10 °C Argos, GR
1 Μαρτίου 2024

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Νέα Κίο το 1ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών, Ποντιακών και Ανατολικοθρακιώτικων Χορών

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών, Ποντιακών και Ανατολικοθρακιώτικων Χορών που διοργάνωσε ο Μορφωτικός Σύλλογος Νέας Κίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, υπό την αιγίδα του ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων. Η σημαντική αρωγή της Περιφέρειας βοήθησε να πραγματοποιηθεί το διήμερο αυτό Φεστιβάλ που παρακολούθησαν εκατοντάδες άνθρωποι, τιμώντας την ιστορική μνήμη για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή .

Το Φεστιβάλ ωστόσο ήρθε για να μείνει και να χαράξει τη δική του πορεία στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου και ευελπιστούμε τα επόμενα χρόνια να αποκτήσει ακόμα περισσότερους φίλους αλλά και να το στηρίξουν αποφασιστικά και οι υπόλοιποι τοπικοί φορείς.

Ευχαριστούμε τις χορευτικές ομάδες που συμμετείχαν και παρουσίασαν τους χορούς με ιδιαίτερη συγκίνηση και αγάπη για τις ρίζες τους, από τη Μικρασία, τον Πόντο, την Καππαδοκία, την Ερυθραία, την Ανατολική Ρωμυλία…

* Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
* Σύλλογος Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθέριου Κορδελιού Η ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
* Σύλλογος Ποντίων Επταμύλων Σερρών ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ
* Σύλλογος Αρκάδων Ηλιούπολης
* Χορευτικό Συγκρότημα Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου
* Σύλλογος προστασίας και ανάδειξης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς Πραστού Αγ.Παντελεήμονα και Τσακωνιάς «Πραστός α χώρα νάμου »
* Λαογραφικός Όμιλος Ορχομενού Βοιωτίας
* Χορευτικός Σύλλογος Άργους ΑΝΘΕΜΑ
* Πνευματικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ωρωπού
* Χορευτικός Σύλλογος Αργολίδας Δ. Επιδαύρου
* Πολιτιστικός Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Ο ΟΡΦΕΑΣ
* Χορευτικό εργαστήρι Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου Αργολίδας
ενώ συμμετείχαν σε δυναμική παρέλαση στους δρόμους της Νέας Κίου και τις δυο ημέρες του Φεστιβάλ και γέμισαν με την πληθωρική τους παρουσία τον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου.

Η εξαιρετική ομάδα των μουσικών με τους: Ηλία Μαυρίκη, Λάζαρο Ακριβόπουλο, Αποστόλη Βαγγελάκη, Παναγιώτη Κωνσταντινίδη, Ορέστη Μαυρόπουλο και Μαριάνθη Λιουδάκη συνόδευσε και τις δυο βραδιές αλλά και το γλέντι του Σαββάτου με εξαιρετικής ποιότητας ακούσματα από την παραδοσιακή μουσική μας.

Το σημαντικό τους αποτύπωμα στην ιστορική μνήμη των συμμετεχόντων άφησαν και οι παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ, όπως η Ημερίδα Μνήμης και Γνωριμίας το Σάββατο 2 Ιουλίου στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου όπου κάθε Σύλλογος παρουσίασε την Ιστορία του και την δράση του, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Ιστορία της Νέας Κίου από τον κύριο Κώστα Χρυσικό, εκπρόσωπο του Τοπικού Συμβουλίου Νέας Κίου καθώς και οι Ξεναγήσεις στο Λαογραφικό Μουσείο Νέας Κίου την Κυριακή 3 Ιουλίου το πρωί όπου γίνονταν διαδοχικές ξεναγήσεις στους φιλοξενούμενους Συλλόγους στο Λασκαρίδειο Λαογραφικό Μουσείο Νέας Κίου, στο οποίο εκτός από τα σημαντικά εκθέματα του Μουσείου θα βρίσκεται πλέον για όλη τη χρονιά αναρτημένο το αρχειακό και φωτογραφικό υλικό του αείμνηστου Γιώργου Αντωνίου, δημοσιογράφου, που είχε επιμεληθεί την φωτογραφική έκθεση και το ντοκιμαντέρ «Η Νέα Κίος του Χθες». Υπεύθυνη των ξεναγήσεων ήταν η κυρία Θεώνη Κωτσιοπούλου, η οποία με την πολυετή έρευνά της και τις γνώσεις της ανάδειξε πολλές πλευρές της λαϊκής μας παράδοσης ώστε οι επισκέπτες του μουσείου να αποκομίσουν τις καλύτερες εντυπώσεις.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Συλλόγου ευχαριστεί όλα τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου που βοήθησαν ο καθένας από το δικό του μετερίζι στην πραγματοποίηση του Φεστιβάλ καθώς και τους χορηγούς για την σημαντική υποστήριξη τους όπως και το Τοπικό Συμβούλιο Νέας Κίου και τον Πρόεδρό του.

 

Περισσότερα Άρθρα

Δ. ΟΡΦΑΝΟΣ: Σε θέματα διαφάνειας δεν υπάρχουν εκπτώσεις κύριε Δήμαρχε. Απαντήστε πώς θα καλυφτούν τα ελλείματα από τα Δημοτικά Τέλη

Συνδημότισσες, συνδημότες Φίλες και φίλοι Οι καταγγελίες μας για την οικονομική διαχείριση και την πολιτική που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή Κωστούρου, όχι μόνο επιβεβαιώνονται, αλλά και τα στοιχεία που δημοσιεύονται καθημερινά ως αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων, αποδεικνύουν ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα και από τις πλέον δυσοίωνες προβλέψεις. Δυστυχώς η συνεχιζόμενη ανερμάτιστη και χωρίς […]