12 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Δ. Καμπουράκης: Ο ακριβοδίκαιος κεντρώος

Υπάρχει κανένας εκλογολόγος ή αναλυτής ή στατιστικολόγος εν Ελλάδι που υποστηρίζει ότι η εκλογική μάχη που πλησιάζει θα κριθεί στα άκρα; Όχι. Όλοι μας βεβαιώνουν ότι νικητής θα χριστεί αυτός που θα κυριαρχήσει στο κέντρο. Πάμε παρακάτω. Υπάρχει κανένας ειδήμων που διαβλέποντας κάποιο υπόγειο κοινωνικό ή πολιτικό ρεύμα, προβλέπει ότι επίκειται κάποια μετακίνηση του κέντρου μέσα στους επόμενους μήνες; Όχι. Ε τότε τι το συζητάμε, η μάχη έχει ήδη κριθεί.

Ας φωνάζουν στη Βουλή, ας οξύνονται τα πνεύματα, ας γίνεται διαγωνισμός ατάκας ανάμεσα στους δύο. Ας επαναληφθεί η χθεσινή κλωτσοπατινάδα και μια και δυο και τρεις φορές. Ας μαλλιοτραβηχτούν οι ιστοσελίδες και οι εφημερίδες για το ποιος κέρδισε και ποιος έχασε στη συζήτηση, στο που κυριάρχησε ο ένας και που βρέθηκε μπόσικος ο άλλος. Η μάχη ανάμεσα στον Κυριάκο και στον Αλέξη δόθηκε σε μακρύ χρόνο τριών ετών, αυτό είναι το δεδομένο. Όλα τα υπόλοιπα είναι για φτηνή κατανάλωση.

Τα έχουμε ξαναπεί εκατό φορές. Ο κεντρώος, ο μετριοπαθής, ο οπαδός των αλλαγών δίχως οδοστρωτήρες, ο άνθρωπος της συνδιαλλαγής και της ήρεμης κοινωνικής προκοπής, δεν κινείται από την οργή του αλλά από τη λογική του. Δεν περιμένει την ατάκα από το βήμα της Βουλής για να αποφασίσει τι συμφέρει αυτόν και τα παιδιά του, δεν εξαρτά την ψήφο του από την εξυπνάδα που εμπνεύστηκε ο λογογράφος του ενός ή του άλλου πολιτικού αρχηγού.

Τα βάζει κάτω ως σύνολο, δεν αφήνει τον στιγμιαίο ενθουσιασμό ή την πρόσκαιρη πικρία να επηρεάσουν την τελική του κρίση. Ο άνθρωπος του μέτρου έχει εντός του κριτήρια που δεν κλυδωνίζονται με το παραμικρό, ούτε υποκύπτουν σε εντυπωσιασμούς. Ο κεντρώος, ο μετριοπαθής έχει στρογγυλή κρίση. Ξέρει ποιο είναι το εισαγόμενο πρόβλημα και ποιο το εγχώριο, ξέρει που τα πήγε καλά μια ομάδα και που τα πήγε άσχημα, έχει επίγνωση ότι δεν πρέπει να κυνηγά το 100% αλλά και ξέρει που πρέπει να βάλει τη βάση, κάτω από την οποία θα καταδικάσει.

Ο κεντρώος έχει μνήμη και κρίση. Δεν τρέφεται με λωτούς, δεν ψάχνει κουτόχορτο για να χορτάσει. Θέλει ανάπτυξη, προστασία, ησυχία, εντιμότητα, σταθερότητα. Δίνει δυο και τρεις ευκαιρίες σ’ αυτόν που τις αξίζει, κόβει με το μαχαίρι τους δεσμούς του με κείνους που τον κορόιδεψαν ενσυνείδητα και κυνικά. Κατά τούτα, ο κεντρώος εμπιστεύεται ακόμα σε γενικές γραμμές τον Κυριάκο, δεν θα ξαναδώσει ποτέ ευκαιρία στον Τσίπρα. Και κατά τούτο, η επόμενη μάχη, όποτε γίνει, έχει προκαθορισμένο αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ

Περισσότερα Άρθρα

Π. Νίκας: «Πρέπει να ενταθεί ο ρυθμός εμβολιασμών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου»

  Να ενταθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου ποσοστιαία είναι σημαντικά χαμηλότερος από τον πανελλαδικό, κάλεσε για μία ακόμα φορά ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, σε δηλώσεις του στην Καλαμάτα. Ο περιφερειάρχης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, επανέλαβε την θέση του ότι θα πρέπει να θεσπιστεί υποχρεωτικός εμβολιασμός, τουλάχιστον σε συγκεκριμένους κλάδους εργαζομένων […]

Παραχώρηση προς χρήση του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στον Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. από τον Δήμο Ναυπλίεων

  Με ομόφωνη απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη στις 13 Νοεμβρίου 2020, παραχώρησε το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής που βρίσκεται επί της παραλιακής οδού Ναυπλίου – Νέας Κίου, στον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Περιβάλλοντος Αθλητισμού Τουρισμού (Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.). , στο καταστατικό του οποίου συνίσταται η λειτουργία του. Η Λειτουργία του θα αποφέρει  πολλαπλά οφέλη […]