19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Αγία Κυριακή

Αγία της Χριστιανοσύνης, η μνήμη της οποίας εορτάζεται στις 7 Ιουλίου.

Η Κυριακή είχε γονείς τον Δωρόθεο και την Ευσεβία, οι οποίοι ήταν άτεκνοι. Μετά από προσευχές των γονιών της προς το Θεό γεννήθηκε ένα κοριτσάκι, ημέρα Κυριακή.

Κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού (284-305) οι γονείς της μαρτύρησαν για την πίστη τους. Η Κυριακή εστάλη στον Καίσαρα Μαξιμιανό και από εκεί στον άρχοντα της Βιθυνίας Ιλαριανό, που της υπενθύμισε ότι η ομορφιά της είναι για απολαύσεις και όχι για βασανιστήρια.

Η παρθένος του απήντησε υπερήφανα ότι δεν δίνει την παραμικρή αξία στην ομορφιά και ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η πίστη της στον Χριστό.

Εξοργισμένος ο Ιλαριανός διέταξε να τη βασανίσουν και κατόπιν να την αποκεφαλίσουν. Αλλά προτού επιπέσει το σπαθί του δήμιου στο κεφάλι της, η Κυριακή παρέδωσε το πνεύμα και πέρασε στην αιωνιότητα.

Απολυτίκια

Ως βρύσις πολύκρουνος παρθενομάρτυς Χριστού, κατήρδευσας πάνσοφε την Εκκλησίαν αυτού, και ήθλησας άριστα. Έσωσας τους εν σκότει της ειδωλομανίας, αίγλη των σων θαυμάτων, Κυριακή αθλοφόρε. Διό εν παρρησία Χριστώ πρέσβευε σωθήναι ημάς.

Κυρίων τον Κύριον, και Βασιλέα Χριστόν, εξ όλης ηγάπησας, Κυριακὴ της ψυχής, και χαίρουσα ήθλησας, όθεν Παρθενομάρτυς, παρ’ αυτοῦ δοξασθείσα, βρύεις τοις σε τιμώσιν, ιαμάτων την χάριν, τοις πάσιν αιτουμένη, πταισμάτων συγχώρησιν.

YouTube player

Σχετικά

-Η Αγία Κυριακή είναι η πολιούχος των Σερβίων Κοζάνης.
-Η Αγία Κυριακή είναι προστάτιδα του μητρικού θηλασμού.

Πηγή: SanSimera.gr

Περισσότερα Άρθρα

Δοξολογία στον Άγιο Πέτρο και κατάθεση στεφάνων στο Άργος για την Εθνική μας Επέτειο

Με δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Πέτρου έγινε ο εορτασμός στο Δήμο Άργους-Μυκηνών για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων (αποστάσεις, μάσκα κλπ.) Η Δοξολογία τελέσθηκε από τον Πρόεδρο του ΙΣΚΕ και εφημέριο του Ναού π. Γεώργιο Σελλή στον Καθεδρικό […]

Πρωτομάρτυς Στέφανος

Άγιος της Χριστιανικής Εκκλησίας. Αποκαλείται «πρωτομάρτυρας», επειδή πρώτος αυτός μαρτύρησε για τον Χριστό. Η μνήμη του εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 27 Δεκεμβρίου, η εύρεση του λειψάνου του στις 15 Σεπτεμβρίου και η ανακομιδή στις 2 Αυγούστου. Οι Δυτικές Εκκλησίες (Ρωμαιοκαθολική, Αγγλικανική, Λουθηρανική) τιμούν τη μνήμη του στις 26 Δεκεμβρίου. Ο Στέφανος ήταν ο […]