31 °C Argos, GR
6 Ιουλίου 2022

9 συμβουλές για το τρέξιμο στον καύσωνα και την καλοκαιρινή ζέστη

Το Καλοκαίρι είναι επίσημα εδώ και στην Ελλάδα τις περισσότερες μέρες του επικρατούν συνθήκες καύσωνα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε εντελώς την προπόνηση. Να μερικές χρήσιμες συμβουλές για αυτές τις μέρες που έχει πολύ ζέστη, αλλά και για όλο το καλοκαίρι που προφανώς οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές:
1. Προτιμήστε να τρέχετε αργά το απόγευμα-βράδυ όταν έχει πέσει ο Ήλιος
2. Αν τρέχετε νωρίς το πρωί ή το απόγευμα με Ήλιο προσπαθείτε όσο μπορείτε να περνάτε από σκιές. Κάτω από δέντρα, από σκιές ψηλών κτηρίων, γέφυρες κτλ. Ακόμα και αν στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής σας βλέπει Ήλιος, αυτά τα δευτερόλεπτα μπορεί να είναι ανακουφιστικά και κρίσιμα.
3. Όταν τρέχετε μέσα στη μέρα, να φοράτε πάντα καπέλο και γυαλιά Ηλίου. Μάθετε να γυρίζετε το καπέλο μπροστά ή πίσω ανάλογα με το που σας χτυπάει ο Ήλιος. Δώστε σημασία να προστατέψετε τον σβέρκο όπου βρίσκεται η παρεγκεφαλίδα, που είναι από τους βασικούς νευροδιαβιβαστές μηνυμάτων του οργανισμού και παίζει σημαντικό ρόλο στον συντονισμό των κινήσεων.
4. Σε καμιά περίπτωση μην τρέχετε μεσημεριανές ώρες.
5. Ντυθείτε με ελαφριά, κοντά και τεχνικά ρούχα. Όχι μόνο θα είστε πιο δροσεροί, αλλά θα κουβαλάτε και λιγότερο ιδρώτα κατά τη διάρκεια της προπόνησης
6. Να ενυδατώνεστε καλά, πριν κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση. Εκτός από νερό, χρησιμοποιείστε και ένα ποτό ηλεκτρολυτών συνδυαστικά. Επίσης πολύ καλή επιλογή είναι οι κάψουλες αλατιού μαζί με νερό. Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε πάντα ότι το σκέτο νερό δεν αρκεί.
7. Ρίχνετε δροσερό νερό πάνω σας, ειδικά στο κεφάλι και στον σβέρκο όπου είναι η παρεγκεφαλίδα (δες 3)
8. Ελαττώστε τον όγκο και την ένταση της προπόνησης και αποφύγετε μεγάλες καταπονήσεις. Το προπονητικό κέρδος σε σχέση με την καταπόνηση πιθανότατα δεν θα είναι ωφέλιμο. Έτσι κι αλλιώς να έχετε πάντα υπόψη σαν δεδομένο πως η απόδοση σας θα είναι μειωμένη και μην έχετε τις ίδιες προσδοκίες σε σχέση με μια πιο δροσερή μέρα.
9. Μετά την προπόνηση να κάνετε πάντα ένα κρύο ντουζ και δώστε ακόμα περισσότερο χρόνο και σημασία στην αποκατάσταση σας πριν την επόμενη προπόνηση.
Καλές προπονήσεις!
Γρηγόρης Σκουλαρίκης

Περισσότερα Άρθρα

Εκδήλωση της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ στη Νέα Κίο

Η Κίος της ρωμαλέας ρωμιοσύνης κατοικούνταν το 1922 από 12.000 Έλληνες σε συνολικό πληθυσμό 15.000.Έδρα της Μητρόπολης Νίκαιας των μεγάλων νηπτικών οριζόντων,με σφριγηλή πολιτιστική και εμπορική ζωή,επίνειο της Προύσας. Και μετά η καταστροφή, η οδύνη του ξεριζωμού, η μετεγκατάσταση στη Νέα Κίο της Αργολίδας. Η Λέσχη Ιστορίας-Πολιτισμού ΑΕΚ, εμμένοντας στην πεποίθηση ότι επανεγγράφοντας στη λαϊκή […]

Αποσύρεται ο Παναργειακός από το πρωτάθλημα !

Με ανακοίνωση της η διοίκηση του Παναργειακού γνωστοποίησε την απόφαση να αποσυρθεί η ομάδα από το πρωτάθλημα. Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Η διοίκηση μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 28 Δεκεμβρίου  2019 και την προσπάθεια όλων αυτών των ημερών για εξεύρεση οικονομικής βοήθειας  δε κατέστη κάτι τέτοιο  δυνατό. Σαν διοίκηση απευθυνθήκαμε σε  τοπικούς φορείς, παλαιότερες διοικήσεις, ιδιώτες, […]

Follow by Email