρόγραμμα της κ. Μενδώνη περιλαμβάνει σήμερα Δευτέρα 18 […]