27 °C Argos, GR
11 Αυγούστου 2022

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ / Ερώτηση στη Βουλή: «Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη μερίδα εργατών γης»

Τη νομοθετική ρύθμιση του προβλήματος, των ανασφάλιστων αποκλειστικά απασχολούμενων  εργατών  γης και αμειβόμενων  με εργόσημο, των οποίων οι οφειλές για τα έτη 2017-2019 δεν έχουν ακόμα κοινοποιηθεί στο ΚΕΑΟ με αποτέλεσμα να βρίσκονται χωρίς ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

[hfe_template id='397365']

Αθήνα,  01-07-2022

Προς: Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,  κ. Κ. Χατζηδάκη

Θέμα: «Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη μερίδα εργατών γης»

Το  «εργόσημο» για την καταβολή της αμοιβής και των ασφαλιστικών εισφορών, μεταξύ άλλων, και των εργατών γης που απασχολούνται σε γεωργικές/κτηνοτροφικές επιχειρήσεις – εκμεταλλεύσεις (και ασφαλίζονταν  στον  ΟΓΑ ως αυτοτελώς απασχολούμενοι), θεσπίστηκε με τις διατάξεις του ν. 3863/2010.

Παρόλο που έχουν περάσει δώδεκα χρόνια από τότε, η εφαρμογή του εξακολουθεί να παρουσιάζει προβλήματα και να δυσκολεύει την ζωή των ασφαλιζόμενων εργατών γης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της εκκαθάρισης εργοσήμων για αποκλειστικά απασχολούμενους εργάτες γης και αμειβόμενους με εργόσημο, για τα  έτη 2017-2019. Με μεγάλη καθυστέρηση το Υπουργείο εξέδωσε στις 30/07/2021 την σχετική εγκύκλιο για τον τρόπο εκκαθάρισης και όρισε τις σχετικές διαδικασίες.

Η εγκύκλιος προέβλεπε την καταβολή της πρώτης δόσης έως την 31/08/2021 και οι επόμενες θα  καταβάλλονταν  έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα. Επίσης προέβλεπε ότι μετά την λήξη της προθεσμίας εμπρόθεσμης πληρωμής τα οφειλόμενα ποσά θα  βεβαιώνονταν  στο ΚΕΑΟ. Πράγματι μεγάλος αριθμός εργατών γης λόγω της πανδημίας και των δυσχερών οικονομικών συνθηκών δεν πλήρωσε εμπρόθεσμα τις δόσεις και ανέμενε την βεβαίωση του χρέους στο ΚΕΑΟ ώστε μέσω ρύθμισης να το αποπληρώσει σε περισσότερες δόσεις που θα του ήταν πιο εύκολο.

Όμως έχουν περάσει έξι μήνες μέσα στο 2022 και ακόμα τα αναφερόμενα ποσά δεν έχουν βεβαιωθεί στο ΚΕΑΟ, οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να προβούν σε ρύθμιση και από τις 31/05/2022  βρίσκονται χωρίς ασφαλιστική κάλυψη λόγω των μη βεβαιωμένων οφειλών και ενώ πολλοί από αυτούς έχουν  προγραμματισμένες εξετάσεις, νοσηλείες και άλλες πράξεις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Όλα αυτά σε συνθήκες πανδημίας, με πόλεμο στην Ευρώπη και μια μεγάλη οικονομική κρίση.

Παράλληλα η κυβέρνηση επαίρεται συνεχώς για τα επιτεύγματα της στην ψηφιακή διακυβέρνηση ενώ συνάνθρωποι μας αυτήν την στιγμή βρίσκονται εκτός υγειονομικού συστήματος και των αντίστοιχων παροχών χωρίς να φταίνε.

Βάσει των παραπάνω ερωτάται ο κύριος  Υπουργός:

  • Σε ποιες νομοθετικές ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα, των ανασφάλιστων αποκλειστικά απασχολούμενων  εργατών  γης και αμειβόμενων  με εργόσημο, των οποίων οι οφειλές για τα έτη 2017-2019 δεν έχουν ακόμα κοινοποιηθεί στο ΚΕΑΟ;

Περισσότερα Άρθρα

Τακτική Γενική Συνέλευση της ΟΕΒΕ Άργους

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Επαρχίας Άργους Σας καλούμε την Κυριακή  26 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αργολίδας (οδός Κορίνθου 23 , Άργος), στην κοπή πίτας και στην τακτική Γενική Συνέλευση της ΟΕΒΕ Άργους με τα ακόλουθα θέματα : [hfe_template id=’397365′] ΘΕΜΑ 1 : Διοικητικός απολογισμός […]

Εκδηλώσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα διοργανώσει δικές της εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, παράλληλα με τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει κατά τόπους οι Π.Ε. και οι δήμοι της Περιφέρειας. Αυτό σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, στη συνάντηση που είχε στην Τρίπολη με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκο Ζαχαριά, […]