19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Με την “Ανατολή” στην Αρχαία Τίρυνθα ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις “Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός”

Από τον Αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης της Αρχαίας Τίρυνθας το βράδυ της Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022 ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022” όπου φέτος θα πραγματοποιηθούν 70 παραστάσεις με άξονα τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Πρώτη παράσταση “Η Ανατολή” της Έλλης Παπαδημητρίου σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, μια θεατρική σύνθεση σε ποιητικό λόγο, που εξιστορεί τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή του 1918-1922.

Στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα ο άνθρωπος και τα πάθη του. Το θανατικό κι ο ξεριζωμός, η θέληση για ζωή κι ο αγώνας, των γυναικών κυρίως, να στεριώσουν στην καινούρια πατρίδα, ο πόνος πλάι πλάι με την πίστη στη ζωή.

Στην έναρξη της παράστασης χαιρετισμό απηύθυνε η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας Άκληστις Παπαδημητρίου.

Το έργο ερμήνευσαν οι ηθοποιοί, Μανώλης Μαυροματάκης, Ελένη Ουζουνίδου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης, Δημήτρης Καπουράνης.

Έγραψαν για την παράσταση ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μνήμης Νέας Κίου, τ. Δήμαρχος Νέας Κίου Γιώργος Μανινής και η Εύα Γιαγκιόζη, εκπαιδευτικός: 
Ήταν μία εξαιρετική παράσταση, πραγματική τιμή στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Ο υπέροχος και μεστός λόγος της Έλλης Παπαδημητρίου, που αφιέρωσε μια ζωή για τη Μικρά Ασία, η εξαιρετική σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, οι ερμηνευτές (ηθοποιοί-μουσικοί) με τις καταπληκτικές ερμηνείες τους και ο υποβλητικός και επιβλητικός αρχαιολογικός χώρος της Τίρυνθας, μας χάρισαν ένα συγκινητικό αποτέλεσμα!
Γιώργος Μανινής
Στα τείχη της ακρόπολης της Τίρυνθας είχαμε σήμερα την τύχη να παρακολουθήσουμε τον συγκλονιστικό λόγο της Έλλης Παπαδημητρίου. Ιδιωματικός, ρέων λόγος, με όλους τους χυμούς της ελληνικής γλώσσας να κάνουν εικόνες τα πάθια των προγόνων μας.
Σε λιγότερο από μία ώρα… είδαμε… χωρίς να βλέπουμε τη μοιραία “Ανατολή”.
Όλη η χαρτογραφία της ζωής, της καταστροφής και της εγκατάστασης.
Εξαιρετικό κείμενο που αρθρώθηκε με τέχνη περισσή από ταλαντούχους ηθοποιούς υπό την αριστοτεχνική σκηνοθεσία του Θεοδωρόπουλου.
Η συγκίνηση μεγάλη….και η πρόκληση μεγαλύτερη “αν πεθάνουμε κι εμείς που κλαίμε για την Ανατολή θα πεθάνει και η Ανατολή”…
Ο καθείς με την ευθύνη του.
Εύα Γιαγκιόζη

Περισσότερα Άρθρα

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ: «Με ευθύνη της κυβέρνησης συνεχίζεται η αποψίλωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες της Αργολίδας»

Ερώτηση στη Βουλή «Με ευθύνη της κυβέρνησης συνεχίζεται η αποψίλωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες της Αργολίδας» Μετά το κλείσιμο του Ταχυδρομικού Καταστήματος Αγίας Τριάδας σειρά τώρα έχουν τα Ταχυδρομικά Καταστήματα Ερμιόνης και Τολού. Η αποψίλωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες της Αργολίδας συνεχίζεται με ευθύνη της κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό καταγγέλει ο βουλευτής Αργολίδας […]