30 °C Argos, GR
6 Ιουλίου 2022

Θανάσης Πετράκος για τη Δακοκτονία του 2022

ΔΗΛΩΣΗ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ  ΚΑΙ  ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ 2022

  1. Από τη μια χαίρομαι και  νιώθω ικανοποίηση που   για   μια όγδοη χρονιά, (2015-2022)  για να πραγματοποιηθεί η δακοκτονία σε όλη την Ελλάδα αναγκάζονται οι διαδοχικοί υπουργοί  να επικαιροποιούν έστω και με καθυστέρηση , κάθε χρόνο τη γνωστή τροπολογία που εισηγήθηκα το 2015 με τη βοήθεια των  τότε Διευθυντών των   ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας κ.κ. Γιάννης Κυριακόπουλου και Αντώνη Παρασκευόπουλου, και κατάφερα παρά την πολύ    μεγάλη αντίδραση  από τον τότε «Σκυλακάκη», του αναπληρωτή υπουργού  Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα να γίνει  Νόμος το 2015 (άρθρο 44 του Ν. 4325 ΦΕΚ 47/Α/11-5-2015)με το οποίο   επιτρέπεται η εκτέλεση  του προγράμματος  και των σχετικών υπηρεσιών από τους προσωρινούς μειοδότες.
  2. Οργίζομαι όμως όταν βλέπω την κατανομή των πόρων . Οργίζομαι διότι για μια ακόμη χρονιά η  Πολιτεία αρνείται  να δώσει στην Πελοπόννησο αυτό που προτείνουν οι υπηρεσίες   ώστε να υπάρχουν επαρκείς πόροι για την εκτέλεση του προγράμματος . Δυστυχώς για ακόμη χρονιά το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη Πελοπόννησο 4.285.000 ευρώ  για την δακοκτονία και το 2022 όταν είναι γνωστό ότι απαιτούνται  5.500.000   ευρώ  για  να μπορούν να γίνουν 4 ψεκασμοί σε όλες  τις Π.Ε. αλλά και  να  καλυφθούν όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του  προγράμματος. Η άδικη κατανομή  αυτή κατανομή γίνεται ακόμη πιο προκλητικά άδικη διότι ενώ η Πελοπόννησος είναι η 1η με διαφορά ελαιοπαραγωγική Περιφέρεια της χώρας με παραγωγή στην καλή χρονιά περίπου 100.000  τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου παίρνει από το Υπουργείο 4.285.000  ευρώ η  Κρήτη που είναι 2ηελαιοπαραγωγική Περιφέρεια της χώρας με 82.000 τόνους  παίρνει 10.747.300 ευρώ!!!!
  3. Για μια ακόμη χρονιά ο αριθμός των συμβασιούχων Γεωπόνων δακοκτονίας είναι ανεπαρκής και όπως και ο αριθμός των δικαιούμενων μετακινήσων . Στα προβλήματα αυτά έχει προστεθεί τη φετεινή  χρονιά και η μεγάλη αύξηση της τιμής της βενζίνης  γεγονός που καθιστά αδύνατη τη μετακίνηση των συμβασιούχων γεωπόνων αφού εξακολουθεί η χιλιομετρική αποζημίωση να είναι 0,15 ευρώ το Χιλιόμετρο  .

Για όλους αυτούς τους λόγους και επειδή έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών μας και τη ποιότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου μας οφείλει το Περιφερειακό Συμβούλιο  και  να αποφασίσει και ο Περιφερειάρχης να διεκδικήσει  με έντονο και δυναμικό τρόπο :

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

[hfe_template id='397365']

1)    Άμεσα     συμπληρωματική χρηματοδότηση του προγράμματος 1.215.000 ευρώ ώστε να φτάσει στα 5.500.000   ευρώ  για  να μπορούν να γίνουν 4 ψεκασμοί σε όλες  τις Π.Ε. αλλά και  να  καλυφθούν όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του  προγράμματος.

2)  )   Να διπλασιαστεί σχεδόν αριθμός των γεωπόνων δακοκτονίας ώστε να φτάσει  στα επίπεδα του 2010 για να μπορεί  να γίνεται επαρκής έλεγχος και σωστή εκτέλεση του προγράμματος.

3)    Να επανέλθει  η δυνατότητα μετακινήσεων των γεωπόνων δακοκτονίας σύμφωνα με τις ανάγκες εκτέλεσης  του προγράμματος ώστε να  μπορούν να  γίνονται εντατικοί   έλεγχοι  και φυσικά να αμείβονται για το σύνολο των μετακινήσεων  τους και να καταργηθεί ο «κόφτης» των 60 μετακινήσεων για τις 120 εργάσιμες ημέρες που προσλαμβάνονται

4)Να αυξηθεί το ποσό της  χιλιομετρικής αποζημίωσης  κατά 70% που είναι περίπου η αύξηση της τιμής της βενζίνης  ώστε  από 0,15 ευρώ το Χιλιόμετρο  που είναι σήμερα  να πάει στα 0,25 ευρώ το Χιλιόμετρο 

Τέλος  το ΠΕΣΥΠ καλεί  όλους τους βουλευτές της Πελοποννήσου και όλες τις Κ.Ο. όλων των κομμάτων να   καταθέσουν κοινή  πρόταση- τροπολογία  στη Βουλή   ζητώντας  να ικανοποιηθούν  τα ανωτέρω  δίκαια αιτήματα μας.

Θανάσης Πετράκος

Δημοσθένης Δρούγγας            

 

Περισσότερα Άρθρα

Πρόταση 25 περιφερειακών συμβούλων για τους σταφιδοπαραγωγούς

ΠΡΟΤΑΣΗ 25 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕ.ΣΥ.Π. ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ 1/3 ΤΩΝ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΘΕΜΑ : Συμπληρωματική ενίσχυση του εισοδήματος των Σταφιδοπαραγωγών από την Περιφέρεια Πελοποννήσου Κύριε Πρόεδρε, [hfe_template id=’397365′] Κύριε Περιφερειάρχη, Κυρίες/Κύριοι Συνάδελφοι, καταθέτουμε πρόταση για να διεξαχθεί έκτακτη συνεδρίαση με την διαδικασία της συγκέντρωσης του 1/3 των υπογραφών, […]

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Όχι άλλο κάρβουνο

Δεκαεννιά ημέρες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου κι η καταστροφή στα Γεράνεια όρη ξεπερνά ήδη σε μέγεθος το σύνολο των καταστροφών που συνήθως αθροίζονται στο τέλος κάθε περιόδου, τον Οκτώβριο. Κι όμως, μόλις δυο μήνες νωρίτερα, τον Μάρτιο, τα δελτία τύπου έπεφταν βροχή από τους «επιτελικούς» Υπουργούς, οι οποίοι πανηγυρικά δήλωναν πανέτοιμοι για την […]

Follow by Email